Nastěhujte si do bytu uprchlíka, nařídí stát. Zdeněk Zbořil ví více, má to z první ruky. Na Ukrajinu vzkazuje: To známe z nacistického Německa

24.08.2015 7:55 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Za pokryteckou považuje Zdeněk Zbořil výzvu vědců a akademiků proti strachu a lhostejnosti, protože předtím zněly z akademické půdy hlasy opačné. V souvislosti s úvahami některých německých politiků, že by vlastníci volných bytů a domů je museli poskytnout pro migranty, politolog upozorňuje, že ve Francii už toto opatření platí a mohou ho dokonce využívat i takzvaně sociálně nepřizpůsobiví.

Nastěhujte si do bytu uprchlíka, nařídí stát. Zdeněk Zbořil ví více, má to z první ruky. Na Ukrajinu vzkazuje: To známe z nacistického Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu, rozhodli se vědci a akademici vydat výzvu proti strachu a lhostejnosti. „Je to trošku pokrytecké, protože vědci s tím začali. Vždyť pan docent Konvička z Jihočeské univerzity vyzýval jako první k tomu, že tady islám nechceme. A teď, když se vylekali, že to vzbudilo takový ohlas, tak se všichni – opět z Přírodovědecké fakulty, tentokrát tedy Univerzity Karlovy – přidávají do opačného tábora. Z toho je vidět, že akademické postavení není zrovna tím nejlepším rádcem politických rozhodnutí. Sami jste si navařili, sami si to snězte, dalo by se jim říci,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Jednou z nejviditelnějších tváří z těch, co výzvu podepsali, se stal profesor imunologie Václav Hořejší. V Událostech, komentářích České televize odmítl názor, že ze strany vědců a akademiků jde o povýšenost nad ostatní společnost a lidi s opačnými názory. Přitom ale kritizoval, že média dávají prostor Martinu Konvičkovi, představiteli iniciativy Islám v České republice nechceme. Přitom ve výzvě, jejímž je horlivým zastáncem, se píše, že téma migrace musí být předmětem diskuze. S kým ale diskuzi chce vést, je otázkou. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz  totiž uvedl, že se stydí se za to, že velká část české společnosti je nejen lhostejná k utrpení běženců, ale považuje je dokonce za jakési podvodníky a parazity, kteří chtějí vysávat náš sociální systém.

Lidé podepsaní pod výzvou proti strachu a lhostejnosti nejsou autoritami

Vést diskuzi s velkou částí společnosti, o níž prohlásí, že se za ní stydí, není pro diskuzi opravdu ten nejsprávnější odrazový můstek. „Však to vyjádření neodpovídá požadované akademické úrovni. Naopak to svědčí o tom, kam jsme v akademické sféře dospěli a na jakou úroveň jsme to dovedli. Ti lidé, co se pod výzvu podepsali, prostě nejsou autority. Vždyť to podepisuje spousta lidí, kteří se zprofanovali zaujímáním různorodých politických postojů. Ale kde dnes najít autoritu, která by nám poradila, jak se chovat v prekérních situacích? Sklízíme ovoce, zejména na té akademické úrovni, které jsme zasadili,“ upozorňuje politický analytik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…