Vorlíčková (TOP 09): Zpoplatnění Opencard. Bohužel nic není zadarmo

26.07.2012 5:43

Od 1. srpna 2012 dochází k zpoplatnění vydání a výměny Opencard. Podle radní nebylo možné kartu Pražana i nadále plně dotovat.

Vorlíčková (TOP 09): Zpoplatnění Opencard. Bohužel nic není zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

„Vzhledem k tomu, že náklady na vydání jedné Opencard se pohybují okolo 110 – 120 korun, rozhodli jsme přistoupit k promítnutí těchto nákladů také do pořizovací ceny této karty. Dlouhodobě není možné, aby Magistrát hlavního města Prahy tuto kartu plně dotoval,“ konstatuje k zpoplatnění výměny a vydání Opencard radní pro oblast IT Eva Vorlíčková.

Samotné náklady na kartu jsou dvojího typu. Jednak licence od společnosti Haguess stojí pro každou kartu 50 korun a dále výroba samotného plastového průkazu, která se pohybuje mezi 60 – 70 korunami. O zpoplatnění rozhodla Komise rady pro Opencard a ke schválení došlo v usnesení Rady v květnu tohoto roku. „Vím, že to pro občany není dobrá zpráva, ale když byla Opencard zcela zadarmo, pořizovali si jí i lidé, kteří reálně kartu nevyužívali. To potom zvyšovalo náklady na obsluhu celého systému a na to dopláceli především ti, kteří kartu využívají. Proto chápu tento poplatek jako určitou formu regulace,“ uzavírá radní Vorlíčková.

Karta vydaná od 1. srpna 2012 bude mít platnost na čtyři roky a poplatek 100 korun bude placen pouze při jejím vydání, eventuálně při nezbytné výměně z důvodu krádeže, ztráty či mechanického poškození.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.