Vláda: České firmy v Rusku navazují na tradičně dobrou spolupráci

29.05.2013 19:43 | Zprávy

Rusko je perspektivním trhem a české firmy se zde umí pohybovat. Řekl to premiér Petr Nečas v závěru návštěvy Ruské federace.

Vláda: České firmy v Rusku navazují na tradičně dobrou spolupráci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Český předseda vlády se dnes v rámci návštěvy Ruské federace setkal v Jekatěrinburgu s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Vladimirovičem Kujvaševem. Ta patří mezi pět ekonomicky nejvýkonnějších částí Ruské federace. Je zde velmi silný průmysl a významná naleziště rud a minerálů. 
 
„České firmy jsou tady velmi aktivní, několik projektů již běží v oblasti třeba chemického průmyslu nebo v oblasti těžkého strojírenství, či dodávek českých letadel L 410,“ řekl premiér Nečas a připomněl další možnosti pro české firmy, mimo jiné v oblasti těžařského průmyslu.
 
„Dnešní dohody se týkají oblasti strojírenství, např. vytváření společných podniků anebo oblasti zapojení zkapalňování plynu a dopravní infrastruktury. Současně také byly připraveny projekty, které se týkají např. průmyslových zón a technických parků, takže se zde daří navazovat na stávající projekty, které již běží, jak tady ve Sverdlovské oblasti, tak i v oblastech sousedních, jako Čeljabinsk, apod,“ dodal premiér.
 
V průběhu návštěvy se podařilo navázat na spolupráci v důležitých regionech Ruské federace. „Považuji jednoznačně za splněné základní cíle, se kterými jsme přijeli. Tzn. rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskou federací v podobě otevření dveří českým firmám a investorům na ruský trh. A to i na trh mimo hlavní město Moskvu,“ poznamenal předseda vlády.
 
V rámci své návštěvy premiér Petr Nečas nevynechal aktuální domácí události. „Pevně věřím, že Ústavní soud se rozhodne spravedlivě a moudře, a tudíž zamítne tuto stížnost," řekl premiér k dnes projednávané ústavní stížnosti ve věci majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.
 
V souvislosti s návrhem, podle kterého by nejvyššího státního zástupce nově jmenoval prezident republiky a který dnes schválila vláda v rámci novely zákona o státním zastupitelství, premiér poznamenal: „Dovedu si představit tento systém tak, jak je dlouhodobě diskutován a navrhován ministerstvem spravedlnosti. Dovedu si představit i jiné způsoby jmenování s dostatečným počtem pojistek, které by zabránily nějakému rychlému a politicky motivovanému odvolání nejvyššího státního zástupce,“ dodal Petr Nečas.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.