Suverenita: Chaos kolem prezidentské volby se prohlubuje

13.12.2012 9:22

Prezidentská volba se potýká s matematikou i kalendářem.

Suverenita: Chaos kolem prezidentské volby se prohlubuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Chaos kolem prezidentské volby se prohlubuje. Tým kolem Jany Bobošíkové, který se pokouší delegovat členy do okrskových volebních komisí, naráží na odmítavé reakce starostů, které jsou ale zcela v souladu se zákonem. Poslanecká sněmovna a Senát PČR svou nekvalitní prací připravily kandidátům další past spojenou s kontrolou voleb.

Princip spočívá v tom, že dnes končí zákonná lhůta pro registraci členů okrskových volebních komisí. Ale rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o případné registraci v tuto chvíli neregistrovaných kandidátů bude zveřejněno teprve zítra. Tím dochází k flagrantnímu porušení demokratické kontroly průběhu sčítání hlasů ve volebních komisích těch kandidátů, kteří by mohli být zaregistrováni teprve po 13. prosinci 2012. Ministerstvo vnitra sice rozeslalo na radnice obcí ČR doporučení, aby složení okrskových komisí bylo odloženo až po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, ale nijak tím nezměnilo dikci zákona, který neregistrovaným kandidátům neumožňuje občany do volebních komisí delegovat.

Zákonodárci znemožnili zákonem o přímé volbě kontrolu těm kandidátům, kteří čekají na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, protože ani dodatečná registrace již neumožňuje delegovat občany do okrskových volebních komisí. Z některých krajů máme informace o tom, že na radnicích odmítají registrovat členy okrskových volebních komisí a odvolávají se na znění § 18 zákona 275/2012 Sb. Mezi těmi, kteří mají dle Ministerstva vnitra právo delegovat členy do okrskových komisí, viz: Subjekty oprávněné delegovat do okrskových volebních komisí jsou mnohé politické strany, které žádného prezidentského kandidáta nemají. Suverenita tedy upozorňuje, že pokud dojde k dodatečné registraci kandidátky na prezidentku republiky Ing. Jany Bobošíkové, nastane situace, kdy v okrskových volebních komisích sice budou občané delegovaní stranami, které prakticky neexistují (VV, LIDEM či „stranou“ Paroubek – Šlégr), ale Jana Bobošíková své příznivce do komisí delegovat nemohla. Je to evidentní porušení demokratické kontroly průběhu voleb.

Suverenita na tuto skutečnost upozornila již 27. listopadu (TZ 27.11.2012), ale Ministerstvo vnitra ČR tuto vadu zákona již pochopitelně odstranit nemohlo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…