Iveta Bartošová. Dno, doplatíme na to. Zdeněk Zbořil mluvil o Pavlu Novotném, ale nakonec došel mnohem dál. Neveselé

11.05.2020 9:11

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA ,,Jak už to v dějinách chodí, většinou na to doplácejí nejen ti, kteří tuto nenávist zplodili a šíří, ale i ti, kteří tomu nezaujatě přihlížejí, i když mají v popisu své práce hledání spravedlnosti a ochranu občanských práv a svobod." Tak politický analytik Zdeněk Zbořil hodnotí kontroverzní vystoupení Pavla Novotného a dalších účastníků na TV Barrandov. Ač nerad, nachází ve věci i širší souvislosti. Zároveň v pravidelném shrnutí týdne na ParlamentníchListech.cz rozebírá průběh výročí konce 2. světové války.

Iveta Bartošová. Dno, doplatíme na to. Zdeněk Zbořil mluvil o Pavlu Novotném, ale nakonec došel mnohem dál. Neveselé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Poslední dobou na sebe často upozorňuje starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Co říkáte na jeho mediální výstupy? 

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

Nejsem si jistý, zda mohu k vystupování pana starosty v Řeporyjích a k chování jeho spolupracovníků tamtéž něco dodat. Rozhodli se pro tento způsob formování věcí veřejných, tedy res publica, a nejsou ani první a nebudou asi ani poslední, kterým to působí radost. Jsou přesvědčeni, že tak tomu má být, a že by je mělo proto volit co nejvíc občanů České republiky. A zřejmě nejen volit, ale také jejich způsoby chování a vyjadřování napodobovat.

Rozhodli se naučit co největší počet svých spoluobčanů tomuto charakteristickému způsobu vyjadřování, chování, komunikace a zdá se, že je nikdo nepřesvědčí, že by tomu mělo být jinak.

Navíc trpí obsesí, že znají české a československé dějiny lépe než ostatní, že je umějí nejlépe vykládat, a proto také nejlépe vychovávat generaci, která přijde po nich. Snad by se jen neměli mýlit v tom, že jejich potomci budou sdílet životní zkušenosti a historická poznání svých rodičů a že půjdou jako poslušní, nikoliv vzdorovití synové a dcery svých rodičů, cestou, kterou jim někdo z nich naplánoval. Ještě se tomu snad nikdy v dějinách lidstva nestalo a asi ani nestane.

Nejde jenom o charakteristické verbální prostředky, které používají, aby přesvědčili své okolí o své pravdě, ale i o charakteristickou „řeč těla“, využívání nebo zneužívání magické funkce jazyka a schopnost reagovat na až překotné názorové proměny tak typické pro dějinami zkoušený prostor střední a východní Evropy.

Ačkoliv bychom mohli nazvat chování pana starosty a jeho přátel z hlediska obecné slušnosti za extrémní nebo, jak dnes často říkáme, až extremistické, nemusíme se nad tím nijak pohoršovat. Za posledních třicet let se úroveň verbální komunikace propadla pod samotné dno toho, co se dříve považovalo za nepřijatelné, a nikoho to nijak zvlášť nevzrušuje. Čeština magnificencí a spectabilis nejvyšších vysokých učení čerpá z argotu pražské periférie a je omlouvána i jazykovědci. O jazyce, kterým se mluví téměř ve všech TV, je zbytečné se s někým přít. Výuka českého jazyka se postupně dostává na úroveň výuky matematiky v tom smyslu, že jistě nebude dlouho trvat, kdy i maturitní zkouška z češtiny bude považována za nadbytečnou.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

Takže ani tak moc nejde o pana Novotného nebo o nějakou jinou regionální kuriozitu, ale o české učitele, kteří byli nositeli vzdělanosti a stávají se dnes  ustrašenými objekty znevažování, urážení a ponižování, kterému se nedokážou ubránit.

Jestliže si myslíme, že situace snad ještě není beznadějná, pak představa, že na nejvyšší úrovni veřejného nebo politického prostoru lze vidět nějaké světlo naděje, pak se mýlíme víc, než si mnozí uvědomujeme. Je opravdu zvláštní, když lidé, kteří volají po podřezání a vykrvácení prezidenta, vychcípání voličů jedné politické strany, vyhrožují oběšením a zabitím prezidenta a MZV Ruské federace, se mohou scházet a fotografovat s předsedou politické strany, jejímiž jsou členy, a tato strana jim nedokáže vysvětlit, že jejich sen se může stát skutečností. Ale jak už to v dějinách chodí, většinou na to doplácejí nejen ti, kteří tuto nenávist zplodili a šíří, ale i ti, kteří tomu nezaujatě přihlížejí, i když mají v popisu své práce hledání spravedlnosti a ochranu občanských práv a svobod. I tito „přihlížející“ by se mohli zamyslet nad tím, komu vlastně zvoní hrana.

Komentátor Petr Honzejk byl po zhlédnutí Arény Jaromíra Soukupa, v níž došlo na vyhrocený střet řeporyjského starosty Pavla Novotného a poslance Jaroslava Foldyny, zaujat netradičními slovními obraty, které v pořadu hojně padaly. Nejvíce se podivoval, proč Foldyna „zuřil“, když jej Novotný počastoval výrazem „koště“. Rozhodl se najít vysvětlení a následovala další silná diskuse. „Kunďák Foldyna,“ padalo. Poslanec se rozhodl reagovat. Co si o této výměně názorů myslíte? 

Pan redaktor Honzejk, pokud se nemýlím, je znalý sportovního prostředí, ve kterém se na ušlechtilé ideály, které u nás propagovali Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner nebo Jiří S. Guth-Jarkovský, už dávno pradávno nehledí. Dokonce i v prostředí ženského sportu lze slyšet výrazy, které by se styděla používat galerka v Jedové chýši. Stejně vzdálená nám je doba, kdy TV sportovní redaktor Ota Černý nechtěl komentovat vulgarismy jinak půvabné tenistky, která o prvorepublikových dámách v bílém už ani nečetla.

Umím pochopit, že bývalý boxer Foldyna, svou boxerskou průpravou se vychloubající ředitel a moderátor TV Barrandov v jedné osobě Jaromír Soukup se mohou dostat do verbálního konfliktu s profesionálním hráčem pokeru Novotným, ale snad bychom se potom nemuseli ptát, zda je jejich chování vhodné, nebo nevhodné. Navíc když máme brněnský precedens, který nedal za pravdu kardinálovi Dominiku Dukovi a jeho obavám o ochranu osobnosti, které měl odpovědný soud posoudit a stanovit, co je urážkou a projevem nenávisti ať už osoby duchovní, nebo symbolu křesťanství. Soud se ukryl za ideál svobody slova. Mohl také tvrdit, že šlo o službu ve veřejném zájmu, ale pak se nesmíme divit, když  je bez uzardění šířena zásoba kriminálního prostředí v TV Barrandov před dvaadvacátou hodinou večerní.

Snad by příště pan ředitel a moderátor Soukup, když už nemoderuje, ale debaty se jako jedna  strana účastní, mohl do hlavních titulků svého pořadu vložit ještě jeden: Tento pořad není vhodný pro děti a mládež.

Poslankyně za hnutí ANO Barbora Kořanová na svém Facebooku sdílela negativní pocity, jež v ní vyvolalo vystoupení řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) v pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. „Bylo mi z toho zle,“ komentovala jeho chování, které předváděl před televizními kamerami. „Jsi husa, jen hlasovací košťátko, estébácká služka!“ napsal Novotný v dopisu, který už míří k poslankyni do Sněmovny. Váš komentář? 

Paní poslankyně si zřejmě nepamatuje, jakou pozornost věnoval pan Novotný ve své době problémům pophvězdy Ivety Bartošové. Už tehdy to nezajímalo slovutné profesory psychiatrie, kteří se raději vyjadřovali k téměř kosmickým politickým problémům a osud bulvárem vláčené mladé holky jim byl lhostejný. Chápu, že je paní poslankyně zvyklá z prostředí, ve kterém se pohybuje, na rozhovory na jiné úrovni. Ale měla by si také uvědomit, že při stoupajícím zájmu o pana starostu v Řeporyjích, a pokud se naplní věštby agentury Kantar, které dnes publikovala ČT, bude to její potenciální kolega. Zatím by se snad mohla zeptat současného předsedy ODS, se kterým se jistě často vídává na zasedáních Poslanecké sněmovny ČR, zda a jak se na svá budoucí setkávání třeba jen v parlamentních kuloárech připravit. A také zda mu má odpovídat na takto zdvořilý dopis osobně, nebo zda to pan předseda svému kolegovi vyřídí sám a osobně.

V uplynulém týdnu odstartovala CNN Prima News. Pane doktore, díval jste se? Jak to na vás působilo? 

Není to tak dávno, kdy jeden britský novinář napsal, jistě v nadsázce, že nejhorší „osu zla“ (bylo to ještě v době válek v Iráku) tvoří Mezinárodní měnových fond, The Washington Post a CNN. Od té doby se toho jistě hodně změnilo, ale globálně působící CNN si své výsostné postavení stále udržuje. 

Tentokrát si ke své firmě připojila ještě logo TV Prima a nevím, kdo na tom vydělal, nebo prodělal. Nejde nám o žádnou ideologii nebo o svobodu a nezávislost, jejímž důsledkem bude objektivita, nebo dokonce mírný pokrok v mezích zákona. O to už dnes ani ve světě, ani u nás nejde. Jde spíše jen o to, aby diváci a posluchači vysílání CNN Prima nevypínali a aby z koláče finančních prostředků, které jsou na malém českém trhu reklamy k dispozici, získal někdo co možná největší díl. V nejhorším, aby nějaká nadnárodní korporace v případě potřeby něco odněkud přidala.

Proto si myslím, že bez hněvu a zaujetí můžeme konstatovat, že se zahájení tohoto zvláštního hybridu nepovedlo a že kromě buď upjatého, nebo upřílišněného chování redaktorů a moderátorů jsme žádnou zpravodajskou revoluci nezažili. Účinkující měli nazkoušeno, jak držet ruce, aby to vypadalo, že se skoro modlí, a chovali se tak, jak kdysi Milan Kundera popisoval ve své Nesmrtelnosti (už v roce 1990). Nestyděli se za svou nevzdělanost, ovládali asi 200 slov a ta neustále opakovali.

Ti, kteří odpovídají za dramaturgii, ať již jsou místní, nebo z dovozu, asi nikdy neslyšeli příběhy z Radia Jerevan, a proto netuší, že způsob vnímání českého konzumenta jakéhokoliv věku je jiný než konzumenta hamburgerů, hranolků a kečupu.

Předpokládám, že na to ti, kteří odpovídají za programové záležitosti, brzy přijdou, ale asi jim bude dlouho trvat, než pochopí, že ztrátou Jitky Obzinové ztratili víc než jen zkušenou reportérku a redaktorku. Ale to zřejmě těm mladým a neklidným, kteří se okolo české verze CNN dnes potácejí, vadit nebude.

75 let od ukončení druhé světové války, tedy Den vítězství 8. května, se nesl ve znamení pietních aktů. Pražský primátor Zdeněk Hřib připomněl, že nesmíme zapomenout, že zásluhy na našem osvobození mají i Ukrajinci, Bělorusové a další národnosti, které bojovaly v Rudé armádě. Konec druhé světové války podle něho v Evropě nepřinesl svobodu velké části Evropy. „V naší zemi jsme záhy skončili v totalitě, tehdejší osvoboditel se začal chovat jako dobyvatel,“ řekl podle iDNES.cz. Nicméně jedním dechem dodává, že právě Sovětský svaz byl také jedním ze strůjců druhé světové války, když s Německem napadl Polsko. Výročí konce druhé světové války je také ovlivněno aktuálně napjatými rusko-českými vztahy kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Co si o tom myslíte?

Je opravdu zvláštní, když koryfejové multikulturalismu nás chtějí poučovat o národnostním složení Rudé armády. Buď pan primátor nechodil do školy, nebo neposlouchal. Také se mohl podívat na nějaký válečný film a mohl by i z těch německých zjistit, že do Evropy přišly „mongolsko-tatarské hordy z Východu“. Dokonce i ten J. V. Stalin nebyl Rus. 

A kdyby náhodou se chtěl podívat, což nepředpokládám, na nějaké zpravodajství z Ruské federace, dozvěděl by se, že V. V. Putin hovořil v kruhu hlav nástupnických států SSSR a že ani ti nebyli mononacionální. Nedovoluji si tak ambicióznímu politikovi, jako je pan pražský primátor, dnes už působící na globální a nikoliv jen evropské úrovni, příliš radit, ale přece jen bych mu doporučil, aby své znalosti nečerpal z brožurek paní komisařky Jourové. Ta zatím neudivuje svými historickými znalostmi, ale hlavně čerpá svůj politický rozhled  z elaborátu EU, který podepsali reprezentanti zemí, jejichž armády, až na dvě výjimky, stály na východní frontě na straně Německa a jejich hroby jsou na území větším než dnešní EU.

Nejsem si také jistý, jak je na tom pan primátor a jeho přátelé z Prahy 6 s němčinou, ale doporučil bych jim, aby si ověřili,  zda v německém týdeníku Der Spiegel nevyšlo   v předvečer 8. května a 75. výročí konce 2SV prohlášení německého MZV Heiko Maase, ve kterém se upozorňuje  na  skutečnost, že „není politiky bez historie“ a odmítá se historický revizionismus. Říká se, že právě Němci mají zkušenosti s tím, čemu u nás říkáme přepisování dějin, a myslí se tím zejména, aby nebyly oběti vydávány za viníky a státy střední a východní Evropy využívány v zájmu (zřejmě Spojených států) k oslabení politického a ekonomického významu EU. Z hlediska SRN je to pozoruhodně až nediplomatické vyjádření a kritika, kterou u nás mnozí nechtějí v těchto dnech slyšet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…