Vláda: O ČSA mají zájem dvě aerolinky

05.12.2012 17:33

Korean Air Lines a Qatar Airways mají zájem o majetkovou účast v Českých aeroliniích. Vláda rozhodne v první půlce příštího rok.

Vláda: O ČSA mají zájem dvě aerolinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

„Český aeroholding oslovil 52 největších mezinárodních dopravců sdružených v asociaci IATA a požádal je o vyjádření zájmu o účast v procesu prodeje majetkové účasti v ČSA. K 1. prosinci přišlo kladné vyjádření od Korean Air Lines a Qatar Airways,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Nyní začnou jednání s oběma společnostmi a v dubnu nebo v květnu by mohla vláda rozhodnout o privatizace aerolinek. „Ještě do konce tohoto roku proběhne manažerská prezentace vůči oběma společnostem, do konce ledna očekáváme podnikatelský záměr obou zájemců, do konce února očekáváme závaznou nabídku včetně ceny,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Na přelomu března a dubna 2013 navrhne Český aeroholding výhodnější nabídku a předloží vládě svůj návrh. Nakonec bude nutná od Evropské komise notifikace celého postupu, což by podle ministra financí neměl být problém.

Rizika prodeje již nehrozí

Podle ministra financí Miroslava Kalouska hrozily dosud soudní spory, kdy společnost Travel Service žádala od ČSA navracení půjčky ve výši 2,5 miliardy korun a zaplacení úroku ve výši 163,8 milionů korun.

„Byla uzavřena dohodla, podle které Travel Service všechny žaloby stáhne a dceřiná firma ČSA Holidays ukončí svou činnost na charterovém trhu v čase privatizace ČSA,“ ujistil ministr financí.

Korean Air Lines i Qatar Airways splňují náročná kritéria

Obě společnosti, které mají zájem o ČSA splňují kritéria pro převzetí aerolinek. Jsou respektovaní a zkušení letečtí dopravci, mají dobré finanční zázemí, schopnost zajistit dopravu na dlouhých linkách, jsou schopni rozvíjet region a letiště v Praze a mohou rychle vstoupit do ČSA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.