VV: S obsahovou náplní programu Rekonstrukce státu se ztotožňujeme

13.03.2013 7:23

Otevřený dopis zástupcům projektu "Rekonstrukce státu"

VV: S obsahovou náplní programu Rekonstrukce státu se ztotožňujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Věcí veřejných

Vážení zástupci projektu „Rekonstrukce státu“,

velice si vážíme Vašich iniciativ vedoucích k  omezování korupce a k prosazení protikorupčních legislativních opatření v České republice. S obsahovou náplní Vašeho programu se naprosto ztotožňujeme. Jak vyplývá i z prohlášení předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřiny Klasnové, podporujeme všechna Vámi navržená protikorupční opatření. Většinu z nich Věci veřejné také prosadily do protikorupční strategie vlády a aktivně se podílely na jejich legislativní přípravě. 

Aktuálně se naše snahy týkají novely ústavního zákona a zákona o NKÚ, jimiž by měly být rozšířeny kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu hospodaření obcí a krajů, jakož i podniků se státní či územněsprávní majetkovou účastí. A to včetně podniků typu ČEZ. Tuto novelu v rozšířeném znění podaly VV znovu poté, co její vládní znění nepřijal senát.Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ přitom VV považují za jednu z klíčových úprav. Zároveň je třeba vytvářet na vládu tlak, aby se kontrolními závěry NKÚ pečlivě a bryskně zabývala a nedocházelo k prodlení, jež vláda předvedla například v případě Kontrolního závěru NKÚ k hospodaření Lesů ČR, jehož projednání jí trvalo téměř rok a ani poté vláda nevyvodila náležité důsledky.

V tomto duchu Vám proto děkujeme za spolupráci a věříme, že společný tlak na vládu, nejen při jejím dnešním jednání, na jehož programu jsou právě novely VV vedoucí k rozšíření pravomocí NKÚ, bude úspěšný. Vybízíme Vás – podpořte tyto konkrétní novely zákona a generujte tak širší argumentační a odborný tlak na zítřejší jednání vlády. Máme tak šanci společnou myšlenku uvést do praxe mnohem rychleji.

Jménem Věcí veřejných

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová
Místopředseda poslaneckého klubu VV Michal Babák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.