Tejc: Úředníci si prý statisíce zaslouží. Proč potom tato země kolabuje?

13.12.2012 14:08

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 12. 2012

Tejc: Úředníci si prý statisíce zaslouží. Proč potom tato země kolabuje?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já si dovolím, neboť mám přednostní právo, reagovat na pana ministra financí, byť tento bod byl přerušen zvůlí koaličních poslanců, kteří se, aspoň doufám, přihlásí příští týden v úterý ve Sněmovně, když navrhneme zařadit tento bod jako první bod, že již byl dostatek času na přípravu pana ministra financí případně pana premiéra a podpoří to, aby tento bod byl doprojednán. Já doufám, že to přerušení nemělo být jakýmsi jiným způsobem, jak zamezit debatě na půdě Sněmovně na téma těchto vysokých platů některých vyvolených úředníků.

Pan ministr financí musím říct přes mé překvapení se připomněl s tím, že tato vláda snížila objem na platy zaměstnanců veřejné sféry o 10 %. Já myslím, že to není žádná věc, která by tady měla být vyzdvižena, protože pokud by to mělo být plus, tak pouze v případě, že ti lidé, o kterých hovoříme, to znamená vybraní ředitelé odborů, vybraní náměstci s platy šli také o 10 % dolů oproti minulému období a ne o 100 nebo 200 % nahoru. Já myslím, že pan ministr spíše o tom, že těm ostatním zaměstnancům ve veřejné správě, třeba hasičům, byly průměrné příjmy sníženy o 10 někdy o 15 %, měl raději pomlčet. Pan ministr, jak to obvykle bývá, řeknu to cimrmanovsky, se k tomu ještě drze přiznal, že těm ostatním ubral, aby někteří na tom mohli být lépe. Ti někteří tady byli zmíněni.

Myslím, že není normální, aby se platy náměstků, ale také platy ředitelů odborů pohybovaly nad platy ministrů nebo dokonce někdy i nad platem prezidenta republiky. Není možné se hájit tím, že se jedná o mimořádné specialisty. Kdybychom měli těch 300 nebo 400 mimořádných specialistů tak dobrých, tak by tady nekolaboval systém výplaty sociálních dávek, nekolabovaly by tady registry a nebyl by tady takový chaos v této zemi, jaký je. Pokud by tomu tak bylo a tito lidé by byli specialisté, kteří si zaslouží 100 nebo 200 tisíc korun měsíční plat, pak by tato země fungovala a nebyl by ten systém tak rozvrácený, jak je. (Potlesk ze strany poslanců sociální demokracie.) A myslím si, že je potřeba připomenout, že pan ministr financí by neměl dostat lhůtu 48 hodin na to, aby se seznámil s tím, jaké že jsou platy na ministerstvech těchto vysokých úředníků. Protože přece ministr financí, který je ministrem financí po celé volební období a dokonce byl ministrem financí v tom minulém volebním období, by měl jako strážce pokladny, jako člověk, který se zajímá o to, aby se ušetřilo, měl mít jasný přehled o tom, jak to kde funguje. A já se přiznám, že to považuji za velké selhání pana ministra Kalouska, že neví, jaké jsou platové poměry na těchto vysokých pozicích a že ještě doposud nezasáhl. Pane ministře, vy nejen že jste měl vědět, vy jste měl zasáhnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…