Tošenovský (ODS): Brusel chce pod tlakem zelených zpolitizovat jádro

09.10.2012 15:41

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger dnes v Evropském parlamentu prezentoval Sdělení komise k zátěžovým testům evropských jaderných elektráren.

Tošenovský (ODS): Brusel chce pod tlakem zelených zpolitizovat jádro
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

Navazuje tak na rozsáhlou expertízu z letošního dubna, kterou provedla Skupina evropských regulačních orgánů ENSREG.

Místopředseda europarlamentního výboru pro vědu, průmysl a energetiku Evžen Tošenovský vítá  expertní doporučení, která by vedla ke zvýšení bezpečnosti jaderných elektráren. „Bezpečnostní doporučení má ČEZ na stole již od dubna a musí se jimi samozřejmě řídit,“ říká europoslanec.

Sdělení Evropské komise ale podle Evžena Tošenovského vzbuzuje řadu pochybností. „Sdělení  ukazuje, že se Evropská komise snaží otázku jádra politizovat, a to je nepřípustné. Pravomoc posuzovat bezpečnost jaderných elektráren má kolegium odborníků z ENSREG a nemůže být přenášena na bruselské euroúředníky. Navíc by šlo o prolomení Lisabonské smlouvy, protože ta podobnou moc Evropské komisi nedává,“ uvedl po jednání europoslanec.

„Mezinárodní dohled nad bezpečností jaderných elektráren je potřebný a správný, jde ale o vysoce technickou otázku. Komise teď dělá líbivou politiku: vypadá to, že jádro je špatné, komise hledá pod tlakem zelených důvody k jeho likvidaci a nejradši by nějakou elektrárnu demonstrativně zavřela,“ říká Evžen Tošenovský.

Stejně tak Tošenovský odmítá i snahu Evropské komise o sestavování jakýchsi žebříčků bezpečnosti. „Každá jaderná elektrárna je úplně jiná, a jakýkoli ´žebříček´ z pera byrokratů nebo politiků je stejný nesmysl, jako sestavovat žebříčky bezpečnosti vodních elektráren,“ dodává Tošenovský.

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.
poslanec EP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice