Vaňhová (ČSSD): Obyvatelé kraje se domnívají, že se situace na Šluknovsku nezlepší

18.12.2011 10:33

V souvislosti s odsunutím rozhodnutí o balíčku legislativních opatření, které navrhuje Ústecký kraj, lze předpokládat, že se situace na Šluknovsku může v nejbližších letech dále vyhrotit. Stejného názoru je i většina obyvatel, jak vyplynulo z průzkumu názorů obyvatel v Ústeckém kraji.

Vaňhová (ČSSD): Obyvatelé kraje se domnívají, že se situace na Šluknovsku nezlepší
Foto: vanhova.cz
Popisek: Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

Politici navzdory vůli většiny obyvatel i starostů obcí řešení krizové situace odsouvají. Zamítnutí balíčku vládou a jeho nepřátelské přijetí některými poslanci v poslanecké sněmovně signalizují, že vůle řešit to, co trápí občany v postižených lokalitách je z jejich strany minimální. Jestliže se politikům v Praze zdá, že se situace uklidnila, vyzývám je, aby se do postižených lokalit přijeli podívat a na vlastní oči se přesvědčili o opaku. Tento problém přirozeně nehrozí jen v Ústeckém kraji, ale týká se i vyloučených lokalit v dalších městech a obcích České republiky,“ říká na obranu balíčku hejtmanka Jana Vaňhová.

 V případě situace na Šluknovsku mají občané Ústeckého kraje většinou pesimistická očekávání. Většina z nich se domnívá, že situace v následujících dvou nebo třech letech buď zůstane stejná (35 % dotázaných), nebo se změní k horšímu (33 % dotázaných).

Naopak zlepšení situace předpokládá jen jedna pětina dotázaných. Převládající názor je takový, že na Šluknovsku nedošlo k nápravě, ale jen k „zakonzervování“ nynější neuspokojivé situace.

Po rychlém řešení napjaté situace ve vyloučených lokalitách však volají jak starostové postižených lokalit, tak i většina obyvatel. Ve stejném průzkumu naprostá většina obyvatel kraje podpořila jednotlivá opatření tzv. Ústeckého legislativního balíčku: Pro zpřísnění podmínek pro poskytování sociálních dávek, omezení činnosti heren či zpřísnění postihů za narušování veřejného pořádku se vyslovilo téměř 9 z 10 dotázaných, kteří o balíčku měli informace.

Z průzkumu dále vyplynulo, že situaci na Šluknovsku sleduje většina obyvatel Ústeckého kraje – jedna čtvrtina pečlivě a více než polovina zběžně. Lidé, kteří sledují situaci na Šluknovsku „velmi pozorně“, se vyznačují celkově radikálnějšími stanovisky. Více akcentují podíl problémových obyvatel na vzniku napětí a častěji se přiklánějí k restriktivním a represivním opatřením vůči nim.

Lidé se také mohli vyjádřit k jednotlivým aktérům dění na Šluknovsku. Jejich názory přitom potvrzují, že vládní politici v této situaci neobstáli nejlépe. V hodnocení aktivit státních institucí na Šluknovsku jsou obyvatelé Ústeckého kraje obecně převážně kritičtí. Relativně nejlépe jsou hodnoceni starostové obcí (49 % příznivých hodnocení), nejhůře potom vláda – jen 13 % procent lidí si myslí, že přispívá k řešení situace, opačného názoru je nadpoloviční počet (55 %) dotázaných.  Hodnocení příspěvku jednotlivých institucí k řešení situace na Šluknovsku je analogické celkové spokojenosti s institucemi – nejlépe jsou hodnoceny obce a s jistým odstupem hejtmanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.