Hůř než za komunistů? Nerudová a „mladí v depresi“: Zbořil nemohl mlčet

03.06.2024 12:00 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA To nejpokleslejší z dneška. Tak hodnotí politický analytik Zdeněk Zbořil argumentaci Danuše Nerudové, že mladí lidé dnes trpí depresemi kvůli obavám z klimatické krize. On sám srovnává, kdy v životě viděl nejvíce lidí skutečně zkroušených poměry. „Píší mi lidé, kteří hledají cestu, po které se dá uniknout anonymnímu strachu, který vyvolává obavy z neznámého, z toho, co se může stát. Paradoxně v letech minulých režimů, kdy se represe zvětšovaly a prohlubovaly, ale měly konkrétní tvar, barvu a vůni, nezdály se být tak životu nebezpečné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Hůř než za komunistů? Nerudová a „mladí v depresi“: Zbořil nemohl mlčet
Foto: FCB
Popisek: Danuše Nerudová v kampani

Pane doktore, na jedné straně USA a další západní země dovolují Ukrajině užívat jimi dodané zbraně k útokům na území Ruské federace, na straně druhé ruský prezident vyzývá, aby si dotyčné státy „uvědomily“, že jsou častokrát malé a hustě zalidněné. Přituhuje nám?

Většina komentářů, které jsem k tomuto nebezpečnému blufování četl, byla většinou předváděním se, kdo je větší, silnější a bezohlednější. Je pravda, že Putinova slova o možnosti zasáhnout zbraněmi hromadného ničení (ZHN) jsou dnes pro nás ještě nepředstavitelné. Ačkoliv víme, že s nimi nemáme „japonskou“ zkušenost, je pro nás  obtížně pochopitelná možnost, že aplikace článku 5. smlouvy NATO má svá omezení. Zejména pak daná článkem 1. stejné smlouvy. Nejmilitantnější členské státy Severoatlantické smlouvy předpokládají jednotné dodržení smluvních závazků, ale to je právě jen předpoklad. Když se někdy v dnešní době odvoláváme na historické zkušenosti z doby Mnichova 1938 a 15. března 1939, neměli bychom zapomenout nejen na ministerského předsedu Velké Británie Neville Chamberlaina, ale i celé dnes u nás už nevzpomínané Cliveden set (exkluzivní skupině britských politiků), kteří byli přesvědčeni, že nemá smysl válčit s Hitlerovým Německem „kvůli malé, neznámé zemi ve střední Evropě“. Těmto lidem se do války nechtělo ani po zákeřném útoku německých armád na Polsko o půl roku později a můžeme předpokládat, že by se pomalu rozhodovali i v dnešních dnech.

Kdo nás dnes přesvědčí, že smluvní partneři v NATO nebudou uvažovat podobně? Proč riskovat celosvětový jaderný konflikt, když to může být válka omezená na území, jehož velikost se stanoví dohodou bojujících stran?

Podobně si myslím, že v současné době probíhající „stepní válka“ na Ukrajině mohla vojenské elity na obou stranách poučit o tom, kolik je třeba investovat do zničení několika velkých měst na území dnešní Ruské federace. A také jakou přírodní katastrofu, třeba jen v Evropě, to může způsobit hned v několika evropských zemích. Aniž by proti nim byly použity „klasické“ ZHN. Proto na vaši otázku odpovídám ano, přituhuje, ale nejvíce se obávám dávno dutých hlav a necitelných srdcí politiků na všech stranách potenciálního konfliktu. Ten může dokonce vzniknout i z nedorozumění, ale při intelektuálním potenciálu, který čas od času evropští politici předvádějí na svých setkáních, si myslím, že je to více možné než nemožné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jedním slovem hrůza. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBer La , 03.06.2024 13:02:08
Tato "mladá a krásná" odporná bytost je ukázkovým příkladem toho, jak vypadají a jak se chovají političtí neumětelové, bezpáteřníci a jiná, jím blízká, ziskuchtivá individua. Co ten náš malý národ provedl, že jsme byli potrestáni vládou těchto bezpáteřních zrádců národa. Tato doba přeje falši, podlosti a dalším špatnostem. Je neuvěřitelné, kolik se takových "krásných a mladých gigantů" u nás, v této době, urodilo.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…