Vostrá (KSČM): Soumrak malých obcí

29.07.2012 19:30

Malé obce z mapy České republiky pomalu mizí. Je to statisticky podložený fakt. A pokud se projedete po malých obcích, zjistíte, proč tomu tak je.

Vostrá (KSČM): Soumrak malých obcí
Foto: KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

Aby tu lidé mohli žít, potřebují práci, dostupnou školu pro své děti a jistotu lékařské pomoci. Práce v malých obcích přirozeně není. Domácí výroba jako v devatenáctém století je historií. Lidé tudíž musejí za prací dojíždět, stejně jako děti do škol. Hromadná doprava se však dnes drží tržního hospodaření a dojíždění do obcí o několika desítkách obyvatel většinou není rentabilní. Nezbývá, než jezdit vlastním vozem. Úprava komunikací se však také řídí tržní ekonomikou. Silnice do malých obcí jsou většinou komunikacemi, které jsou na seznamu oprav hodně dole. Jízda po takových silnicích je utrpením pro řidiče i pro vůz. V zimě se navíc s čištěním těchto silnic nijak nepospíchá. Dostupnost malých sídel je tak značně zhoršená. Není potom divu, že mladí lidé raději odcházejí do měst, kde je život jednodušší a malé obce pomalu vymírají. Nenávratně s nimi ale mizí i kus naší historie. Mám za to, že bychom tento trend měli zastavit.

Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby