VV: Nutnost transparentnosti a koncepčnosti uzavírání nemocnic!

04.12.2012 16:50

Věci veřejné naprosto odsuzují netransparentní postup, kterým dochází k omezení a rušení nemocnic. Je třeba zveřejnit smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnami, vyzývají. Teprve poté je možné koncepčně a veřejně rozhodnout o tom, kde a co se má případně rušit.

VV: Nutnost transparentnosti a koncepčnosti uzavírání nemocnic!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Věcí veřejných

Občané Česka jsou vystaveni bezprecedentnímu nebezpečí, protože ani necelý měsíc před koncem roku není zajištěno poskytování zdravotní péče v nemocnicích od ledna 2013. Tato slova zazněla z úst krizového štábu tvořeného zástupci asociací nemocnic, pacientů a odborů.

„Dramatická situace je způsobena tím, že zdravotní pojišťovny nesplnily povinnost uloženou zákonem a s nemocnicemi dosud neuzavřely smlouvy o poskytování péče,“ uvedl mluvčí krizového štábu Václav Krása. Krizový štáb doporučil nemocnicím, aby neuzavíraly krátkodobé smlouvy s pojišťovnami. Radí pouze smlouvy na pět let v dosavadním rozsahu.

Od ledna 2013 je odsouzeno v České republice celkem 8 nemocnic k zániku bez náhrady a 12ti dalším  bude smlouva prodloužena pouze na překlenovací období, ve 108mi nemocnicích bude dále zrušeno jedno a více oddělení. „Například v mém Libereckém kraji se jedná o nemocnici v Tanvaldě. Dále Paďochova nemocnice v Turnově a dalších 17 nemocnic v ČR má dostat pouze omezené smlouvy na dva tři roky pro některá klíčová oddělení, což je pro další rozvoj naprosto kritické. Oproti tomu ale nemocnice v Semilech má uzavřít dlouhodobou smlouvu, přičemž nejen odborníci ví, že tato nemocnice má mnohem horší jak personální, tak přístrojové vybavení a menší spádovou oblast. Okamžitě se zde vyrojily spekulace o Janu Farském, který je jednak ve správní radě VZP a zároveň starostou Semil a poslanec klubu TOP 09, kterým je zároveň i ministr Heger,“  říká místopředseda strany VV Petr Skokan.

„Věci veřejné naprosto odsuzují netransparentní postup, s jakým dochází k omezení a rušení nemocnic nejen v Libereckém kraji. Je třeba zveřejnit smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnami, a vyhnout se tak možnému podezření z politických tlaků a také zapojit zástupce odborného personálu, pacientů a místní samosprávy, kteří by se na rozhodování o zachování, nebo naopak rušení některých nemocnic měly také podílet. Teprve poté je možné koncepčně, transparentně a veřejně rozhodnout o tom, kde a co se má případně zrušit. Možná se totiž nemusí rušit ani jedna nemocnice“, dodává dále poslanec.

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák se dále vyslovuje, že bude žádat od ministra Hegera vysvětlení, proč byl jako krizový manažer největší zdravotní v zemi vybrán člověk bez výběrového řízení a bez jakéhokoliv představení strategie řízení společnosti. „Jsem navíc šokován, že členové Správní rady viděli nově zvoleného generálního ředitele VZP prvně až při jeho zvolení. Na jednu stranu zde máme naprosto nezodpovědný výběr vedení pojišťovny a kauzy typu IZIP, na druhou stranu se dozvídáme, že kvůli nedostatku finančních prostředků se musí od příštího ledna rušit některé nemocnice. Pojišťovny se neobtěžovaly s nemocnicemi vyjednávat, jen direktivně oznamují. Vzhledem k tomu, že do konce roku zbývá méně než měsíc, nezbývá nemocnicím už velký prostor k vyjednávání. Pojišťovny v čele právě s VZP postavily nemocnice bez jakékoliv diskuze před, pro některé z nich, likvidační řešení“, uzavírá poslanec strany Michal Babák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…