Varvařovský poslancům: Naslouchejte pečlivěji svému ombudsmanovi

13.12.2012 13:00

Vážená paní předsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, děkuji za možnost vystoupit. Nechodím sem tak často, takže si dovolím říci něco k tomu, co zde zaznělo od pana ministra.

Varvařovský poslancům: Naslouchejte pečlivěji svému ombudsmanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Dala by se samozřejmě ta zpráva vlády charakterizovat tak, že z mých doporučení bylo vyslyšeno toliko jedno, ač jich bylo sedm, některá jsou - uznávám - během na delší trať a jsem rád, že se na tom alespoň pracuje. Pak jsou zde body, které si myslím, že při dobré vůli už mohly být dávno - když ne na cestě - tak dokonce snad hotovy. Mám na myslil zejména to, co by šlo odstranit dobrou zprávou (správou?) a nikoliv jen změnou správního řádu, to znamená poučení lidí o tom, když rozhodne odvolací orgán a na konci je "proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat", připojit například větu "tím není dotčeno vaše právo podat správní žalobu podle ustanovení toho a toho". Snažil jsem se o tom přesvědčit šéfy krajských úřadů a jejich právníky, ale setkal jsem se s nepříliš velkým pochopením.

Pokud jde o další body, jen stručně k jednomu. Já, jak jistě víte, nemám v oblibě a vadí mi z důvodů, které zde nebudu rozvádět, ten systém, kterému se říká DONES, to znamená hlášení se nezaměstnaných na poštách, a doporučil bych těm, kteří trvají na tom, že tento systém je z hlediska ústavních práv v pořádku, aby si pečlivě přečetli rozhodnutí Ústavního soudu, resp. nález Ústavního soudu, ve věci takzvané veřejné služby, poněvadž dosadíte-li do důvodů, proč byla veřejná služba zrušena /jak jsem byl avizoval před rokem, že jinak to dopadnout nemůže/, místo veřejné služby DONES, dojdete k závěru, že dostane-li se to k Ústavnímu soudu, dopadne to stejně.

Bylo by proto záhodno zamyslet se nad tímto "bohulibým" způsobem a zvážit, zda jeho výsledky jsou takové, že skutečně je to skvělé opatření v boji s nelegálním zaměstnáváním. Z mých čísel mohu uvést, že tímto systémem prošlo či prochází 70 tis. lidí a nelegálně pracujících bylo zjištěno 46, slovy čtyřicet šest. Posuďte sami, nakolik je takovýto systém efektivní.

Jinak za sebe říkám, že jsem jednal s nově jmenovanou paní ministryní o těchto věcech i o některých jiných. Mám dojem, že je zde vůle některé věci opravit. Pokud jde o DONES, dali jsme si lhůtu, že si k tomu sedneme znovu v polovině ledna.

Pokud výsledek bude pro mne neakceptovatelný, avizoval jsem a říkám to znovu, že podám žalobu na ochranu veřejného zájmu ke správnímu soudu, což samozřejmě budu činit nerad, protože i to je běh na dlouhou trať.

To je vše, co jsem chtěl říci ke své zprávě. Nebudu říkat, že mi to vadí až tak, že bych uvažoval o nějakých krocích personálních, resp. že by to pro mě nebylo snesitelné.

Řeknu na závěr jediné. Byl bych rád, kdybyste svému ombudsmanovi, kterého jste si zvolili, naslouchali nejen dnes /což moc nejde, jak vidím/, ale i jindy, pečlivěji. Možná byste ušetřili pobíhání po soudech a možná byste v příštích volbách dopadli lépe.

Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.