Zahradil (ODS): Budoucnost Evropy je v rukách konzervativců

08.10.2011 11:15

Evropská integrace nyní prochází zásadní krizí, která jasně ukazuje, že dosavadní politika "stále těsnější unie" selhala.

Zahradil (ODS): Budoucnost Evropy je v rukách konzervativců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na konferenci Vize 2020

Řekl to na konferenci britské Konzervativní strany předseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil. Právě konzervativní politici podle Jana Zahradila dnes mluví za všechny občany a daňové poplatníky, kteří cítí, že bruselské elity dávno přestaly brát ohledy na jejich zájmy, ekonomiku a zdravý rozum.

Celý projev Jana Zahradila:

"Jsem hrdý na to, že nyní jako předseda naší společné frakce Evropských konzervativců a reformistů založené před dvěma lety mohu reprezentovat vaši stranu v Evropském parlamentu.

Nikdy nebyla potřeba reformy EU tak naléhavá, jako dnes. Nikdy předtím také nebyla atmosféra v EU tak příznivě nakloněna naší politice. Nikdy jsme neměli větší právo říci našim oponentům z řad eurofederalistů: Mýlili jste se, a my jsme měli pravdu.

Evropská unie čelí krizi.

Není to jen krize společné měny. Je to krize jejího politického směřování. Je to krize existenciální.

Příliš dlouho nechala EU převládat ideologii nad zdravým rozumem, ekonomikou a zájmy daňových poplatníků.

Dokonce i dnes se najdou lidé, kteří současnou krizi vnímají jako příležitost k dalšímu rozšiřování pravomocí EU.

Abych citoval někoho, kdo je vám všem dobře znám: Ne, ne, ne.

Jak řekl ve svém projevu Martin Callanan, konzervativci dnes nemluví jen za Velkou Británii, ale za miliony lidí v celé Evropě, kteří cítí, že politici přestávají brát ohled na jejich vlastní potřeby.

Přesně z tohoto důvodu vznikla v Evropském parlamentu skupina EKR. Aby zastupovala voliče a daňové poplatníky, kteří chtějí jinou Evropu.

Za poměrně krátkou dobu existence, a s pomocí vašich poslanců, již EKR dosáhla mnohého.

Za prvé - sílíme. Máme ve skupině dva premiéry: českého, a samozřejmě Davida Camerona.

Krize nám nyní dává příležitost dále prosazovat naši agendu. Musíme říci bruselským elitám, že krize společné měny je jasným důkazem toho, že jejich politika selhala.

A musíme dále prosazovat vizi svobodné EU tvořené členskými státy, které nebudou podřízeny bruselské byrokratické mašinérii.

Nepotřebujeme stále těsnější unii. Potřebujeme otevřenou a flexibilní unii.

Dámy a pánové, Evropská unie stojí na křižovatce. Padesát let staré představy zakladatelů EU Schumana a Monneta se neosvědčily a dávno zastaraly.

Evropská integrace již není řešením problému, ale naopak jeho součástí.

EU musí být reformována. Ne zničena nebo opuštěna, ale aktivně proměněna. A nositeli těchto změn jsme a musíme být my. My musíme nabídnout Evropě nové paradigma šité na míru jedenadvacátému století.

S vaší pomocí v rámci skupiny EKR, s ohledem na obrovskou práci vašich poslanců myslím, že tuto bitvu vyhrajeme. Budoucnost Evropy je v našich rukách - tak ať je to budoucnost konzervativní."

Více:
Euro bylo znásilnění ekonomiky, řekl Klaus


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zahradil.eu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…