Tejc: Jan Kubice by se neměl chovat jako pštros s hlavou v písku

08.05.2012 11:15

Kvazireforma Ivana Langera a chaotické kroky Radka Johna vedly v posledních letech k personální a odborné devastaci Policie ČR. Jan Kubice za rok ve funkci ministra vnitra neudělal nic proto, aby dosavadní kroky svých pravicových předchůdců alespoň zčásti napravil. Zatímco ministr Kalousek navrhuje, aby se rozpočet ministerstva snížil oproti roku 2010 v roce 2014 o téměř třetinu, Jan Kubice mlčí.

Tejc: Jan Kubice by se neměl chovat jako pštros s hlavou v písku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

A to přesto, že jak složitá sociální situace, tak nedostatek policistů si již vybírají daň v růstu kriminality, v některých regionech až o desítky procent. O rostoucí agresivitě a brutalitě pachatelů pak můžeme číst každý den. Koaliční poslanci ODS, TOP 09 a LIDEM se rozhodli situaci ještě zhoršit, když v rozporu s tímto stavem absurdně navrhují přijetí novely trestního zákona (sněmovní tisk 584, na www.psp.cz), která umožní rychlejší propouštění vězňů. Řada z nich se pak bude jako recidivisté podílet na dalším páchání trestné činnosti.

Zatímco v roce 2007 se v naší zemi počítalo s plánovaným stavem 47 tisíc policistů, v letošním roce nedosahuje jejich skutečný počet ani 39ti tisícové hranice. Pokud nedojde k náboru přibližně 1500 nových policistů ročně, díky každoročním odchodům, bude mít policie k dispozici na konci této vlády pravděpodobně méně než 37000 policistek a policistů.  Vláda Petra Nečase tak občanům vzkazuje jediné: „Životy a zdraví vás, vašich dětí a ochrana vašeho majetku pro nás není důležitá.“

Práci policistů nemají a ani nemohou nahradit městské policie či soukromé bezpečnostní agentury, jak z povahy své činnosti, tak svých pravomocí. Navíc každý občan má právo na zajištění bezpečí na celém území našeho státu.

Podporuji proto krok policejního prezidenta Petra Lessy, který prostřednictvím ministra vnitra, předkládá vládě ke schválení návrh na systemizaci Policie ČR pro rok 2013. Touto systemizací má dojít ke stanovení počtu služebních míst a stanovení objemu prostředků na jejich služební příjmy pro 40389 policistů, což je policejním prezidiem vypočtený minimální počet policistů, se kterým je možné zajistit základní bezpečnost v naší zemi.

Vyzývám zároveň Jana Kubice, aby se k tomuto požadavku připojil a jako ministr Vlády České republiky odpovědný za vnitřní bezpečnost v naší zemi, tento návrh nejen podpořil, ale razantněji než doposud na úrovni vlády prosazoval. Pokud tak neučiní, je jako ministr zcela zbytečný a neužitečný. Zároveň tím přebere plnou odpovědnost za růst kriminality a jejich konkrétních obětí v příštích letech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…