Zelení: MDŽ. Místo květiny rovnost příležitostí

08.03.2012 16:32

Strana zelených při příležitosti dnešního Mezinárodního dne žen připomíná, že rovnost žen a mužů je nutné dále aktivně podporovat. Ženy stále nedosahují rovného postavení s muži v mnoha oblastech společenského života – od rovnosti na trhu práce až po rovné příležitosti v politice a na rozhodovacích pozicích.

Zelení: MDŽ. Místo květiny rovnost příležitostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených je jednou z mála politických stran, která o rovné příležitosti žen a mužů namísto prázdných slov skutečně usiluje. O tom svědčí i řada vítězství Strany zelených v několika ročnících soutěže „Strana otevřená ženám“, která hodnotí politické strany z hlediska dodržování a prosazování principu rovných příležitostí žen a mužů. Zelení nadále usilují o to, aby zůstali stranou žen i mužů a na svém nedávném pardubickém sjezdu schválili změny stranických stanov vedoucí k posílení rovnosti šancí ve vedení i uvnitř strany. Tato změna mimo jiné znamená, že na pozicích předsedy/předsedkyně a prvního místopředsedy/místopředsedkyně budou vždy muž a žena, či důslednější dodržování minimálně třicetiprocentního zastoupení jak žen, tak mužů ve stranických orgánech a na kandidátních listinách.

Rovnost žen a mužů není jen otázkou lidských práv a spravedlnosti, ale také zásadním předpokladem efektivního fungování každé společnosti. Řada studií a praktických zkušeností ukazuje, že diverzita ve vedení týmů, ať už politických či obchodních, zvyšuje efektivitu přijímaných rozhodnutí. „Účinná politická a hospodářská rozhodnutí, která zohledňují zájmy celé společnosti, mohou být přijímána pouze za předpokladu, že je činí ženy a muži společně. Zatímco tuto skutečnost si uvědomuje řada evropských zemí či velkých firem, které podnikají aktivní kroky na podporu účasti žen v rozhodovacích pozicích, vláda České republiky, v níž donedávna nezasedala ani jedna žena, ji nadále ignoruje,“ konstatuje předseda SZ Ondřej Liška.

„Přestože většina Čechů a Češek si vyšší zastoupení žen v politice přeje, politické strany tento fakt stále přehlížejí a do vysokých stranických funkcí upřednostňují muže. Jsem ráda, že Strana zelených je jednou z těch mála politických stran, které si důležitost zastoupení žen v politice a na rozhodovacích pozicích uvědomují a ženy při vstupu do politiky podporují,“ říká třetí místopředsedkyně Strany zelených Ivana Fajnorová.

Současná vládní politika v oblasti genderové rovnosti je zcela neviditelná. Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů se v únoru sešla po více než roce a půl, kdy vláda ČR nebyla schopna jmenovat její předsedkyni či předsedu. Současné vládní škrty v sociální oblasti dopadají velkou měrou na ženy a v oblasti podpory účasti žen na rozhodovacích pozicích vláda nehodlá podniknout žádné efektivní kroky.

Strana zelených proto vyzývá politické strany současné vládní koalice, aby se začaly situací aktivně zabývat a namísto květin ženám věnovaly respekt, uznání a rovné šance.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby