VV: Budou se z eurodotací stavět i školy?

20.05.2012 16:14

Pracovní skupina ze starostů obcí západně a východně od Prahy chce požádat vládu, aby posvětila systémové řešení, které by umožnilo stavět nové školy za pomoci evropských dotací. Podle poslankyně a členky sněmovního školského výboru Jany Drastichové by navíc bylo dobré, kdyby za tyto prostředky šlo školy nejen stavět, ale i rekonstruovat. To by totiž přivítaly všechny regiony v republice.

VV: Budou se z eurodotací stavět i školy?
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Skupina starostů z příměstských oblastí Prahy podepsala dopis premiérovi, kde ho žádají, aby vláda vyjednala s Evropskou unií možnost, aby miliardy ze strukturálních fondů mohly putovat na stavbu základních škol, kterých je tady v souvislosti s množstvím dětí kritický nedostatek. Vedla je k tomu skutečnost, že se obce, které tvoří zhruba dvaceti kilometrový prstenec kolem Prahy, rozrostly v posledních letech o tisíce obyvatel, ale školy tu nepřibyly téměř žádné a ty staré svoji kapacitou nestačí. Kvůli tomu hrozí východně i západně od hlavního města kolaps základního školství. Touto otázkou se zabývá i poslankyně VV Jana Drastichová, členka sněmovní školského výboru. „Řada škol v příměstských oblastech Prahy to řeší tak, že mění kabinety učitelů a různé vedlejší prostory nebo půdy na kmenové učebny,“ popisuje poslankyně.

Podle předsedy středočeské krajské rady VV Zdeňka Půlpána za to svým způsobem může i živelná urbanizace a parcelace v těchto lokalitách. „Mnozí starostové totiž od realitního boomu očekávali s příchodem nových obyvatel i více peněz do obecní kasy. Jenže realita je jiná. Spousta „přistěhovalců“ si ponechala svá původní trvalá bydliště a obcím zůstaly jen vyšší náklady na občanskou vybavenost a infrastrukturu. Někteří starostové, v jejichž obcí developeři postavili satelitní městečka, si situaci pojistili podmínkou o výstavbě škol a školek. Kde to neudělali, stojí před dnešním problémem,“ vysvětluje předseda středočeské krajské rady VV Zdeněk Půlpán.

Jednání starostů dotčených obcí na téma stavby nových škol s krajem, náměstky ministrů i samotnými ministry proběhla už celá řada, ale východisko vždy narazilo na nedostatek peněz. Pracovní skupina starostů proto požádala o systémové řešení za pomoci evropských strukturálních fondů. To by spočívalo v tom, že 54 miliard, které jsou dosud k dispozici v Operačním fondu vzdělání pro konkurenceschopnost na ministerstvu školství, by nově nebyly vázané výhradně na podporu „měkkých“ projektů školících a vzdělávacích, ale Evropská unie by je uvolnila i pro „tvrdé“ investiční akce na stavbu školních budov. Středočeská krajská rada VV takový návrh vítá a doporučuje poslancům strany, aby ho ve sněmovně podpořili. „Bylo by dobré, aby už samotné projekty nových škol počítaly s jejich dalším využitím do budoucna, kdy dnešní generace školáků odrostou. Kromě toho považuji za důležité, aby tyto „tvrdé“ investiční prostředky šlo využít nejen pro stavbu nových škol, ale i na rekonstrukci těch starých. To by jistě přivítaly všechny regiony, nejen Středí Čechy,“ dodává k tomu poslankyně Drastichová.

Evropská komise proti navržené změně nic nenamítá. Je však zapotřebí rozhodnutí české vlády. „Při naší návštěvě v Bruselu toto skutečně potvrdil příslušný eurokomisař s tím, že je potřeba vyjednat změnu co nejdříve,“ uvádí poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová. Starostové prozatím mají podporu ze strany ministerstev školství, místního rozvoje i financí, a tak jejich zástupci v pracovní skupině podepsali dopis premiérovi Petru Nečasovi, aby vláda takové řešení posvětila. Zda se plán podaří, by se měli dozvědět do podzimu, a prostředky by se případně mohly čerpat už v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…