ČSSD se vrací? Hamáček se konečně předvedl jako chlap. A při jednání s Čínou prý příjemně šokoval všechny

19.03.2020 20:48 | Zprávy

Nejnovější hodnocení politiků z dílny agentury Phoenix Research uvádí, že šéf ČSSD a vnitra Jan Hamáček je lidmi hodnocen lépe než premiér Andrej Babiš. Lídr sociální demokracie za poslední týden sklízí chválu takřka ze všech stran. ParlamentníListy.cz se ptaly, zda krize s koronavirem „zrodila“ skutečného lídra, který pozvedne i ČSSD.

ČSSD se vrací? Hamáček se konečně předvedl jako chlap. A při jednání s Čínou prý příjemně šokoval všechny
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Jsme svědky znovuzrození sociální demokracie? Podle řady členů i pozorovatelů to tak začíná vypadat. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, lídr ČSSD, se v krizové situaci ukázal jako velmi schopný manažer a státník. Chválu si předseda strany za poslední dny vysloužil i od lidí, kteří jinak za řadu minulých let nenechali na sociální demokracii a její vedení nit suchou.

ParlamentníListy.cz mluvily s několika vysoce postavenými i řadovými členy ČSSD. Prakticky všichni se shodují v tom, že Jan Hamáček pohotově a možná i spontánně zaplnil prázdné místo skutečného krizového manažera, když se podle některých Andrej Babiš ukázal jako člověk, který takovou situaci zcela nezvládá.

Naše zdroje se shodly i v tom, že Hamáček v krizi neztratil hlavu a místo prázdných slibů a vymlouvání se na tiskových konferencích začal jednat. A to zprvu jednat tak, aniž se tím chlubil. 

Hamáčkova iniciativa v kooperaci s prezidentem a Jaroslavem Tvrdíkem na zajištění desítek milionů roušek a respirátorů z Číny vyšla na povrch až poté, co bylo vše zaplaceno, a začala se řešit už jen doprava do ČR. „Potěšil mě neskutečně. Ani bych to do něho už neřekl. Konečně se ukázal ten autentický Honza Hamáček, chlap, který umí najít řešení a mluvit otevřeně, na plnou pusu, říkat věci otevřeně a přímo,“ bylo redakci řečeno vlivným členem ČSSD.

„Vlastně za to můžeme poděkovat Babišovi. Kdyby ten nechtěl všechno řešit sám, asi by tato situace nenastala. Teď se přesně ukázalo, že ten jeho rádoby diktátorský přístup a kašlání na pravidla v čase skutečné krize nefunguje. Ale kritiku jiných nechám stranou, na to čas přijde, teď je důležité, že krizová politika státu začala fungovat a odrazila se v praktickém životě. A že hlavní zásluhu na tom má Honza Hamáček, to je pozitivum pro nás. Přiznávám, že jsem mu nevěřil, ale ukázal se jako nejschopnější součást vlády. Jestli bude vedlejším produktem toho celého, že se konečně jako sociální demokracie odrazíme od země, je na čem stavět,“ pokračoval jeden z našich insiderů v ČSSD.

Jak to vidí ti, kteří se politikou a jejím zákulisím dlouhodobě zabývají? Hamáčka chválí i politický analytik Štěpán Kotrba, který je ve svém hodnocení k ČSSD dlouhodobě nemilosrdný a vše říká tak, jak si myslí.

„Předseda ČSSD začal konečně vystupovat jako předseda. Jako lídr. Jako chlap. Jde to při jeho nesportovní postavě a absenci vojenské přípravy těžce, ale jde to. Možná to má na svědomí jeho nová milenka, kterou vyměnil před nedávnem za manželku, ale začínám mu jeho mužství věřit,“ uvádí.

Podle něj je namístě zamyslet se, co vlastně očekává společnost od chlapa. Respekt k třetímu až padesátému pátému pohlaví? Ne, určitě ne. Mnohomluvnost? Určitě ne. ‚Ano‘ má být ano a ‚Ne‘ musí být ne, praví evangelista Matouš (Mat 5:37). Co je nad to, je od zlého. Rozdávání růží? Jen na MDŽ. Archetypální obraz Bivoje s kancem na zádech je záruka přežití zimy. Růží se nenajíš. Základní a u dnešních mužů málokdy nalezenou vlastností je kromě erotického parfému síla. Síla s velkým S jako feromon přitažlivosti. Ta vnitřní, psychická, ale i ta fyzická. Odolnost. Vize. Vůle. Energie. Rozvaha. Odpovědnost. Faktem je, že mnozí k síle potřebují funkci a zaměňují ji s mocí, kterou nezískají vítězstvím v boji, ale je jim svěřena někým mocnějším, a tím jsou vykastrovaní. Jiní zase potřebují sílu v motoru a převodovce auta a zapomínají, že ženy pak chtějí to auto, a ne je,“ popisuje Kotrba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…