Erik Best hovoří k armádnímu konvoji USA. Možná vám to vyrazí dech

18.03.2015 6:27

Přejezd vojenského konvoje USA jako členská země NATO sice odmítnout nemůžeme, ale to ještě neznamená, že ho musíme podporovat. ParlamentnímListům.cz to řekl novinář amerického původu a politický analytik Erik Best. Hrozba, že Putin napadne Pobaltí, je podle něho spíše tah západní informační války. Best nemluvil jen o zahraniční politice, ale rovněž okomentoval i nedávno skončený volební sjezd ČSSD.

Erik Best hovoří k armádnímu konvoji USA. Možná vám to vyrazí dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Jak bychom měli bez emocí vnímat chystané přejetí vojenského konvoje USA přes Česko? „Jedna věc je, že Česká republika je členem NATO, a jestli to chce aliance (není úplně jasné, zda je to věc Ameriky nebo celé aliance či jestli je v tom vůbec nějaký rozdíl), tak to těžko můžeme odmítnout,“ říká k tomu Best.

„Další věc je, zda bychom to měli dobrovolně podporovat a propagovat. Je trošku paradoxní, že komunisté v tom případě mluví skoro nejracionálněji – myslím slova Vojtěcha Filipa, který řekl, že českou politikou má být podporovat jednání, co se týče Ukrajiny, přitom teď podporujeme demonstraci síly. Zašel bych ještě kousek dál, podporujeme nejen demonstraci síly, ale je to také podpora informační války,“ uvádí.

Kdo podporuje přejezd konvoje USA ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz? Exministr Martin Bursík, europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, poslanec ČSSD Antonín Seďa či  řada anketně oslovených zákonodárců

Erik Best se ptá, proč vlastně chceme dokázat sílu? „Chceme ji dokázat Rusům, anebo vlastním lidem? Jsou to přípravy vlastních občanů, aliance na potenciální válku, anebo je to varování Rusku? Nebo obojí zároveň? Tam vidím paradox, že jsme sice členy NATO, ale chceme také harašit zbraněmi jen kvůli tomu, že máme takové právo, a máme podporovat takovou politiku? Chápu, že Sobotka proti tomu nechce příliš protestovat, dokonce je s tím ztotožněn, protože to málo stojí. Někteří to podporují, někteří budou proti tomu, ale není to jako podporovat další sankce, kde budou trpět české firmy a ekonomika a tak dále,“ sděluje pro ParlamentníListy.cz.

Hrozba napadení Pobaltí Ruskem je nejsilnější zbraní informační války Západu

Je potřeba se podle Erika Besta v současné situaci obávat, že by Rusko uvažovalo o napadení některého z pobaltských států (což je důvod oněch vojenských manévrů)? „Považuji to za skoro největší prvek informační války ze strany Západu. Samozřejmě Putin také vede informační válku (příkladem je film o Krymu, který teď odvysílali). Ale ta hrozba, že by Rusko napadlo členský stát NATO, je asi nejsilnější zbraň informační války ze strany Západu. Akceptuji, že je to možné, protože jsme trochu Putina podcenili, co se týče Krymu. Ale považuji za málo pravděpodobné, že by Rusko chtělo napadnout NATO. A když o tom mluvíme, hrajeme vlastně tu informační válku a součástí toho jsou i ty tři vojenské konvoje,“ míní komentátor a analytik Best.

Jinak by podle jeho slov neměly smysl plánované vojenské manévry a kvůli tomu musíme akceptovat zvýšené riziko, že budou pobaltské státy napadeny. „Zjistil jsem si přesně, že v jednom případě ten dotyčný stát má bývalého amerického občana jako prezidenta, takže je z tohoto hlediska pochopitelné, že by podporoval americkou politiku, která chce vyvolávat dojem o tom zvýšeném riziku napadení Ruskem,“ je přesvědčen.

V českém mediálním prostředí se výrazně objevují varování před ruskou propagandou a to, jací lidé v Česku propagandu Kremlu zastupují či šíří.  Není ale třeba v takovém případě upozorňovat i na možnou propagandu z druhé strany? „Také mě to napadlo. Podle mě bychom měli znát předpojatost jednotlivých komentátorů. Každý ví, že já jsem Američan, a může podle toho posuzovat, že jsem pro Ameriku. Někteří si myslí, že jsem protiamerický, ale občas slyším i opak. A jestli nějaká webová stránka má peníze od ruské vlády, tak bychom to měli vědět. Zároveň ale, jestli má nějaká stránka peníze od americké či evropské strany s cílem podporovat protiruskou propagandu, tak bychom to také měli vědět,“ konstatuje Best.

Anketa

Bude v roce 2018 Andrej Babiš premiérem?

24%
76%
hlasovalo: 9260 lidí

Vzhledem k tomu, že jsme součástí Západu, je tu větší tendence poukazovat na tu ruskou stránku, protože ta je jakoby škodlivější. Ale myslím si, že je stejně tak fér říci, že nějaký komentátor pracuje pro americkou vládu nebo dostával peníze od americké vlády. Je to logické, protože čtenáři chtějí vědět, odkud pochází peníze, na základě čeho ten novinář nebo komentátor píše. Každý musí nějakým způsobem vydělávat a často právě (i v Americe) není jasné, odkud ten finanční zdroj vede,“ upozorňuje novinář.

Závěrem zanalyzoval pro ParlamentníListy.cz Erik Best také výsledky nedávného sjezdu ČSSD a výraznou podporu, kterou získal Bohuslav Sobotka i díky tomu, že mu delegáti kompletně zvolili celé vedení strany dle jeho přání.

„Prezident Zeman to řekl úplně přesně – celá odpovědnost je teď na Sobotkovi a on bude muset nést zodpovědnost za výsledky voleb, z nichž první budou ty krajské příští rok. Zeman to samozřejmě použil, aby oslabil Sobotku, protože na sebe dostatečně nevzal odpovědnost za ty poslední parlamentní volby. Ale i v rámci toho Miloš Zeman měl přesně pravdu. Bohuslav Sobotka má ale za cíl oddalovat problémy, které se s oddalováním snižují, a lidé také trošku zapomínají. Takže i když si Sobotka koleduje o potenciální problém, tak až za zhruba rok a půl. Do té doby se může stát cokoli a pro premiéra je lepší vyřešit problém současný odstraněním opozice ČSSD,“ soudí.

Best ovšem podotýká, že opozice v sociální demokracii má dvě linie. „Tou první je prozemanovská jako Hašek, Tejc a spol. a tou druhou linií je Dienstbier, který určitě není prozemanovský, ale o to ochotnější je mluvit nahlas. Dienstbier je ještě větší opoziční hlas než Tejc nebo Škromach, on je nejsilnější a teď nemá vůbec platformu. Tím, že má Sobotka jednobarevnou sestavu ve vedení, tak odstranil ty dvě linie zároveň a bude pro ně těžké, aby si našly nějakou platformu, takže Sobotka bude mít do voleb víceméně klid. Pro šéfa ČSSD je to typické, oddalovat různé problémy, ale problém s odpovědností za volby je pro něj momentálně neaktuální,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz novinář a analytik Erik Best.

Ptejte se svých politiků na přejezd konvoje USA:

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

 

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…