Franz chce pod Havlovým praporem na Hrad. U odborníků hned narazil

15.02.2014 14:40

POLITOLOGOVÉ Nejdřív měl být náměstek ministra, pak se stal poradcem a teď už je z něj i kandidát na prezidenta s Havlovým praporem. Umělec a vysokoškolský profesor Vladimír Franz chystá údajně i hnutí, které by mu mohlo pomoct k nové cestě na Hrad. I když má na promýšlení strategické kampaně několik let času, politologové jeho záměry nevidí v růžových barvách.

Franz chce pod Havlovým praporem na Hrad. U odborníků hned narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Franz nasbíral 88388 podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu

K idealistickému odkazu Václava Havla se hlásí Vladimír Franz, který už v médiích v překvapivém předstihu oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Zbrusu nový poradce ministra kultury možná tímto tahem zaskočil i ANO, které ho do vrcholné politiky vtahuje. „Prezidentské volby jsme zatím neřešili. Jsme rádi, že pan Franz přijal naši nabídku, aby za nás pracoval na Ministerstvu kultury jako poradce,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz na oznámení Franze ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

I když se zřejmě stále jaksi podvědomě hledá „nástupce“ Václava Havla, k jehož odkazu se hlásí i Karel Schwarzenberg, Franz pro TOP 09 atraktivním náhradníkem knížete určitě nebude. „Při vší úctě k panu profesoru Franzovi si nedovedu představit, že by se ocitl v množině osob, o kterých budeme uvažovat v příští prezidentské volbě,“ ubezpečil ParlamentníListy.cz exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Místo poradce Franzovi na Hrad nepomůže

Zda by mohla být pozice poradce ministra kultury odrazovým můstkem pro Vladimíra Franze při jeho snaze zabydlet se na Hradě, v to politologové příliš nevěří. „Mně to přijde trochu nesmyslné, oznamovat kandidaturu čtyři roky dopředu. Pokud je někdo poradcem, tak není vidět, není politik, není denně v televizi. Poradce je role, kdy jste někde schovaný a někomu radíte,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš. Podobný názor sdílí i Petr Sokol. „Kdyby se naplnilo to, že bude náměstkem ministra kultury, tak to by byl daleko lepší předpoklad, aby jeho kandidatura byla brána politicky vážně. Pokud bude v uvozovkách pouhým poradcem, tak to z něj politika v žádném případě nedělá,“ přitakal i politolog Sokol.

Převezme Franz roli Havla? Prý ani náhodou

Vladimír Franz se hned ze startu odvolává na odkaz Václava Havla. Otázkou je, zda může být jeho skutečným následovníkem. „To bych si vůbec netroufal tvrdit. Jde o úplně odlišné osobnosti. To, že oba byli umělci, neznamená, že si jsou nějak podobní. Myslím, že Franz je vnímán veřejností hodně jinak. Je to tolerantní člověk, ale trošku mám pocit, že ta jeho minulá kandidatura na prezidenta byla vnímaná od počátku tak trochu jako recese a ne jako něco, co je myšleno vážně. Samozřejmě se může snažit díky osobnosti Václava Havla získávat popularitu, ale to může veřejnost spíš odradit. Je to příliš okatá snaha se dostat do povědomí veřejnosti. Franz není člověk, který by měl ve společnosti takovou roli, jakou měl Václav Havel, to ani náhodou,“ popsal Bureš, který se domnívá, že částečně v takových snahách byl úspěšný Karel Schwarzenberg.

„Spousta lidí, kteří obdivovali Václava Havla, si ho možná spojovala pak s Karlem Schwarzenbergem. Že by mu to ale nějak výrazně pomohlo, to si nejsem úplně jistý,“ podotkl. Politologové upozorňují na to, že pokusů o to přiblížit se roli Havla už bylo v politické rovině mnoho. „Na politické scéně je i několik dalších kandidátů, kteří se ucházejí o voličstvo, které výrazně slyší na odkaz Václava Havla - od TOP 09 po zelené,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Sokol.

Mohl by přebrat voliče Pirátům

Do partie o Hrad už v této chvíli vytáhl Franz s myšlenkou vytvořit cosi jako hnutí, které mu jeho cestu pomůže dláždit. Jenže to snadné nebude. „Vytvářet stranu s jedním cílem, a to prosadit někoho na prezidenta republiky, není moc šťastné. Politická strana musí mít širší spektrum cílů a program. Hodně by záleželo na tom, jak to vlastně pan Franz myslí, jak by hnutí mělo vypadat. Jestli by chtěl vytvořit liberální stranu, která tady mnoha voličům chybí. Určitě bych nedoporučoval, aby to byla strana s jedním cílem na podporu Vladimíra Franze. Dá se argumentovat tím, že tady existovala strana přátel Miloše Zemana, ale ve skutečnosti se ukázalo, že mu to moc nepomohlo. Za jeho vítězstvím nestála strana SPOZ, ale voliči zejména ČSSD a KSČM,“ popsal Bureš.

Větší šance dává Franzovi politolog Sokol. „Může vytvořit něco, co by se podobalo v některých zemích úspěšné straně Pirátů. Může to být generační strana, podobná zeleným. Fakticky by mohl vytáhnout příznivce nebo i členy z prostředí Pirátů, kteří dnes výraznou osobnost postrádají. Na to, aby založil stranu třeba velikosti SPOZ, by mít šanci mohl,“ uzavřel Petr Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…