Svobodní: Nesouhlasíme s kapitulací vlády v postoji k bankovní unii

13.12.2012 17:33

Nečasova vláda svým souhlasem s evropskou „bankovní unií“ rezignovala na obhajobu zájmů českých občanů.

Svobodní: Nesouhlasíme s kapitulací vlády v postoji k bankovní unii
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

V posledních desetiletích si čeští občané zaplatili stabilizaci českého bankovního sektoru desítkami miliard ze státního rozpočtu a platí si ji nadále prostřednictvím vysokých bankovních poplatků a příspěvků do národního fondu pojištění vkladů. Vláda nyní otevřela dveře ke znehodnocení aktiv, jimiž jsou kryty vklady českých vkladatelů, tedy k faktickému „vytunelování“ českých bank.

„Ctíme právo vlastníka banky nakládat se svým majetkem. Ale je tu také právo vkladatelů na výplatu vkladů. Čeští vkladatelé vložili své prostředky do bank za určitých právních podmínek ohledně toho, do čeho vklady mohou být bankami investovány a tyto podmínky se nyní mohou změnit kvůli nezodpovědnému souhlasu české vlády s požadavky zástupců krachující eurozóny,“ uvedl Petr Mach, předseda Svobodných.

České banky budou moci být měněny na pouhé pobočky zahraničních bank, což ztíží českým vkladatelům přístup k vkladům v případě krachu zahraniční banky a zahraničním bankám to umožní volně mimo české právo a mimo dohled České národní banky nahrazovat aktiva, jimiž jsou kryty vklady českých vkladatelů novými méně hodnotnými aktivy. „Aktiva v českých bankách mohou nahradit bezcenné řecké dluhopisy a ČNB nebude mít právní nástroj, jak tomu zabránit. Ujištění, že zahraniční banky nebude nikdo nabádat k transformaci na pobočky a k vyvádění aktiv do zahraničí, nedává České republice žádnou záruku, že k takovému procesu nedojde,“ uvedl Jiří Payne, místopředseda Svobodných.

Česká vláda vyměnila na zasedání rady ministrů financí právní jistotu za pouhou vágní a právně nevynutitelnou politickou deklaraci, kterou nemusí žádná zahraniční banka respektovat. V souvislosti s dodatkem k Lisabonské smlouvě, který byl české vládě slíben a dosud nebyl schválen, jsme se přesvědčili, že politické deklarace Evropská unie neplní.

„Členové vlády by měli podepsat notářský zápis, že za případné škody způsobené tímto rozhodnutím ručí svým osobním majetkem,“ dodal Jiří Payne.

Petr Mach, Jiří Payne

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.