Do roka a do dne, Sobotko. Profesor Krejčí už má jasno o osudu šéfa ČSSD

11.11.2013 4:44

Na jednání ÚVV ČSSD vyhrál Bohuslav Sobotka. Jeho pozice ale určitě není jistá, možná právě naopak. Politolog Oskar Krejčí pro ParlamentníListy.cz mluví o tom, co nejspíš v budoucnu šéfa sociálních demokratů čeká. A nejde jen o Michala Haška, tvrdá konkurence mu prý čeká přímo za zády, v podobě údajně nedočkavého Jiřího Dienstbiera.

Do roka a do dne, Sobotko. Profesor Krejčí už má jasno o osudu šéfa ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

Povolební situace v ČSSD na víc než čtrnáct dní paralyzovala vyjednávání o novém vládním uspořádání. To v neděli vyřešilo rokování Ústředního výkonného výboru sociální demokracie, který zrušil usnesení předsednictva, jež vyzývalo Bohuslava Sobotku k rezignaci a potvrdil ho jako šéfa vyjednávacího týmu.

Usnesení ÚVV ČSSD také formálně odsoudilo jednání Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce, Jiřího Zimoly a Milana Chovance, kteří se za „zády“ předsedy strany sešli s prezidentem Zemanem. Chovanec se však zachránil, schůzku s Milošem Zemanem v Lánech přiznal a Sobotka se za něho postavil.

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, mezi některými členy ÚVV se čím dál víc mluvilo o tom, že o lánské schůzce mohl vědět předem i Sobotka a Chovanec tam mohl být v roli jeho agenta (více ZDE).

Nedělní zasedání vrcholného orgánu sociální demokracie také odmítlo uspořádání mimořádného volebního sjezdu hned v počátku roku 2014. Usnesení mluví o tom, že se sjezd uskuteční pouze v případě, že by vybouchla vyjednávání o vládě, tedy pokud by fakticky Bohuslav Sobotka nebyl schopen vládu sestavit.

Může se nyní šéf ČSSD Bohuslav Sobotka beze strachu vrhnout do jednání o vládě? Obhájí si očekávané výrazné programové ústupky uvnitř strany? A je možné předpokládat, že byla ČSSD zcela sjednocena, anebo ji v budoucnu čekají další, třeba i výraznější, změny? Nad tím se pro ParlamentníListy.cz zamýšlí profesor Oskar Krejčí.

Na velké programové ústupky se musí strana podle Krejčího připravit v každém případě. „Každá koalice znamená ústupky a v okamžiku, kdy volby dopadly takto, je jasné, že bude třeba hledat kompromisy. Problém je v tom, že nepůjde jen o programové kompromisy. Velké Sobotkovo vítězství ve vedení strany zároveň znamená zúžení jeho základny, protože přišel o druhé křídlo a bude mít jen to „svoje“ křídlo,“ říká profesor Krejčí.

Sobotkovi se prý začne štěpit i jeho vlastní křídlo

Tam ho prý čekají dva velké problémy. „Za prvé bude muset některé své spojence usmířit s tím, že nepůjdou do vlády, protože místa budou dána koaličním partnerům. Určitě to bude resort financí a s největší pravděpodobností ministerstvo zahraničí. To jsou nesmírně důležité resorty pro Sobotkovo křídlo a to se kvůli tomu začne štěpit,“ myslí si politolog.

„Druhý problém je v tom, že ženou výhru do statků a do hrdel. Sobotkovi proto hrozí, že se mu štípne poslanecký klub. Jeho převaha nad hnutím ANO je strašně malá, takže když Sobotku opustí čtyři, pět poslanců, vítězem voleb a nejsilnější stranou je ANO Andreje Babiše,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz Oskar Krejčí.

Dienstbier chce být předsedou. Je to „nedočkavý chlapec“

Předseda ČSSD se teď prý bude muset poprat s lidmi ze „svého“ křídla. „Tím, že odstavil Haškovu skupinu, jeho jediným korunním princem se stává Jiří Dienstbier. To je chlapec, který neumí čekat, na funkci předsedy se požene velice rychle,“ upozorňuje Krejčí.

„Možný návrat Michala Haška je otázkou času. Záleží na tom, jaký styl práce Sobotka nasadí. Jestli setrvá u současného stylu práce, do roka a do dne se haškovská skupina zmátoří a bude mít připraveno všechno na stříbrném tácu,“ je přesvědčen politolog.

Stranické křídlo kolem Michala Haška bylo nuceně vyhnáno do ilegality a tím se podle Krejčího dostalo do pozice, kdy může v pozadí čekat a sledovat, co bude Sobotkovo křídlo dělat a kdy udělá chybu.

Programové ústupky se lidem diplomaticky vysvětlí a „haškovci“ budou vyčkávat

Profesor Krejčí je přesvědčen o tom, že sestavit vládu nejspíš nebude problém, protože ANO, ČSSD i KDU-ČSL se těší na společné vládnutí a případné programové ústupky na všech stranách velkým problémem nebudou. Lídři to prý určitě svým voličům diplomaticky vysvětlí ve smyslu, že bylo nutno ustoupit kvůli stabilní vládě, která vyvede stát ze současné situace. Něco jiného je, jak to časem zapůsobí na voliče.

„Problém může být později v tom, jak spolu tyto subjekty budou umět vládnout. Teprve tam přijdou pasti a problémy. Tím haškovskému křídlu stoupne sebevědomí a Sobotkovi vrátí jeho způsob chování, který předvedl teď v rámci stranického boje,“ uzavírá komentář pro ParlamentníListy.cz politolog Oskar Krejčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…