„Je to čiré šílenství, že ho pozvali!“ Politolog Jelínek očekává jediné překvapení na volebním sjezdu ČSSD

27.02.2019 21:48

POLITOLOGOVÉ „Bude hodně záležet na tom, jak se k finanční situaci postaví oponenti Andreje Babiše, zda ho dokážou nachytat takříkajíc na švestkách,“ tvrdí politolog Lukáš Jelínek a upozorňuje, že premiér i ministryně financí začínají přijímat rétoriku, kterou používal Miroslav Kalousek a TOP 09. Tedy šetřivou a restriktivní. Od víkendového sjezdu ČSSD velké překvapení nečeká, projev prezidenta Miloše Zemana prý pravděpodobně zastíní vše ostatní.

„Je to čiré šílenství, že ho pozvali!“ Politolog Jelínek očekává jediné překvapení na volebním sjezdu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Předsednictvo hnutí SPD nechalo zrušit buňku Moravskoslezského kraje, kterou vedl poslanec Lubomír Volný. Pamatujete někdy podobně radikální krok v politické organizaci – tedy zrušení krajské buňky?

Nepamatuji, ale praxe u radikálních nebo krajních stran bývá trošku jiná než u tradičních demokratických stran, protože strany jako SPD vznikají spíše jako fankluby. A v okamžiku, kdy se ukáže nějaký problém s loajalitou k předákovi politické strany, se nedivím, že je tendence zrušit celou krajskou organizaci. Nevím přesně, kolik má daná krajská organizace členů, ale o SPD je také známo, že se Tomio Okamura sice rád chlubí spoustou zájemců o členství, ale je to spíše tak, že více lidí uchovává v režimu čekatele na členství než jako řádných členů s plnohodnotným mandátem politické strany. Takže se možná ukázalo pro předsednictvo SPD lepší rovnou zrušit celou severomoravskou organizaci, než aby z toho vykuchávali nějaké kousky.

Nicméně těch problémů kolem Lubomíra Volného bylo poslední dobou docela dost. Samozřejmě se objevují domněnky, že by mohlo jít o Volného kandidaturu na předsedu hnutí, ale ta má být až za dva a půl roku. Je takový argument právoplatný?

Ne. Mohlo by tomu tak být, kdyby se protínala volba dvou zhruba stejně silných kandidátů, aby Volný mohl být pro Okamuru nějakým personálním ohrožením, což si myslím, že rozhodně není. Podle mne to buď souvisí skutečně s organizací a financováním politické strany, jak už máme zkušenosti z Úsvitu přímé demokracie, anebo to prostě souvisí s tím, že v takové radikální politické straně se vlastně často sejdou lidé s velmi odvážnými, krajními, někdy až extrémními názory a ty názory někdy ve své extrémnosti převezmou i názory samotného předsedy, který se snaží také proplouvat parlamentními kuloáry. V tom okamžiku může být oheň na střeše a může se ukázat, že některým může Tomio Okamura přijít příliš umírněný. To jsou dva nejpravděpodobnější důvody. Hospodaření a organizace SPD, anebo poptávka po někom, kdo bude ještě brutálnější ve svých politických výrocích.

Vy sám o hnutí SPD mluvíte jako o radikálním hnutí. Tomio Okamura se všem nálepkám jako nacista, extremista, fašista, rasista a podobně urputně brání, že tomu tak není. Jak je to z vašeho pohledu?

Pro mě jsou směrodatné výroční zprávy Bezpečnostní informační služby a Ministerstva vnitra, které hovoří o tom, že SPD k sobě přitahuje zájem, pozornost a sympatie především sympatizantů těch nejkrajnějších politických názorů napravo a vlastně svým způsobem dokonce SPD oslabuje i zbytek krajně pravicové nebo neonacistické strany. Spousta lidí místo toho, aby se přikláněla k nějakým opravdu krajním extremistům, kteří by chtěli věci řešit ohněm a mečem, raději se přidají k SPD, protože jde o hnutí s nějakou politickou silou. Touto formou SPD svým způsobem dělá i službu České republice nebo české demokracii, že oslabuje opravdu extrémní radikální okraje.

Ale myslím, že je celkem jedno, jakou terminologii používáme, tady je mnohem zásadnější, s jakými politickými názory a s jakým slovníkem jdou představitelé té či oné politické strany do politického zápasu. V případě představitelů SPD, a poslanec Volný je ukázkový příklad, že v Česku se stáváme lidmi, kteří nemají ani příliš v úctě politický dialog, politickou kulturu, klasickou demokracii. Oni vlastně ve svých politických názorech a soudech hranici překračují. Myslím, že je potom jedno, zda takové straně říkáme krajně pravicová, radikální nebo extremistická.

Začalo se ukazovat, že současná vláda bude muset začít šetřit, bude méně peněz pro ministerstva, dojde na rušení slibů. Minule jsme se bavili o tom, jak dobře premiér Andrej Babiš situaci s ovlivňováním veřejného mínění zvládá. Jaký je váš osobní typ, jak zvládne tu situaci tentokrát? Protože podle odborníků se zdá, že Česká republika na krizi není připravena vůbec. Je to téma, které by ho mohlo – nadneseně řečeno – potopit?

Bude hodně záležet na tom, jak se k té situaci postaví oponenti Andreje Babiše, zda ho dokážou nachytat takříkajíc na švestkách nebo v nedbalkách a jestli v tom budou přesvědčiví. Já nedokážu odhadnout, jak je Česká republika připravena na krizi, ale všímám si, že Andrej Babiš nebo ministryně Schillerová začínají přijímat rétoriku, která kdysi lidem vadila na Miroslavu Kalouskovi, nebo TOP 09 – tedy hodně šetřivou, restriktivní: škrty, škrty, škrty. Jsem zvědavý, jestli tohle dokáže Andrej Babiš obhájit před voliči, které přebral v minulých volbách sociální demokracii nebo komunistům.

Nebo to před voliči obhájit dokáže, voliči budou mít pocit, že stejně i navzdory tomu všemu je Babiš lepší než kdokoliv předtím, a v tom okamžiku by z toho mohl vyváznout se zdravou kůží. Ale pokud by našel velmi pozorné, bystré oponenty, a to i na levici, ať už sociální demokraty, nebo komunisty, kdyby se obě strany vzbouřily proti avizované restriktivní politice, tak by to samozřejmě mohlo znamenat oslabení hnutí ANO.

Blíží se sjezd ČSSD. Očekáváte nějaké překvapení? Protože Jiří Zimola zatím neprozradil, zda bude kandidovat na místopředsedu. Máme tady i Tomáše Petříčka a další osobnosti. Co se podle vás stane, překvapí nás něco?

Jediným nositelem překvapení může být prezident Miloš Zeman se svým projevem, protože to je skutečně neřízená střela a může se stát, že svým vystoupením zastíní všechny ostatní výstupy sjezdu. Považuji za čiré šílenství, že si ho demokraté pozvali. Andrej Babiš jedná racionálně, když Miloše Zemana na sjezdy hnutí ANO nezve. Co se týká samotného jednání sociálních demokratů, myslím, že se nic zásadního nestane, protože strana dává volné ruce Janu Hamáčkovi, ať už v určování politické strategie, vládní politické strategie, nebo v případě personálního obsazení sociální demokracie.

Může se objevit debata o zahraniční politice Tomáše Petříka, ale nemyslím, že by zásadně ohrozila Petříčkovu pozici a jeho kandidaturu na místopředsedu. V zásadě si myslím, že sjezd nebude ničím zvláštní, což nemusí být samo o sobě ještě špatné. Nehledě na to, na jakém programovém poselství voličům se sociální demokraté shodnou. Mně vždy vadilo, když se na demokratických sjezdech bavilo o jménech a o funkcích, což bude hlavní, co na voliče vykoukne v médiích. Myslím, že sociální demokracie má dnes vážnější problémy, než koho posadit na jakou židli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…