Advokát Milan Hulík: Šlachta šéfem policie? Ištvan nejvyšším státním zástupcem? Dneska už si dokážu představit všechno

01.05.2018 8:14

ROZHOVOR Andrej Babiš se podle advokáta a publicisty Milana Hulíka netají tím, že chce ze státu vytvořit svoji rodinnou firmu, že chce stát ovládnout. „Ale nevěřím tomu, že někdo by jen díky svému postavení nemohl být odsouzen. Nakonec jednání pana Babiše a jeho obrana ukazuje, že z toho má obavu on sám,“ upozornil předlistopadový obhájce disidentů v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Advokát Milan Hulík: Šlachta šéfem policie? Ištvan nejvyšším státním zástupcem? Dneska už si dokážu představit všechno
Foto: ANO 2011
Popisek: Milan Hulík

Co říkáte na to, že znovu byla obnovena jednání hnutí ANO a ČSSD o vládní spolupráci, protože poslanci hnutí ANO odmítli variantu s podporou SPD? Překvapilo vás, že se členové hnutí ANO vzepřeli svému šéfovi Andreji Babišovi i přání prezidenta, který koalici ANO, KSČM a SPD doporučil?

Myslím, že to je logické, protože jít s Okamurou je přece sebevražda. Vždyť by se tím Babiš na Západě zesměšnil. 

Anketa

Myslíte si, že si v naší zemi může obyčejný člověk poctivou prací vydělat na slušné živobytí?

14%
86%
hlasovalo: 13627 lidí

Babiš ale byl po krachu jednání se sociálními demokraty, kterým původně odmítl dát Ministerstvo vnitra, ochoten přistoupit na spolupráci s okamurovci. Proč myslíte, že chce za každou cenu vládnout on sám a odmítá, aby premiérem byl někdo jiný z ANO, což by otevřelo dveře k dalším možným variantám vládní koalice?

To je trochu legrační požadavek, protože i když bude v čele vlády stát někdo jiný, stejně bude stále vládnout Babiš. Ať by to byl Faltýnek, nebo pan Brabec, nebo někdo jiný, bude dělat všechno podle pokynů pana Babiše. Divím se, že tuhle variantu pan Babiš nevolí, aby si tím usnadnil cestu. Myslím, že to je spíš otázka osobní prestiže a také musí držet ten zvednutý prapor, protože ANO je Babiš a Babiš je ANO. Bez něj v čele by bylo celé hnutí ohroženo a mohlo by jít do kytiček.

Původně bylo podle některých poslanců hlavním motivem Babišova vstupu do politiky udržení holdingu Agrofert, ale dnes se k tomu přidává další motiv, aby nebyl odsouzen v kauze Čapí hnízdo a v dalších kauzách, které mu hrozí, například korunových dluhopisů. 

Ale další kauzy se už rozjely, pokud vím, tři další věci už se vyšetřují.

Může to být důvod, proč chce Andrej Babiš vládnout, i když říká, že se vlastně obětuje, že nikdy nechtěl do politiky, že k tomu byl donucen okolnostmi? Je důkazem i to, že se nechtěl vzdát Ministerstva vnitra a raději riskoval konec jednání s ČSSD?

Pokud jde o kauzu Čapí hnízdo, ta věc je na státním zastupitelství. Tam už Ministerstvo vnitra zasáhnout nemůže. Jediné, co by ministr vnitra mohl, i když policii neřídí, ale nějaké vazby tam jsou, ovlivnit nějak řízení začínajících nových trestních věcí. Ale myslím si, že vzhledem k tomu, že státní zastupitelství by mělo v těchto dnech rozhodnout o námitkách pana Babiše a pana Faltýnka, je vlastně jedno, v jaké pozici dnes pan Babiš je. Jestli je premiérem v demisi nebo není, protože to stíhání zřejmě nikdo nezastaví, zastavit ho může jen soud. To znamená, že ta věc už v každém případě zřejmě dojde k soudu.

Teď se objevila v médiích informace, ale nebyla ještě potvrzena, že se má na pokyn státního zástupce stáhnout obvinění proti Monice Babišové a dětem Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Důvodem je, že Babišovi příbuzní údajně nevěděli, že firma, která požádala o evropskou dotaci na projekt Čapí hnízdo, na ně byla převedena, anebo neznali důvod tohoto převodu, tudíž by jim zřejmě nemohl být prokázán trestný čin.

Neznám spis a jako advokát jsem velmi opatrný. Obhajoval jsem v řadě mediálních případů a vím, jak často se ve spisu mluví o něčem jiném, než o čem mluví média. Ale zase známe úniky informací ze spisů, které odpovídají skutečnosti. Pokud je informace pravdivá, znamenalo by to, že státní zástupce vyhověl námitce paní Babišové a dětí, ale nevyhověl námitce pana Faltýnka a pana Babiše. Ale bez znalosti spisu se k tomu nemohu vyjadřovat.

Když je kauza Čapí hnízdo už na státním zastupitelství, jak si vysvětlujete ten úporný boj o vnitro?

Pan Babiš asi věděl, že se policie zajímá o další věci, které považuje za trestné. Například pokud jde o využívání reklamy, dluhopisy a nějaké krácení daní. Navíc resort vnitra je vždycky klíčový, i když se netýká těchto konkrétních věcí. Protože kdo drží vnitro, má vždycky přístup k různým zajímavým informacím, navíc je napojen na výkonné bezpečnostní orgány, je střechovou organizací nad policií, i když ji přímo neřídí. Je to takový resort, který z hlediska fungování státu, justice, státního zastupitelství hraje jako orgán trestního řízení nezastupitelnou roli. Takže se nedivím, že každá strana chce mít Ministerstvo vnitra, aby mohla získávat tyto informace a měla takové pravomoci.

Jak jste se jako znalec, který se pohybuje v prostředí policie, státního zastupitelství a justice, díval na kauzu kolem šéfa GIBS pana Murína a kolem bojů o šéfa předsedy komise o kontrolu GIBS ve Sněmovně?

Myslím, že GIBS a pan Murín byl jednou ze součástí boje o moc, protože GIBS může ovlivnit i kauzu Čapí hnízdo, která je už na státním zastupitelství. Když ne tu kauzu, tak vyšetřovatele, který na ní pracoval, může ho nějakým způsobem obvinit, vyvolat šetření kolem něj, znevěrohodnit ho a přenést zájem z Čapího hnízda na vyšetřovatele. Pan Faltýnek přece prohlásil, že vyšetřovatel Nevtípil půjde do tepláků, že je to celé objednané, zaplacené, že je to účelovka. Potom vyšetřovatel hraje klíčovou roli, protože by se mohlo zjišťovat, kdo stíhání objednal, kdo ho zaplatil, k jakým účelům slouží. A když je vyšetřovatel klíčová osoba, mohla by to vyšetřovat GIBS, proto si dovedu představit, a to nemluvím o dalších trestních stíháních, že byl takový boj o šéfa GIBS. Předpokládám, že i když je ANO teď ochotno dát sociálním demokratům resort vnitra, že se boj o vliv stejně povede nějakým způsobem dál.

Boj mezi hnutím ANO a ČSSD začal bojem o reformu policie a pokračuje dál. Změní se vedení GIBS, zřejmě i vedení policie, protože se proslýchá, že současný policejní prezident Tuhý dostane velvyslanecký post, objevují se spekulace, že by na jeho místo mohl přijít Robert Šlachta, který podle výroku Babiše v minulosti měl o tento post zájem. Byla by to podle vás důvěryhodná osoba, když je to prokazatelně Babišův chráněnec, s kterým roky ještě jako šéf ÚOOZ spolupracoval?

Určitě ne. Pan Šlachta by určitě nebyl důvěryhodná osoba. Ale to se dalo čekat. Po panu Murínovi teď je na řadě policejní prezident, pak přijde na řadu paní vrchní státní zástupkyně Bradáčová atd. Už se objevila i informace, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se chce vrátit do nějakého evropského úřadu, takže může dojít ke klíčovým výměnám.

Jaká je podle vás role státních zástupců, kteří pomohli Andreji Babišovi k tlaku na bývalého šéfa GIBS Murína?

Neznám zákulisí, takže o tom nemám žádné konkrétní informace a musel bych hádat. Pan Babiš se netají tím, že chce ze státu vytvořit svoji rodinnou firmu, chce stát ovládnout. A aby se mu to podařilo, musí držet klíčové posty. A moc ve státě se dělí na tři sloupy – moc výkonnou, zákonodárnou a soudní. Jde o to ovládnout základní sloupy státu a pak může bez zábran vládnout. 

Je podle vás šance, že se mu to podaří?

Nemyslím, protože to by tady musela padnout celá demokracie, musel by být ochromen Parlament. Ale je jasné, že se o to boj povede. Babiš bude hrát hru jak s komunisty, tak s okamurovci a rozhodně to nepovede ke stabilitě státu a jeho dobrému jménu v zahraničí. 

Když mluvíme o uchopení moci Andrejem Babišem, dovedete si představit situaci, když by na post policejního prezidenta usedl Robert Šlachta a na pozici nejvyššího státního zástupce Ivo Ištvan, kteří bez důkazů a pod pochybnými záminkami smetli vládu Petra Nečase a vytvořili prostor pro nástup Andreje Babiše? 

Ano, dovedu si to představit. Já jsem si v životě několikrát nedovedl něco představit. Nedovedl jsem si představit, že nás v roce 1968 obsadí Rusové. A obsadili. 

Ještě nedávno jsme si nedovedli ani představit, že premiérem bude trestně stíhaný spolupracovník StB a nomenklaturní komunista.

To jsme si taky nedovedli představit. Ani to, že strana bez programu se stane nejsilnější stranou. Ani to, že pan Okamura, což je notorický fašista, tady bude rozhodovat o politických poměrech. To všechno jsem si nedovedl představit. A myslím, že ještě mohou přijít věci, které si také teď ještě nedokážeme představit a které budou horší.

Ve Sněmovně vznikla hned po volbách hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD, která rozhodla o orgánech Sněmovny a nepochybně bude mít vliv i v budoucnu, zvlášť když komunisté a SPD podpoří vládu Andreje Babiše. Myslíte si, že je pro sociální demokracii bezpečné vstoupit za této situace do vlády, nebudou jen tím fíkovým listem, jak varují senátoři za ČSSD?

Určitě budou. Dovedu pochopit, že sociální demokracie má spoustu straníků, které je potřeba někam upíchnout. Ale myslím si, že kdyby šli do opozice, vytvořili by si možná lepší platformu pro svoji politickou budoucnost, protože i kdyby byli součástí vlády, budou hrát o svou existenci stejně, protože si dovedu představit, jak s nimi bude pan Babiš mávat.

Dokážete pochopit, že komunisté, aby se mohli podílet na moci, jdou do vládní koalice s miliardářem, který má zcela jiné představy o ekonomickém uspořádání státu než komunisté s jejich ideou socialismu?

Je to určitě absurdní. Kdyby někdo po převratu v roce 1989 a v devadesátých letech řekl, že tady za dvacet třicet let státu povládne bývalý spolupracovník StB, bývalý člen KSČ a že vytvoří nejsilnější stranu v tomto státě, tak by to každý považoval za naprosto absurdní. A ještě absurdnější je, že komunisté, kteří klesli na sedm procent podpory, dneska budou spoluvládnoucí stranou. To je takové absurdum, že už se člověk pomalu bojí hádat, co bude dál. Říkali jsme celá léta, že komunisté postupně vymřou. Oni skutečně pomalu vymírají. Po ztrátě protestních hlasů, které přešly k ANO, se ukázalo, že jejich jádro je jen sedmiprocentní, za pár let nebude ani to. Komunisté mají podle mne poslední příležitost udržet  se aspoň relativně u moci, zůstat v Parlamentu a zasáhnout do vrcholové politiky. 

Asi není pochyb o tom, že komunisté budou tancovat, jak bude Andrej Babiš pískat, protože je zřejmé, že Babiš zachránil kůži předsedovi Vojtěchu Filipovi. Nebýt příležitost spoluvládnout, zřejmě by Filip po volebním debaklu svoje předsednické křeslo neobhájil.

Pan Babiš bude každého využívat, jak bude potřebovat. Fakt je, že jak spojenectví s Okamurou, tak s komunisty mu na Západě nedělá dobrý image, on chce vystupovat prozápadně, má v tom obchodní zájmy, takže klidně, když bude potřebovat, hodí přes palubu jedny nebo druhé. Bude to taková hra kočky s myší. 

A co si myslíte o vztahu Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem? Rozumí si, nebo jde jen o mocenské spojenectví, které bude fungovat, dokud bude oboustranně výhodné?

Přesvědčili jsme se o tom, že je to spojenectví vágní. Miloš Zeman se rozhodl, že Západ nepotřebuje, orientoval se vyloženě pročínsky a proputinovsky, Západ ho nepřijal, vidíme, že ho tam nezvou na žádnou návštěvu, na Západě je zapsaný jako Putinův slouha nebo agent. Pan Babiš naopak Západ potřebuje. Už to je základní rozpor mezi nimi. Navíc Miloš Zeman už kandidovat nebude, nemusí brát na nikoho ohled a určitě ho nebude brát ani na Andreje Babiše, když se mu nebude hodit, a Babiš na něj také ne. 

Ale zatím ho Babiš potřebuje.

Ano, Babiš prezidenta zatím potřebuje, ale Zeman už nepotřebuje Babiše. 

Uškodí to dlouhé a zatím marné vyjednávání o vládní koalici či spojenectví s Okamurou a komunisty hnutí ANO, nebo ne? 

Myslím, že mu to uškodí, protože tam je ještě řada lidí, kteří panu Babišovi věřili nebo věří, domnívali se, že hnutí ANO je demokratickou stranou, a čím déle budou hrátky s okamurovci a komunisty trvat, tím víc budou zbylí členové, kterým to trochu myslí, odcházet.

A teď se vás zeptám jako právníka, advokáta, který má zkušenosti s trestním stíháním i justicí. I když je asi těžké v této situaci cokoli odhadnout, různých kauz, které se týkají Andreje Babiše, je už víc, nejen Čapí hnízdo. Myslíte si, že i když je Andrej Babiš politicky významnou a vlivnou osobou, může být odsouzen, pokud se prokáže, že se skutečně dopustil dotačního podvodu, nebo k tomu díky jeho politickému vlivu nedojde?

Myslím, že pokud nedojde k nějakým změnám na postu vrchní státní zástupkyně paní Bradáčové nebo jinde, za dané konstelace, když dojde k soudu, i když neznám spis, je to možné. Nevěřím panu Faltýnkovi, který pořád říká, že tam není žádný důkaz. Kdyby tam žádný důkaz nebyl, těžko by se připravovala obžaloba. Četl jsem nějaké ekonomické rozbory, četl jsem zprávu OLAF, skutečně to vypadá, že důvody k trestnímu stíhání jsou. Bude záležet na tom, jestli se najde statečný soudce. Ale znám to z totality, i tehdy se našli stateční soudci, kteří na druhou stranu odmítli odsoudit politické činy. Bylo jich málo, ale přece jen se našli. Věřím tomu, že justice už je natolik na vyšší úrovni, že dojde-li soudce k názoru, že obžalovaní v kauze Čapí hnízdo jsou vinni, že svůj názor vysloví i do odsuzujícího rozsudku. Vzpomeňte si, jak jsme nevěřili, že by mohl být odsouzen doktor Rath. Měl významnou pozici, byl ministrem zdravotnictví, poslancem, pak hejtmanem, a najednou byl ve vazbě a chodí před soud. Nevěřím tomu, že někdo by jen díky svému postavení nemohl být odsouzen. Nakonec jednání pana Babiše a jeho obrana ukazuje, že z toho má obavu on sám.

Myslíte, že kvůli této obavě se všemožně brání on i hnutí ANO přistoupit na požadavek ČSSD, aby při nepravomocném odsouzení Andrej Babiš odešel z postu premiéra?

Hnutí ANO pořád mění pravidla, nejdřív bylo nepřijatelné, aby někdo, kdo je trestně stíhán, zůstal v politice, teď je nepřijatelné až to, když bude odsouzen pravomocně. Mění pravidla za pochodu podle toho, do jaké fáze dospělo trestní stíhání Andreje Babiše. Člověk vidí, že ta hra o spravedlnost je někdy legrační. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…