Suverenita se hlásí k odkazu Aloise Rašína

18.02.2013 21:37

Od smrti tohoto výjimečného českého politika, právníka a ekonoma uplynulo dnes 90 let.

Suverenita se hlásí k odkazu Aloise Rašína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

Jeho odkaz je však v této době mimořádně živý a Suverenita se k němu hlásí. Alois Rašín se významnou měrou podílel na vzniku samostatného Československa a patřil k hlavním organizátorům událostí 28. října 1918. Byl rozhodným odpůrcem habsburské monarchie, za což byl během první světové války odsouzen k trestu smrti. Život mu zachránila amnestie v roce 1917. První zajímavá paralela s naší dobou.
    
Alois Rašín byl vlastencem v pravém slova smyslu. Vznik samostatného Československa považoval za největší událost ve svém životě. Budování a posilování nového státu věnoval všechny své síly. Vždy tvrdě vystupoval proti všem vnějším i vnitřním pokusům o oslabování republiky, její svrchovanosti a mezinárodního postavení. Druhá důležitá paralela s naší dobou.
     
Byl prvním ministrem financí Československé republiky a prvních 5 let její existence byl vždy v centru politického a ekonomického dění. Usiloval o stabilitu naší měny, jejíž odluku od rakouské provedl impozantním způsobem Byl rozhodným nepřítelem státního zadlužování, hlásal střídmost a pracovitost, zodpovědnost každého za vlastní osud. Třetí paralela se současností.
    
Alois Rašín k nám promlouvá i svou smrtí. Svými zásadovými postoji a nebojácností vyvolal v tehdy zjitřené době vlnu nevybíravých útoků proti své osobě. Ta vyvrcholila atentátem, který na něho spáchal pomatený a touto kampaní ovlivněný anarchista. Rašín na následky zranění 18.února 1923 zemřel ve věku 55 let. Suverenita považuje tehdejší nálady ve společnost za velmi podobné těm dnešním. I tehdy se zpochybňovaly instituce demokratického státu, i tehdy se objevovaly různé protesty, které otevřeně útočily jak na konkrétní osoby, tak na systém parlamentní demokracie.
    
Suverenita varuje před stejnými nebezpečími, s nimiž se musel utkat Alois Rašín. Před oslabováním naší státní svrchovanosti, před nárůstem zadlužení veřejných financí, před opuštěním české koruny, před představami, že prosperitu a osobní úspěch nám zajistí někdo jiný, než my sami vlastním přičiněním. A také před negativismem a agresivitou ve společnosti, která vede pouze k násilí a tragédiím. 

JUDr. Václav Musílek
místopředseda Suverenity (SBB)    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Bartoš z Pirátů dva a půl roku nic nedělá, dostupnost bydlení se zhoršila

19:02 Okamura (SPD): Bartoš z Pirátů dva a půl roku nic nedělá, dostupnost bydlení se zhoršila

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nedostupnosti bydlení.