Weberová (ODS): Mediace usnadní lidem řešení sporů a uleví soudům

30.11.2011 12:15

Snadnější řešení obchodních nebo rodinných sporů by měl přinést nový zákon o mediaci, který v těchto týdnech projednává Poslanecká sněmovna. Ve čtvrtek se jím bude zabývat také ústavně právní výbor.

Weberová (ODS): Mediace usnadní lidem řešení sporů a uleví soudům
Foto: ivana-weberova.cz
Popisek: Poslankyně za ODS Ivana Weberová

Při mediaci pomáhá nezávislý mediátor stranám konfliktu dojít k oboustranné dohodě cestou smírčího řízení. Mediace byla u nás doposud upravena především v oblasti trestního práva pro dohodu mezi pachatelem a poškozeným. S mediátory také spolupracují soudy při řešení rodinných konfliktů, například při rozhodování o svěření dítěte do péče rodičů po rozvodu. Doposud ale chyběla obecná úprava, která by mediaci a její účinky alespoň rámcově upravila a pomohla garantovat kvalitu služeb poskytovaných mediátory.

„Mediace se běžně využívá v mnoha evropských státech a zkušenosti s ní jsou velmi pozitivní. Oproti zdlouhavému soudnímu řízení je pro obě strany sporu obvykle rychlejší, levnější a výhodnější cestou, jak dosáhnout dohody. Je zároveň důležitým pomocným nástrojem k rychlejšímu vymáhání práva. Dohoda je totiž cenná v tom, že ji strany sporu uzavřou dobrovolně na základě oboustranného souhlasu a obvykle ji také v souladu s jejím zněním splní. To může pozitivně ovlivnit například řešení obchodních sporů, které se často vlečou roky a než dojde k vydání rozhodnutí, dostane se nezřídka jedna ze stran do insolvence," shrnula hlavní přínosy mediace poslankyně ODS a zpravodajka zákona Ivana Weberová.

Podle ní bude lidi k využití mediátorů motivovat i fakt, že v průběhu mediačního řízení nepoběží promlčecí a prekluzivní lhůty jako doposud. Tento bod zákon upravuje v souladu s evropskou legislativou. Mediace se podle Weberové stane brzy běžnějším prostředkem k řešení sporů i díky tomu, že ji bude moci soud nařídit povinně. „Soud dostane zákonem o mediaci do rukou možnost nařídit oběma stranám sporu maximálně tříhodinové setkání za účasti zapsaného mediátora. Díky tomu se lidé s tímto institutem budou setkávat častěji a věřím, že je to povede k jeho častějšímu využívání," doplnila Weberová.

Obava, že si lidé z finančních důvodů nebudou moci mediátora dovolit, nejsou na místě. „Cenu za využití mediátora v případě nařízené mediace stanoví ministerstvo prováděcím předpisem, bude se ale s největší pravděpodobností pohybovat kolem 500 Kč na hodinu. O náklady se přitom dělí obě dvě strany sporu. Lidé z nejnižších příjmových skupin pak mohou zažádat o osvobození od soudních poplatků, stejně jako mohou činit již dnes při soudních sporech. V takovém případě za ně poplatek uhradí stát," vysvětluje Weberová. Zdůrazňuje zároveň, že uzavření dohody je pro účastníky sporu vždy výhodnější než podstoupit soudní řízení.

Zákon o mediaci stanovuje také přesné podmínky, které mediátoři musí splnit, aby mohli vykonávat svou činnost. Předpokladem zápisu do seznamu mediátorů, který povede Ministerstvo spravedlnosti, bude kromě obecných podmínek, jako je způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost, také vysokoškolské vzdělání v magisterském programu a samozřejmě také úspěšné složení zkoušky. Mediátoři z řad advokátů by měli skládat zkoušku u České advokátní komory, která nad nimi bude vykonávat i kárnou pravomoc. Pro řešení sporů z rodinných vztahů pak zákon vyžaduje speciální zkoušku. „Pokud chceme zajistit a garantovat kvalitu mediátorů, je složení zkoušky nutností i pro advokáty, a to zejména pokud jde o mediační techniky a základy psychologie a sociologie, které běžnou součástí vzdělání advokátů nejsou," uvedla Weberová a reagovala tak na některé dílčí výhrady opozičních poslanců, které padly během projednávání zákona v prvním čtení.

Pokud návrh zákona projedná ústavně právní výbor na své zítřejší schůzi, rozhodnou o něm poslanci ve druhém a třetím čtení na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny.

Více:
Ministr Fuksa: Mediátor zkrátí civilní soudní řízení

##PROFIL 2303##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice