Vrecionová (ODS): "Když nemůžeš, tak přidej"

19.08.2011 17:47

V uplynulých dnech se v médiích objevily informace o výzkumu veřejného mínění, který si údajně zadala ODS a jenž jí předpovídá drtivou porážku v krajských a senátních volbách.

Vrecionová (ODS): "Když nemůžeš, tak přidej"
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Nechám raději stranou to, zda výzkum opravdu existuje, či ne. I kdyby totiž nikdy nevznikl, celá ODS by za informace o jeho výsledcích měla médiím poděkovat.

Proč poděkovat?

Více než rok před krajskými a senátními volbami totiž přišlo toto varování právě včas. Zejména kvůli tomu, že se uvnitř ODS snad konečně začne intenzivněji diskutovat o tom, v jaké kondici se ODS nachází a jak se na nadcházející volby připravit. Pokud chce ODS v těchto volbách uspět, je třeba si nalít čistého vína a začít pro slušný výsledek skutečně něco dělat. Jak kdysi řekl Emil Zátopek: "Když nemůžeš, tak přidej". A já bych k tomu dodala: "protože ti nic jiného nezbývá".

Nevěřícně jsem proto četla vyjádření některých mých spolustraníků, kteří v reakci na zvěřejněný/nezveřejněný průzkum začali dělat to, pro co se snad hodí pouze slova: stahovat kalhoty, přestože brod je ještě daleko. Jak jinak si mám vysvětlit jejich věty o tom, že případný propad preferencí je "logickou daní za vládnutí" a porážka v krajských a senátních volbách se tak "vlastně dá čekat...".

Ano, doufat ve vítězství ve všech 27 senátních obvodech a všech krajích, v nichž se v roce 2012 uskuteční senátní a krajské volby, nemůže očekávat ani ten největší optimista.

Ano, vláda v čele s premiérem za ODS musí dělat nepopulární a bolestivé kroky.

Připouštět si již rok před volbami porážku, s omluvou na daň za vládnutí, mi však přijde mírně řečeno alibistické. Mj. i kvůli tomu, že minimálně voliči ODS a TOP 09 v loňském roce tyto strany volili zejména kvůli tomu, aby tyto nepopulární kroky provedly.

ODS se na podzim 2012 již nebude moci spoléhat na strach z Jiřího Paroubka. Volební výsledek bude záležet především na tom, jak se ODS bude prezentovat na vládní úrovni. Proto je za každou cenu potřeba pokračovat v započatých reformách a nenechat se přitom vydírat ze strany Věcí veřejných. Stejně tak důležitý bude i umělecký dojem a to, jak srozumitelně vláda dokáže tyto reformy vysvětlit občanům.

Dobrý volební výsledek v roce 2012 nebude zadarmo. ODS k němu bude potřebovat snad ještě více než churchillovské "krev, pot a slzy", či fotbalového "štěstíčka". Přesto by se o to měla alespoň pokusit. Diváci, resp. voliči, totiž umí ocenit i poraženého, pokud však dá do boje vše. Co ale z hloubi duše nesnáší, je porážka po odchozeném zápase. Takovýto tým je odsouzen k záhubě.

Jak již řekl Sun-C´: "Dosáhnout vítězství jen v případě, že cesta k němu je osvědčená, není znakem skvělého vojevůdce".

Ing. Veronika Vrecionová, členka oblastní rady a senátorka PČR

Vyšlo na blogu idnes.cz

Více:
Kočí (ODS): Žádný průzkum v krajích jsme nezadávali

##PROFIL 2219##

reklama

autor: ODS

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.