Štěpánek (ODS): Česká televize? Spíš Bakalova televize!

07.02.2011 8:06

Ať si klidně někdo říká, že to jsou čísla jen za jeden měsíc. Ať si klidně někdo říká, že to jsou čísla jen z jednoho pořadu. Ať si klidně někdo říká, že ta čísla nejsou reprezentativní. Na podstatě věci to nic nemění. Ta čísla jsou prostě strašná! Jaká čísla? Osmnáct a deset.

Štěpánek (ODS): Česká televize? Spíš Bakalova televize!

Také vám přijde, že Česká televize do svých zpravodajských pořadů až příliš často zve stále tytéž externí novináře? Také se vám zdá, že v České televizi upřednostňují jeden jediný časopis, jedny jediné noviny a jedno jediné vydavatelství? Jedna věc je ale zdání, a jiná - tvrdá čísla. A tak jsem si udělal takový malý soukromý „průzkum".  Malou statistiku, kolik a kterých externích novinářů pozvali do Událostí komentářů v lednu 2011. A výsledek?

Začalo to vpravdě symbolicky. První host v novém roce? Kdo jiný než šéfredaktor Respektu Erik Tabery! A pak už to jelo jako po másle. Z osmnácti hostujících externích novinářů jich deset patří do Bakalova vydavatelského domu Economia. Tři byli z Respektu, šest z Hospodářských novin. A aby toho nebylo málo, i na mediální problematiku si do UK pozvali ausgerechnet někoho od „Bakalů", totiž z časopisu Media a Marketing.

Tohle není filipika proti Zdeňku Bakalovi, Respektu ani Hospodářským novinám, tohle je tvrdá kritika odpovědných pracovníků České televize. Ona se totiž vnucuje řada palčivých otázek. Proč televize veřejné služby zcela evidentně dlouhodobě protežuje jeden vydavatelský dům? To na Kavčích horách nevědí, že v České republice vycházejí i jiné noviny a časopisy? To zde netuší, že o politice píší i jiní novináři? Jenže ono je to ještě horší! Podpora, kterou veřejná televize touto dramaturgií poskytuje jedné soukromé firmě, má vyčíslitelnou hodnotu. Nepochybně nemalou hodnotu. Z toho plynou další otázky. Dělají to šéfové a dramaturgové České televize nezištně? Nebo snad systémem „já na bráchu, brácha na mě"? 

Bakalovy tiskoviny mají své názory, nepochybně mají i své zájmy. Nic proti tomu. Jenže názorů a zájmů je daleko více a povinností televize veřejné služby je nabízet celé jejich spektrum. Tím, že Česká televize skandálním způsobem protežuje pouze jednu podnikatelskou - potažmo názorovou či zájmovou - skupinu, porušuje zákon.

Co s tím udělá Rada České televize a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání?

Čtěte také:
Kalousek se v ČT dostal do varu. Moderátor ho nemohl zastavit

Nejhloupější moderátor ČT se ptal na Orlík. Šéf KDU odolal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petrstepanek.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…