Vlasák: Komise požaduje rozpočtové škrty, sama je však nedokáže

01.05.2012 7:21

Pokus Evropské komise zvýšit evropský rozpočet v době, kdy členské státy musí své rozpočty krátit, vypadá na první pohled jako arogantní troufalost.

Vlasák: Komise požaduje rozpočtové škrty, sama je však nedokáže
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Oldřich Vlasák

Přestože se Komise snaží šetřit, škrty jsou spíše kosmetické. Pravicová Komise se tak ocitla ve vlastní pasti, když navrhované navýšení představuje do značné míry hlavně růst výdajů na krytí závazků z minulosti, a to zejména v oblasti infrastrukturních projektů financovaných z evropských fondů.
Členské státy, které však musí počítat každé euro, s takovým navýšením pravděpodobně nebudou souhlasit. Lze proto očekávat, že výsledný rozpočet bude mít realističtější podobu.

Již v úterý (24. 4.) agentura Reuters zveřejnila informace o tom, že Evropská komise navrhne zvýšit rozpočet Evropské unie na rok 2013 o 6,8 procenta. Když dnes dopoledne sedmadvacet komisařů odsouhlasilo pro příští rok návrh rozpočtu ve výši 138 miliard eur (to je 3,45 bilionu korun), tedy přesně tak, jak agentura Reuters tvrdila, nebylo to pro nikoho zas až tak velké překvapení.

Přestože v době rozpočtových škrtů Komise navrhuje poměrně výrazné navýšení evropského rozpočtu, pokouší se také šetřit. Plní například dřívější cíl snižovat výdaje na úředníky o jedno procento tak, aby během pěti let došlo k pětiprocentnímu krácení. Nárůst svého administrativního rozpočtu navrhuje také „jen“ zhruba o dvě procenta, tedy na úrovni inflace. Evropské instituce jsou obecně ve škrtech velmi opatrné. Když jsme na předsednictvu Evropského parlamentu nedávno hlasovali o rozpočtu, nikdo nebyl ochoten výrazněji omezovat výdaje. Já jsem prosazoval absolutní zmrazení výdajů, ale se svým názorem jsem byl zcela v menšině. Při sestavování rozpočtu navíc na Komisi dopadl vlastní bič v podobě financování závazků u realizovaných evropských projektů. V příštím roce totiž dojde k souběhu pravidla n+3 pro alokaci 2010 a pravidla n+2 pro alokaci 2011, což bude znamenat dvojnásobný nápor na výdaje.

Naštěstí se jedná jen o návrh, který bude schvalovat Evropská komise společně se členskými státy. A ty se již nechaly slyšet, že na takto ambiciózní (což přeloženo do češtiny znamená vysoký) rozpočet nekývnou. Podobně jako na domácí scéně nás tak čeká dlouhá přetahovaná o to, kde a kolik krátit. Jednání patrně budou trvat měsíce. Navíc nejspíš neskončí dřív, než se dohodneme na rozpočtovém výhledu pro roky 2014 až 2020. Výsledkem bude kompromis, dojde ke zvýšení rozpočtu, ale podstatně nižšímu. Jen pro připomenutí, loni Komise navrhovala pětiprocentní zvýšení rozpočtu a nakonec se zvýšil jen o dvě procenta. Výsledná čísla navíc ovlivní pravděpodobný vstup Chorvatska v červenci příštího roku, jehož dopady nejsou zatím v návrhu obsaženy a které se promítnou dalším zvýšením výdajů. Jedinou pozitivní zprávou zůstává, že evropský rozpočet musí být vždy vyrovnaný, deficit není ze zákona možný. Nemůže se tak stát, že by do budoucna občany členských států Evropská unie zatížila dalšími dluhy, se kterými musíme u nás doma bojovat.

Ing. Oldřich Vlasák
místopředseda EP
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace