Můžeme ty volby vyhrát, tvrdil v týdnu Vladimír Špidla. Experti jeho optimismus moc nesdílejí

19.02.2017 15:04

POLITOLOGOVÉ Má sociální demokracie šanci vyhrát na podzim sněmovní volby, nebo je to jen zbožné přání některých jejích představitelů? Podle politologů to není úplně vyloučeno, i když to nepovažují za příliš pravděpodobné. A paradoxně úspěch ČSSD podle nich závisí spíš na Andreji Babišovi než na samotných sociálních demokratech.

Můžeme ty volby vyhrát, tvrdil v týdnu Vladimír Špidla. Experti jeho optimismus moc nesdílejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka odchází...

„Sociální demokracie se může pokusit zlepšit si svoje renomé, ale víc by jí paradoxně pomohlo, kdyby se zhoršila pozice Andreje Babiše,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš. Ale rozpačitý je z posledního výroku premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že by případná vládní koalice ČSSD s komunisty po příštích parlamentních volbách nebyla problém.

Obrat doleva není podle Jana Bureše ideální politikou

Sobotkův výrok překvapil, protože zatím byla jeho politika zaměřena spíš na liberálně-levicové voliče, pro které politika s komunisty přitažlivá příliš není. „Obrat víc doleva, ať už jde o spolupráci s komunisty nebo prosazování vyšších daní u bohatších, není podle mne úplně ideální politikou,“ myslí si Bureš. „Neumím říci, jestli chce Sobotka za každou cenu zmobilizovat levicové voliče, ale tak vyhraněně levicových voličů tady tolik není. Obávám se, že stačí jedno dvě neuvážená prohlášení a může to straně uškodit na preferencích, může ztratit liberální voliče, pokud už neutekli,“ ale to se podle politologa ukáže až ve sněmovních volbách. A odradit liberální voliče ČSSD může i výrok prezidenta Zemana, že by byl pro zrušení Bohumínského usnesení, které ČSSD přijala v roce 1995 a které jí spolupráci s KSČM zakazuje. „Je to ze strany Zemana snaha poškodit ČSSD, protože pro voliče ČSSD, kteří nechtějí Zemana, bude velké dilema, koho podpořit, když Zeman spolupráci sociální demokracie s komunisty nevylučuje,“ dodává Bureš.

Přitom ztrácet další voliče si už sociální demokracie nemůže dovolit. Podle Bureše je velký problém, že rozdíl ve volebních preferencích mezi ANO a ČSSD je už teď hodně vysoký, a nezdá se, že by se nějak snižoval. Ale situace se může podle něj ještě změnit, protože vystupování Andreje Babiše je poměrně agresivní, což sice určité části jeho voličů může být sympatické, ale jiná část voličů se toho může zaleknout. „Strategie ČSSD by měla být taková, že by měla na jedné straně ukazovat, čeho se jí podařilo dosáhnout, na druhé straně by se měla snažit pochopit voliče, kteří volí Andreje Babiše, a jejich naštvanost na politické strany včetně ČSSD,“ míní Jan Bureš.

Další korupční skandály by ČSSD zlomily vaz

Ale uškodit si může i sociální demokracie sama. „Je otázka, jestli na ČSSD nevyplavou další korupční skandály, to by jí zlomilo vaz. A měla by se chovat jednotně, protože problém, který ji oslabuje, je i to, že působí dost rozhádaně,“ upozornil Jan Bureš na chování některých představitelů nejsilnější vládní strany, kteří vystupují proti vedení, což partaj také poškozuje.

Politolog Rudolf Kučera si ovšem myslí, že sociální demokracie nemá šanci volby vyhrát, ať udělá cokoli. „Musela by se zbavit spousty lidí. Ve straně jsou slušní lidé, ale podle mne jsou v menšině. A do popředí se cpou lidi, kteří slušní nejsou. Je to strana plná zlodějů,“ nebere si servítky Kučera a srovnává ČSSD s ODS. „Očištění politických stran od zlodějů nejde tak rychle. Je to věc pěti deseti let a zatím se toho v tomto směru moc neodehrává,“ kritizuje Kučera. A to považuje za obrovskou výhodu pro Andreje Babiše, který se prezentuje tím, že na rozdíl od „tradičních stran“ nemá politickou minulost. Přitom skutečnost je podle Kučery zcela jiná. Babiš byl napojen na politiku Miloše Zemana i Stanislava Grosse. „Tato skutečnost by se měla odkrývat. Koho zajímá Čapí hnízdo, že Babiš dostal dotace padesát milionů díky hejtmanu Bendlovi? Takhle se rozkrádalo všude. Ale je potřeba ukázat, že majitel Agrofertu byl součástí establishmentu, je třeba odkrýt jeho úzké vazby na politiky,“ říká politolog, co by podle něj mohlo mít účinek, aby lidé viděli, že Babiš není žádný „nový“ člověk, který neměl s politikou minulých let nic společného.

Experti také připouštějí, že současná pozice premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je vůči Andreji Babišovi slabá, protože předseda sociální demokracie bojuje na několika frontách. Musí čelit nepřátelství prezidenta Miloše Zemana, který mu nemůže odpustit, že měl podíl na jeho nezvolení prezidentem před čtrnácti lety, dryáčnické politice Andreje Babiše, který si přisvojuje zásluhy za úspěchy vlády, ale současně se staví do role oponenta, nebo dokonce obětního beránka, ale i okopávání kotníků protivníků uvnitř vlastní strany, kteří mu jdou po krku. „Sobotka je předsedou strany, kde je mnoho přátel a příznivců Miloše Zemana, on má přes ně vliv ve straně,“ upozorňuje Rudolf Kučera. A Sobotka se podle něj bojí, protože ví, že má v partaji hodně lidí, kteří ho chtějí podrazit.

Andrej Babiš si šikovně přivlastní všechny zásluhy

I když je ČSSD nejsilnější stranou ve vládě, která je poměrně úspěšná a těší se vysoké důvěře oproti minulým kabinetům, navíc díky dobře šlapající ekonomice může rozdávat peníze státním zaměstnancům, zdravotníkům i důchodcům, dokonce se zdá, že dovládne až do konce volebního období, což u nás není příliš obvyklé, právě sociální demokracie z těchto pozitiv body nesbírá. Profituje na tom ministr financí Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. „Babiš se vždycky objeví v pravý čas na veřejnosti a šikovně si všechny zásluhy přivlastní. I když zvýšení důchodů i jiné návrhy připraví ostatní ministři, on nakonec prohlásí, že se mu to podařilo, že našel ve státní kase potřebné peníze. Prostě se pořád chová jako dravý podnikatel, čeká, až ostatní udělají svoji práci, a pak se předvádí veřejnosti,“ vysvětlil Rudolf Kučera. A v tom se podle něj také projevují politická schopnost a politický marketink. „Někdo mu samozřejmě radí, on moc inteligentní není, ale v podnikatelském světě je úspěšný, spolkl spoustu firem, naučil se znát lidi a dokáže to využít v politice,“ prohlásil politolog na adresu šéfa ANO.

Také podle politologa Bureše z obliby vlády Babiš profituje proto, že se na jednu stranu prezentuje jako politik, který je spoluzodpovědný za úspěchy ve vládě, ale zároveň využívá rétoriku, na které je postaveno celé hnutí ANO, tedy kritiku standardních politických stran. „Voliči na to skáčou, protože si neuvědomují, že ANO je do jisté míry také standardní politickou stranou. Babiš před voliči pořád vypadá jako naděje, že bude politiku dělat jinak, těží z toho, že určitá část voličů už nevěří žádné ze standardních stran,“ vysvětlil politolog, že kritika všech a všeho se Babišovi stále vyplácí. A poukazuje na další výhodu šéfa ANO. „Lidé, kteří ho podporují, vycházejí z teze, že už teď ukazuje, jak je dobrý, a to ještě nemá v rukou veškerou moc na té klíčové funkci premiéra. Kdežto ČSSD už nemá nic víc k dispozici, než je funkce premiéra, kterou už měla několikrát.“ Babišovi podle něj také pomáhá, jak se do sociální demokracie naváží Miloš Zeman, který podporuje nejen Babiše, ale i radikální strany a politiky jako Okamura nebo SPO. „A na veřejnosti to vypadá tak, že ani prezident Zeman ČSSD nedůvěřuje, a to také Sobotku oslabuje,“ uvedl Bureš.

Předsedou ČSSD by mohl být typ jako Zimola. Hulvát, který dokáže všude proplout

Politolog Kučera potvrzuje, že Sobotka není tak politicky obratný jako Babiš. „On chce vysvětlovat principy a zásady, ale ono o ty principy v politice nejde. Jde o jednoduchá srozumitelná hesla, ale on vypadá, jako by stál někde za katedrou a něco vysvětloval. To lidi nemůže zajímat. Ale myslím, že už se nedokáže změnit,“ soudí. Podle něj by bylo možné ještě nyní udělat pokus, který už zafungoval v minulosti. „Sobotka musí zůstat premiérem, ale straně by možná pomohlo, kdyby v jejím čele stál někdo jiný. Třeba takový typ jako jihočeský hejtman Zimola, je to hulvát, který dokáže všude proplout,“ naznačil, jak by se sociální demokraté mohli ještě do podzimních voleb pokusit zvrátit úbytek voličů.

Také podle Jana Bureše není postavení Sobotky příliš silné kvůli vnitřní opozici ve straně, která doufá, že ČSSD volby prohraje a Sobotka už jen z toho titulu bude muset odstoupit. I když to není podle něj tak úplně jednoznačné, protože bude záležet na tom, kdo nakonec sestaví vládu. „Může se stát, kdyby ANO vyhrálo jen o pár procent hlasů, že se ČSSD podaří sestavit vládu bez Babiše, jako se to stalo na některých krajích po podzimních volbách. A pak by Sobotka nemusel padnout,“ míní politolog. Ale připouští, že by současný šéf strany musel odstoupit ve chvíli, kdyby sociální demokracie výrazně prohrála, protože si nedovede představit Sobotku ve vládě Andreje Babiše.

„Kdyby do Babišovy vlády sociální demokraté šli, asi by stranu už vedl někdo jiný. Ale pokud Babiš nevyhraje o moc procent, má Sobotka prostor pro nějaké manévrování, protože i jeho oponenti si uvědomují, že nejde jen o Sobotku, ale o ČSSD,“ říká Bureš, že spolustraníci vědí, že když odříznou Sobotku, ztratí významnou část voličů, kteří by stranu nevolili, kdyby ji vedli lidé blízcí Zemanovi. „Ztratila by podporu lidí ve velkých městech, vysokoškoláků, střední třídy, intelektuálů, lidí, kterým se říká pražská kavárna. Ti nechtějí, aby ČSSD byla příliš populistická, příliš levicová. Proto proti Sobotkovi teď vnitrostranická opozice neútočí, protože ví, že symbolizuje určitou část voličů, kteří by s jinou sociální demokracií nechtěli mít nic společného,“ poznamenal Jan Bureš. Ale sám připouští, že ze Sobotkova vstřícného gesta vůči možné spolupráci s komunisty je rozpačitý, i když sám také považuje Bohumínské usnesení za přežité.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…