Vláda: Při vyjednávání o rozpočtu EU jsme uspěli

11.02.2013 18:57

Výsledkem jednání Evropské rady je nový víceletý finanční rámec, jenž splňuje většinu požadavků České republiky.

Vláda: Při vyjednávání o rozpočtu EU jsme uspěli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Komplikované vyjednávání v Bruselu skončilo pro ČR příznivě. „Výsledek jednání považujeme za úspěch,“ zdůraznil premiér na tiskovém brífinku 8. února. Vláda usilovala o to, aby unijní rozpočet podporoval konkurenceschopnost, byl moderní a také férový ke všem členským státům.

Dohodnutý rozpočet obsahuje oproti minulosti snížené výdaje, což ale znamená, že se sníží i český příspěvek do společné kasy. „Jeden rok z těch sedmi let budeme jakoby zadarmo v EU,“ přiblížil záležitost premiér.

Koheze a zemědělství

Podařilo se omezit škrty v kapitole kohezní politiky a škrty v oblasti zemědělství jsou naopak vyšší, což byla také jedna z českých priorit. Navýšení prostředků na kohezní politiku znamená pro ČR příjem více jak 20 miliard euro. U kohezních projektů navíc ČR pomohla prosadit uznatelnost daně z přidané hodnoty. Pro čerpání z kohezních fondů zároveň získáme větší časový prostor (tzv. pravidlo N+3).

V oblasti zemědělství připadne ČR 5,4 miliardy euro na přímé platby a 1,9 miliard na rozvoj venkova. Vláda současně uspěla s požadavkem dobrovolnosti případného zastropování přímých plateb pro velké národní farmy.

Celkově se ČR stala silnějším čistým příjemcem unijních peněz, neboť se zvětšil rozdíl mezi našimi příspěvky a příjmy. Podle premiéra jde o „jeden z největších nárůstů mezi členskými státy EU“. Dostali jsme se tak na 4. místo v národní alokaci na hlavu.

Více konkurenceschopnosti a efektivity

Jediný problém rozpočtu představuje pro ČR stále relativně podfinancovaná kapitola konkurenceschopnosti, vědy a výzkumu. Zde by se podle vlády šetřit nemělo.

Hlavní odpovědnost teď ale leží na národní úrovni. „Největší nedostatky nemáme v tom celkovém objemu, ale v tom, abychom efektivně a transparentně dokázali používat tyto prostředky u nás doma,“ apeloval premiér Petr Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace