Erik Best a Milion chvilek: Čapí hnízdo? O to nejde. Pravdu hledejte jinde

25.06.2019 4:44 | Zprávy

Jaké dopady mohou mít protivládní protesty, které vyvrcholily zhruba čtvrtmilionovou demonstrací na Letné? Politický analytik a znalec českého politického a byznysového zákulisí Erik Best má za to, že atmosféra vyvolaná obřími demonstracemi může spíš než na hnutí ANO tlačit na koaliční ČSSD, aby vládu opustila.

Erik Best a Milion chvilek: Čapí hnízdo? O to nejde. Pravdu hledejte jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Zatímco většina analytiků mluvila o neuvěřitelně vysoké účasti, Erik Best přináší poněkud odlišný pohled. „Očekával jsem o něco více účastníků, protože organizátoři prohlásili, že čekají 350 tisíc. V sedm večer pak pan Minář mluvil až o 400 tisících. Když jsem potom četl o 280 tisících, byl jsem trošku překvapený,“ konstatuje úvodem zkušený politický analytik.

Demonstrace, byť takto početné, sice premiéra Babiše k rezignaci nedonutí, přesto podle Besta určitý politický vliv mít mohou. „Třeba v tom, že se mění atmosféra ve společnosti. V tomhle směru je série protestů pro jejich organizátory velice úspěšná,“ má jasno.

„Další věcí je evidentní snaha tlačit na ČSSD, aby revidovala své rozhodnutí účastnit se na vládě. To nemůžeme úplně vyloučit. Vzpomeňme si, jak pan Hamáček před několika týdny v neděli podpořil ministra Staňka a za další dva nebo tři dny ho vyzýval k rezignaci. To byl klíčový moment. Zatím jsme viděli hlasování předsednictva ČSSD o tom, jak se zachovají při středečním hlasování o nedůvěře vládě. Pro podržení kabinetu bylo jen 21 lidí z 41, 10 se zdrželo a 10 hlasovalo pro pád vlády,“ říká pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Boj části sociálních demokratů za konec vlády bude podle jeho mínění pokračovat. „Pan Petříček se na předsednictvu hlasování zdržel (sám přitom sedí ve vládě, pozn. red.), nástupce ministra Staňka pan Šmarda sice vládu prý podporuje, ale říká, že Babiš je jasně ve střetu zájmů. Takže strana je rozpolcená a stále tu bude snaha přesvědčit ČSSD, aby z vlády odešla a Babiš byl donucen se spoléhat na SPD,“ myslí si.

Myslí si Erik Best, že jediná varianta, jak mohou demonstrace hnout s vládou, je tlačit k rozhodnutí ČSSD? „Jednoznačně. Babiš tvrdí, že neodstoupí, a zatím to můžeme brát vážně. Největší pravděpodobnost, jak by vláda mohla padnout, je u sociálních demokratů. Tlak bude vysoký a použil bych výrok pana Zemana, že si nejsem jistý, že to ČSSD vydrží,“ uvádí Erik Best.

S vlastním vysvětlením, proč premiér Babiš zcela vyloučil svou rezignaci, ať se bude dít cokoliv, přišla nedávno analytička serveru Echo24 Lenka Zlámalová. Tvrdí, že veškeré současné snažení předsedy vlády se týká toho, aby nebyl postaven před soud a odsouzen. „Bojuje za zachování vlastní osobní svobody a udělá pro to všechno,“ uvedla nedávno v rozhovoru s Pavlem Štruncem za Info.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…