Zelení: Vládní návrh finance stran nezprůhlední, je bezzubý

10.04.2013 18:23

Strana zelených považuje dnes schválenou vládní novelu zákona o sdružování v politických stranách a hnutích za bezzubou, skutečnou transparentnost do fungování politickýchch stran nepřinese. Návrh zelených z roku 2011 jde v boji proti špinavým penězům v politice podstatně dále.

Zelení: Vládní návrh finance stran nezprůhlední, je bezzubý
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vláda opět promarnila šanci dosáhnout v boji proti korupci konkrétního a hmatatelného pokroku. Zavedení transparentních účtů nebo povinnost zveřejňovat výroční zprávy na internetu je sice krok dobrým směrem, ale bez dalších doprovodných opatření nebude mít zákon prakticky žádný významný efekt.

Novela, kterou dnes přijala vláda, nezavádí účinnější kontrolu ze strany nezávislého dohledového orgánu, nezavádí limity volebních kampaní nebo např. nezprůhledňuje financování obchodních společností, které jsou vlastněny politickými stranami, což je jeden z velkých problémů dnešního financování stran v ČR.

„Přestože vláda dostala varování ze strany GRECO, že financování politických stran v Česku je ideálním prostorem pro praní špinavých peněz, Nečasova vláda se rozhodla tento prostor ponechat v téměř stejném stavu. I nadále bude možné rozdělovat skryté dary jako členské příspěvky nebo ukrývat náklady volebních kampaní v neprůhledném účetnictví obchodních společností, které jsou vlastněny politickými stranami,“ říká člen předsednictva zelených Tomáš Průša.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených k tomu uvedl: „Zelení už v minulosti představili svůj návrh novely zákona, který řeší tuto problematiku komplexněji a podstatně účinněji. Vláda nemusí tedy vymýšlet žádné novinky, ale stačí si přečíst doporučení skupiny států GRECO nebo převzít návrh novely od Strany zelených, který jsme premiéru Nečasovi předali již v roce 2011. Jak je vidět z vládního návrhu, ochota zamezit černému financování politických stran se rovná nule.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.