Kalousek obsadí Hrad? Erik Best uzemnil. A čeká: Spřátelená média proti SPD a dalším

14.07.2020 14:41 | Zprávy

Miroslav Kalousek nikam neodchází, říká pro ParlamentníListy.cz politický analytik a novinář Erik Best. Obsáhle rozebírá, co všechno mohlo zakladatele TOP 09 vést k tomu, že se dobrovolně vzdá kandidatury. Padlo i „kouzelné“ slůvko Hrad. Strategie opozičních stran, jak uškodit Andreji Babišovi ve volbách, ale podle něho bude úplně jiná, než všichni říkají.

Kalousek obsadí Hrad? Erik Best uzemnil. A čeká: Spřátelená média proti SPD a dalším
Foto: Repro ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09

Rozhodnutí Miroslava Kalouska nekandidovat příští rok znovu sněmovny Erika Besta úplně nepřekvapilo ve smyslu, že by to bylo neočekávané. „Když jsem to jeho prohlášení viděl, ptal jsem se sám sebe: Neříkal to už někde nebo je to poprvé? Ano, byl to od něj logický krok, protože všichni říkají, že on je ten problém. Z tohoto hlediska nejde o žádné překvapení a několikrát to už naznačoval.“ 

„Překvapení pro mě je, že on odchází, ale vůbec neodchází. Sám říká, že hodlá zůstat významným politikem, což znamená, že stále bude chodit do televizních debat, pokud ho budou zvát, bude v rádiích a všude. Jenom nebude ve sněmovně. Chce zmizet, ale vlastně zůstat na stejném místě. Akceptuji základ toho, co říká, tedy, že jeho pozice je překážkou a on proto odejde. To je logické a rozumné. Jenže to neplatí, když on neodejde úplně. Jediný rozdíl bude, že nebude v Parlamentu,“ konstatuje analytik.

Pokud by mělo beze zbytku platit, co sám Miroslav Kalousek říká, musel by se prý z politiky stáhnout úplně. „Dělá stále stejnou chybu. Kdyby se stáhl a fungoval stejně jako Kaczynski, že by tahal za nitky, ale nebyl vidět, mohl by Kalousek být velice efektivním politikem. Jenomže on evidentně publicitu potřebuje a chce, aby ho lidé poslouchali. Pro diváky je to samozřejmě pozitivní a zábavné bez ohledu na to, zda ho podporujete nebo ne. Jak říká paní Pekarová Adamová, bez něj bude nuda,“ uvádí.

Možným vysvětlením Kalouskova kroku podle jeho slov může být obava, že by se TOP 09 za rok nedostala do sněmovny, a pokud nebude na kandidátce, nebude to jeho vina. „Tohle je samozřejmě krásná teorie a nabízí se to. Mám ještě jednu lepší teorii. Kalousek to dělá proto, aby mohl kandidovat na prezidenta! Ne, to samozřejmě nemyslím vážně, protože víme, že nemůže být zvolen. Teorie je to ale krásná, protože by měl dva roky, aby se připravil na poslední bitvu. Ale vážně, jeho prezidentská kandidatura je asi vyloučená. Nevěřím ani, že by to chtěl zkusit. Spíš by mohl chtít vytáhnout nějakého kandidáta. Jenomže to by se opět musel opravdu stáhnout. Přitom řekl, že hodlá zůstat významným politikem,“ zamýšlí se Best.

„Jaký je skutečný důvod jeho oznámení, že nebude na kandidátce, to je těžké odhadovat. Nevíme totiž, jestli to myslí vážně. Z hlediska pozorovatele, Kalouskova pozice je prostě překážkou bez ohledu na to, jestli chce vytvořit volební koalici nebo společnou kandidátku. Je to politik, který v rámci průzkumů má nejvíc negativních ohlasů dlouhodobě. Důvod, že nechce být překážkou, může obstát. Nevíme, jestli nemá i další či jiný důvod. Ano, může to být proto, že se bojí toho, že TOP 09 neprojde přes pět procent. Další možností je, že chce neúspěch volební koalice hodit na KDU-ČSL, protože pokud bych měl dneska říci, zda lidovci do nějaké koalice půjdou, tak je to velice málo pravděpodobné. KDU-ČSL se už vidí ve vládě s Babišem,“ je přesvědčen.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…