Jan Petránek: Je zde tajná dohoda USA a Ruska. Drží se to pod pokličkou, ale...

08.08.2016 16:11

Legendární novinář Jan Petránek v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz upozorňuje na nebezpečí, která může Evropě způsobit obnovená migrační vlna. Důrazně nesouhlasí s těmi, kteří občany uklidňují, že to nejhorší je za námi. Podle Petránka bychom měli také velice pozorně sledovat, kdo a o čem bude jednat počátkem září v Číně.

Jan Petránek: Je zde tajná dohoda USA a Ruska. Drží se to pod pokličkou, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

„Nejdůležitější poznatek z dosavadní situace je v tom, že centrum džihádistů nebo centrum teroristické sítě ve světě je strategicky promyšlené. Oni považují běženeckou vlnu za něco, s čím si Evropa neporadí. A když si s tím neporadí, budou hledat způsoby, jak vlny utečenců do Evropy zesílit. Je jasné, že tyto vlny jsou záměrně cíleny a dávkovány. Všechno teď záleží na tom, jak seženou peníze na řízenou emigraci, a je zcela jasné, že poté, co se Turecko dostalo do nynější situace, je veškerá tíha na sponzorech ze Saúdské Arábie,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek.

V každém případě podle něho všechny úvahy evropských politiků, že migrační vlna utichá nebo že skončila, jsou hádáním z kávové sedliny. „To není založeno na zdravé analýze toho, že tzv. Islámský stát, teroristé či džihádisté mají strategická centra, která jsou dvě nebo tři. Jedno je asijské, druhé je arabské a třetí africké. Ta spolu komunikují, a protože komunikace pro ně nebývá zcela snadná, může nějakou dobu trvat, než uvidíme, na čem se dohodla. Určitě se ovšem dohodla na tom, že vlny emigrantů jsou nesmírně účinnou zbraní proti Evropě a bude to pokračovat. Jak a v jakých dávkách to bude pokračovat, to nakonec poznáme na vlastní kůži,“ je přesvědčen zkušený novinář.

Je únosné mít Turecko jako člena NATO? To by se mělo řešit

Petránek zároveň částečně mírní obavy z možné turecké hrozby. „Nepřeceňujte situaci Turecka. Erdogan teď vypadá jako ten, kdo vyhrál, ale jeho pozice může být velice křehká. Nechci prorokovat, že zítra Erdogan padne, protože on dlouhodobě posiluje svoji moc a dlouhodobě hledá určité struktury toho, čemu se eufemisticky říká umírněný islám. To je skutečně něco, co umírněné není, ale bere to v úvahu evropskou konotaci,“ podotýká znalecky.

„Před hodinou jsem sledoval Erdoganův projev a tam říkal něco strašného. Pokud bude prý většina Turků pro trest smrti, on neví, jak by se měl postavit proti tomu a bude s tím muset souhlasit. To je jeden veliký strašák. Ale znamená to, že pro Evropu už Erdogan není přijatelný partner. Přitom je to člen Severoatlantické aliance. Za takové situace by se nejvyšší politici, jejichž země jsou v atlantickém paktu, snad měli sejít a říct, jestli je únosné, aby NATO mělo takového člena. Státníci by o tom měli rozhodnout velice koncepčně, a toto zatím na naší scéně chybí a domnívám se, že je to strategické zpoždění v úsudku, které není možné jinak nazvat. Zpoždění ve strategickém úsudku a to je nutné zdůraznit a kritizovat,“ pokračuje Jan Petránek pro ParlamentníListy.cz.

Důležitá schůzka Putina a Erdogana

Přitom, jak dále Petránek připomíná, se Erdogan chystá do ruského Petrohradu na setkání s Vladimirem Putinem. „Ruský prezident bude hrát velice jemnou hru, kdy naprosto nebude souhlasit s Erdoganem, pokud jde třeba o trest smrti, to je nepřijatelné. Jenže Putinovi v téhle situaci stačí, aby k této otázce mlčel a jednal hlavně o tureckých okurkách, rajčatech a plážích, na které můžou přijet ruští turisté,“ myslí si.

„Erdoganova pozice ve spojení s Putinem může pomoct posílit ruskou pozici v jednáních o Ukrajině, což se zatím drží pod pokličkou, protože Západ není ochoten tlačit na Ukrajinu, aby se v minských dohodách vůbec pokročilo,“ tvrdí světaznalý novinář.

Zajímavé bude také sledovat, nakolik může sbližování Turecka s Ruskem promíchat karty ve věci Sýrie. „V téhle věci bude podle mě Putin především v telefonickém styku s Hollandem a možná i s Merkelovou a také Obamou, protože hlavně s Amerikou bude chtít Putin řešit, jak to v Sýrii bude. Nezapomeňte na tajnou americko-ruskou dohodu, kdy se štěpí rusko-americké zájmy podle řeky Eufrat, který teče těsně pod Rakkou. Od Eufratu a města Rakka na západ je to ruská zóna a od Eufratu a Rakky na východ je to americká zóna. To je nejdůležitější. A jediné, čeho by mohl Erdogan dosáhnout, je, aby Rusové nepodporovali Kurdy, kterým jde o Mosul. To je taková trojúhelníková situace, je ostrá na všechny strany a velice jemně tady jednají americký ministr zahraničí Kerry i jeho ruský protějšek Lavrov,“ připomíná Jan Petránek.

Migrační vlny mají vojenský charakter, jsou zvláštním druhem invaze, nepoznaná zbraň, myslí si Petránek

V žádné zvlášť dobré situaci podle jeho slov není ani Evropa, v posledních týdnech zmítaná útoky islámských teroristů. „Nejdůležitější je, aby byli efektivní kontakty mezi jednotlivými bezpečnostními složkami evropských států a hlavně v EU. Ale Evropa, která trpí teroristickými útoky spíše psychicky než jakkoli jinak, to musí zarazit především tím, že řekne imigraci dost, my vás sem nepustíme; a v tomhle duchu má prezident Miloš Zeman naprostou pravdu. Je to invaze. I když je to invaze beze zbraní, o to je to horší. Jde o gandhismus naruby. Gandhí vyháněl Angličany z Indie tím, že dělal nenásilné útoky. Nenásilí se dá také otočit naruby. Říká se, že migrační vlny sem jdou s holýma rukama. Ale to není pravda. Je to zvláštní druh invaze, která má vojenský faktor. Je to nepoznaná zbraň. Připomeňme si osmiletou válku mezi Irákem a Íránem, tak íránské ženy hnaly své děti, které zbraně neměly, přes minová pole a obětovaly je. Tak dnes tutéž taktiku volí migranti se záměrem zničit Evropu a Evropa se proti nim musí velice tvrdě postavit. Nepustit je do země, i když budou humanisté křičet a zdát se jim to nepředstavitelné. Jinak bychom si museli představit, že bude zničena Evropa,“ jmenuje možné hrozby novinář Petránek.

„Zdůraznil bych také, že Evropa stejně jako svět nyní čeká na výsledek finálního běhu k americkým volbám. Jestli 45. prezidentem Spojených států bude muž nebo žena. Americký satirik říká, že hlavní rozdíl bude mezi tím, jestli v Bílém domě bude spát v posteli jeden prezident nebo dva prezidenti současně,“ naráží na skutečnost, že manžel Hillary Clintovoné požívá až do smrti titul prezident. Zatím jsme prý svědky určité nervozity, protože Donald Trump by s Evropou v rukavičkách nejednal.

„Připomínám také, že za necelý měsíc bude zasedat G20 v Číně, kde podle China Daily bude Putin nejdůležitější a nejváženější host. To znamená, že v Číně se v září bude deklarovat, že tento svět je zájmově štěpen a je nutné, aby se proti dosavadní politice Ameriky, jak to viděla Clintonová a Obama, postavil zbytek světa. Žijeme ve velice dramatické době, kdy budeme muset hodně dávat pozor na to, jak se z těchto situací budou vyvíjet koncepce mezinárodní spolupráce a mezinárodního protivenství,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…