Dva tvrdé novinové údery na premiéra Sobotku. Zbořil hádá, odkud vítr fouká

27.01.2014 13:01

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by si mohl po jmenování premiérem užívat spokojené chvíle, ale opak je pravdou. Útoky, kterým čelí v souvislosti s prodejem státního podílu OKD a zneužíváním cestovních náhrad, přirovnává politolog Zdeněk Zbořil k akcím, kdy bylo potřeba se v čele ČSSD i vlády zbavit Vladimíra Špidly a později Stanislava Grosse.

Dva tvrdé novinové údery na premiéra Sobotku. Zbořil hádá, odkud vítr fouká
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Nepříjemný vstup do týdne, v němž bude jmenována jeho vláda, zažívá premiér Bohuslav Sobotka. Zatímco bulvární deník Blesk se v závěru minulého týdne věnoval tomu, že šéf ČSSD kasíruje od státu cestovní náhrady, když už pět let bydlí v Praze, deník MfD znovu oživuje kauzu prodeje OKD, kterou policie nejen vyšetřuje, ale stíhá kvůli ní už i tři osoby. Prověřovala si i samotného Bohuslava Sobotku, jenž byl v té době ministrem financí. Nový premiér v rozhovoru pro MfD tvrdí, že prodej za podhocený státní podíl nebyl jeho chybou.

Politolog Zdeněk Zbořil považuje za podezřelý téměř současný útok na Bohuslava Sobotku ze strany bulvárního i tzv. seriózního média. „Pár dní před jmenováním nové vlády se objevuje další případ, který veřejnost už vlastně zapomněla, jenom je uveden do nových souvislostí. Už v pátek a pak přes celý víkend se objevoval v Blesku, a to na první stránce pod výrazným titulkem ´Sobotka dojí stát´, materiál, který se rozvíjí. Přitom je to téma, které je staré a také už bylo kdysi panem Sobotkou přijatelně vysvětleno,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Na Sobotku se může použít manuál Špidla či manuál Gross

Připomíná, že k tomu dochází za situace, kdy se rodí v bolestech Sobotkova vláda a kdy se objevují nové a nové případy, které brzdí vládytvorný proces. „Minulý týden se rozhořel boj o náměstky na ministerstvech. Víme, že nejde jen o programové průniky, ale i o obsazování lukrativních míst, tak je to srozumitelné, ale také to znejisťuje další termín jmenování vlády. A pokud to ten termín přímo neohrozí, tak se tady vytváří nové minové pole pro tu přicházející koaliční vládu,“ upozorňuje politolog.

Domnívá se přitom, že útok bulváru Bohuslava Sobotku neohrozí, protože takových případů čeští politici zažili a přežili více. „Ale vzpomínám si na případ, který bych nazval manuál Špidla a manuál Gross. To je vlastně nápadně podobné. Když na Vladimíra Špidlu nebylo možné vytáhnout žádné finanční problémy, tak se alespoň vymyslelo, že špatně komunikuje. Když se začalo bojovat proti Stanislavu Grossovi, tak se vytáhlo nedokazatelných šest a půl milionu na jeho bydlení,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Záležitost s OKD má větší razanci než kauza s cestovními náhradami

Stanislav Gross kvůli tomu odešel z politiky, aby obratem zbohatl o 130 milionů. „Takže těch šest a půl milionu byl spouštěcí mechanismus, proto tomu říkám manuál. A zdá se, že se něco podobného děje okolo pana Sobotky, jenom se ještě nevymyslelo, zda špatně komunikuje – léta zapírá trvalé bydliště – nebo zda ošidil stát o nějaké peníze. Přitom záležitost s OKD má mnohem větší razanci a to, že se to odehrává ještě před jmenováním vlády, byť už je pan Sobotka jmenován premiérem, ho staví do mimořádně obtížné pozice,“ myslí si politolog.

Zamýšlí se také nad tím, jak se ta dvě témata v médiích krátce před jmenováním vlády tak krásně sešla. „Takovou záležitost, jako je OKD, je třeba zpracovávat nějakou dobu, oživení té záležitosti se nezrodí přes víkend. Stejně jako ta záležitost s trvalým bydlištěm, kde tedy údajně pan Sobotka nepobývá. K tématům je někdy snadnější, někdy složitější přístup. Je tedy logické, že ten, kdo se jednotlivým případem zabývá, sáhne po tom, kde těch informací je více a kde k nim má snadnější přístup,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Novinářům mohl téma naservírovat někdo z Jihomoravského kraje

Už samotný fakt, že si novináři v Blesku dali práci s tím, aby obešli sousedy a zjišťovali, jak často předseda ČSSD do Slavkova u Brna, kde má uváděné trvalé bydliště, jezdí, svědčí o dlouhodobější přípravě. „Předpokládal bych, že jim to téma naservíroval někdo z Jihomoravského kraje, ne že bych chtěl někoho přímo označovat, ale myslím si, že z tohoto prostředí mohli dostat nějaký podnět. Proč se tím zabývat, to si sami dokáží zdůvodnit, ale kde ty informace shánět, není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá,“ podotýká politolog.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

To, co se zatím objevilo v médiích, považuje jen za začátek útoku na Bohuslava Sobotku, popřípadě na lidi, kteří jsou s ním v každodenním styku nebo ke kterým má důvěru. „Těžko soudit, jestli jde jen o útok na něj samotného, nebo za tím může být pokus o oslabení vlivu osob mu blízkých jako advokáta a lobbisty Radka Pokorného, to si netroufnu odhadnout. Ale vždy se předpokládá, že politik, aby se zachránil, tak raději obětuje někoho ze svých politických přátel, než aby se hromosvodem kritiky stal on sám,“ říká Zdeněk Zbořil.

Před hlasováním o důvěře vládě se můžeme ještě ledasčeho nadít

Skutečnost, že Bohuslav Sobotka už je jmenován premiérem, může ohrozit proces jmenování vlády a také ustavenou koaliční vládu. „Během těch třiceti dnů, než si půjde říct vláda do sněmovny o důvěru, se může objevit ještě spousta věcí,“ poznamenává Zdeněk Zbořil. To, že zneužívání cestovních náhrad nazývá Tomio Okamura nemravným, od něj příznivci Úsvitu očekávají, ale nový premiér má kvůli tomu podle politologa jistě i kritiky, o nichž na veřejnosti zatím nevíme, ale víme, že ten potenciál existuje uvnitř samotné ČSSD.

Pokud by šlo o útok z řad opozice, tak předpokládá, že by sice pokračoval, ale na sněmovní půdě by se to detailně nezpracovávalo, protože na to opozice síly nemá. „Ale pokud se jedná o konkurenční postoje koaličních partnerů, tam už je to na pováženou, protože to pomlouvání a kritizování by ohrožovalo existenci vlády i koalice. Tam už bychom se nepozastavovali nad tím, jestli TOP 09 nebo ODS nemá pana Sobotku v lásce, ale nad tím, jestli není ohrožena vláda,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Pokud jde útok zevnitř ČSSD, tak jde o nejhorší možný scénář

„Pokud bychom mohli říct, že útok přichází zevnitř ČSSD, pak je to ještě horší, protože to ohrožuje nejen vládu, ale i stranu, která při posledních volbách doplatila na svou nesourodost a z očekávaných 30 klesla na 22 procent, když se ukázalo, že mezi nimi jsou takové rozpory. Pokud by útoky na pana Sobotku vycházely z řad ČSSD, tak je to ten nejhorší možný scénář, pro který se jeho oponenti rozhodli, protože to bude dál spotřebovávat energii, které je třeba k tomu, aby vláda byla uvedena do funkce a začala vládnout,“ míní politolog.

Nevylučuje ani to, že snaha o oslabení Bohuslava Sobotky může souviset s blížícími se volbami do Evropského parlamentu a obsazováním míst na kandidátkách. „Kvůli místům v Evropském parlamentu se lidé chovají téměř nepříčetně, protože ten skok v odměňování jejich práce na úrovni Evropské unie a na úrovni České republiky je tak velký, že to láká nejen lidi z ČSSD,“ zdůvodňuje Zdeněk Zbořil přitažlivost evropských voleb pro některé straníky.

Při obsazování míst na kandidátky pro eurovolby by se hodil oslabený Sobotka

„Pokud jde o samotnou sociální demokracii, tak je možné, že se tam takový boj rozhoří. Ono je vlastně překvapivé, že sociální demokraté přišli tak brzy se jmenováním pana profesora Kellera lídrem kandidátky. Vždyť my ani nevíme, jestli na úrovni ČSSD proběhla nějaká intenzívní diskuse o té kandidátce. Předpokládáme sice, že běží, ale tak trochu za zavřenými dveřmi,“ pozastavuje se politolog Zdeněk Zbořil nad tím, že o jiných aspirantech na evropské kandidátky zatím ČSSD mlčí, zatímco nestranického lídra už představila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…