Politolog Kubáček si všímá zvláštní věci, kterou dělá premiér Sobotka. Toto se lidem nebude líbit...

27.03.2014 18:26

POLITOLOGOVÉ Za zcela pochopitelný považuje politolog Jan Kubáček krok jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, jenž se ke konci března vzdá poslaneckého mandátu. Vyváže se tím ze sněmovní situace, kde nejspíš bude čím dál více dominovat hnutí ANO a dá se čekat pochroumání pověsti poslaneckého klubu ČSSD. Stejné rozhodnutí čeká i od Michala Haška, který se soustředí na to, aby znovu „haškovizoval“ jižní Moravu.

Politolog Kubáček si všímá zvláštní věci, kterou dělá premiér Sobotka. Toto se lidem nebude líbit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Spokojeností si musel mnout ruce premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté, co Jiří Zimola oznámil, že zůstane hejtmanem Jihočeského kraje, ale ke konci března složí mandát poslance. Splní tím speciální stranické usnesení, podle něhož sociální demokraté s tímto souběhem funkcí musí jednu z nich opustit a rozhodnutí oznámit nejpozději půl roku po volbách. Jeho krok ještě zvýší tlak na trojici Michal Hašek, Josef Novotný a Jiří Běhounek, která tak musí učinit do 26. dubna.

Jiří Zimola byl jedním z aktérů povolební schůzky pěti sociálních demokratů s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, která vedla ke stranickému pádu Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha, zatímco Milanu Chovancovi za navrácenou loajalitu k předsedovi vynesla křeslo ministra vnitra. Už tehdy zareagoval Jiří Zimola nejdříve ze všech a vzdal se svých funkcí ve vedení ČSSD. Také nyní si ze všech, kterých se týkala kumulace funkcí poslance a hejtmana, počínal nejrychleji.

Pro Zimolu jsou zatím hájemstvím jižní Čechy

Podle politologa Jana Kubáčka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bylo Zimolovo rozhodnutí předvídatelné. „Je na něm znát, že se cítí ´doma´ v Jihočeském kraji a ještě tolik nenasál té celostátní politiky, i když ji jako strategicky důležitou pro prosazení jihočeských témat vnímá. Ale zatím stále to hájemství, to klíčové, kde získává veřejnou podporu a kde se soustředí na nejdůležitější problémy a jejich řešení, jsou jižní Čechy. Zkrátka tam je domovem, i politicky stále zařazen, a je to pro něj důležitější než celostátní politika,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Hejtmanův krok si vysvětluje i tak, že si Jiří Zimola uvědomuje, že je politikem na začátku velké centrální kariéry. „Proto si nechce vstup do ní komplikovat. Nyní se jakoby vyvázal ze sněmovní situace, z níž je zřejmé, že to bude mít sociální demokracie komplikované tím, jak ve vládě dominuje Andrej Babiš. Pokud předseda hnutí ANO neudělá nějakou fatální chybu, bude dominovat i ve veřejném mínění, což ostatně už průzkumy začínají dokumentovat. To povede k jisté únavě, jisté rozpačitosti z premiéra i z vládnutí, což samozřejmě pochroumá i pověst poslaneckého klubu ČSSD,“ konstatuje Jan Kubáček.

Rozložení sil uvnitř ČSSD to nyní nijak neovlivní

Navíc si podle něj Jiří Zimola vyhodnotil, že bude viditelnější a aktivnější v hejtmanské roli. „A uvolní mu to ruce, protože nebude čelit výčitkám vlastního premiéra ani debatě o funkcích, která by zakrývala témata mnohem zásadnější, ať je to dostavba Temelína, páteřní D3 a spousta dalších aktivit a projektů, které jsou s tím spojené. Kdyby to bylo neustále o funkcích, tak mu to vyjednávací prostor nesmírně zužuje. Čekám, že to teď využije jako impuls k tomu, aby byl mnohem ofenzivnější a aby mohl mnohem sebevědoměji vystupovat i vůči vlastním ministrům, ale zejména vůči ministrům z hnutí ANO,“ míní politolog.

Hejtmanovým rozhodnutím se ale nic zásadního neděje v rozložení sil uvnitř ČSSD. „Je to jen potvrzení daného stavu. Bohuslav Sobotka se po sestavení vlády stal nekorunovaným králem poslaneckého klubu až do prvních neúspěchů. Vzhledem k tomu, že jsem vždy vnímal Jiřího Zimolu jako určitou třetí sílu, ne přesvědčeného haškovce, tak si myslím, že jeho krok tolik tou mocenskou mapou sociální demokracie nezahýbá. Myslím si, že si to tak i sám vyhodnotil a navíc nechce být tím, kdo se stane symbolem několika funkcí,“ vysvětluje Jan Kubáček.

Karlovarský hejtman by si mohl ponechat obě funkce

Zatímco tedy Jiří Zimola vyklidil sněmovní pole, další tři hejtmani-poslanci spolustraníky ještě napínají. „Dovedu si představit, že ponechání obou dvou funkcí zcela vážně zvažuje stávající hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Je to dlouholetý rutinér, matador sněmovní politiky, ale už v podstatě i hejtmanský matador. Myslím si, že si to vyhodnocuje tak, že pokud je silný v Karlovarském kraji, tak pro něj relativně nejsou centrální veřejné mínění a argumenty jeho premiéra tak zásadní a nepovažuje je za fatální ohrožení,“ domnívá se politolog.

Ale hlavní příčinou, proč předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tak často toto téma rozehrává, je jeho stranický rival Michal Hašek, protože spoléhá, že rezignací na jednu z funkcí přijde o část vlivu uvnitř strany. „Michal Hašek hledá nějaký způsob, jak pokud možno z této situace co nejelegantněji vyjít a vrátit se a upevnit si tu pozici na jižní Moravě, aby z ní posléze mohl ovlivňovat a vstupovat do celostátní politiky. Ale čekám, že nyní upřednostní pozici hejtmana,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Hašek se soustředí znovu na „haškovizaci“ jižní Moravy

Neznamená to však, že by Haškovy ambice na prosazení v celostátní politice nějak uvadaly. „Ono platí, že pokud jste silný ´doma´, ve svém kraji, a nemáte tam konkurenta, tak posléze nemáte ani konkurenta v celostátní politice. A platí to obzvlášť v regionu, ze kterého pocházejí současní nejvlivnější sociální demokraté,“ poukazuje Jan Kubáček na to, že kandidátku sociální demokracie v Jihomoravském kraji obsadili Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc.

Právě na svůj domovský region bývalý první místopředseda ČSSD pro nejbližší budoucnost nejspíš zaměří svou pozornost. „Soustředí se na to, aby jižní Moravu pacifikoval, aby ji zpátky ´haškovizoval´ a posléze, až situaci stabilizuje, přijde s řadou témat, které budou ryze jeho. Pak porostou znovu jeho ambice, i podle oslabování pozice Bohuslava Sobotky, promlouvat zase do celostátní politiky. Ale primárně mu půjde o to stabilizovat jižní Moravu, protože tam to zatím ještě nemá pevně v rukou,“ domnívá se politolog.

Voličům nikdo nezdůrazňoval, že hejtmani mají posloužit jako vábnička

Závěrem se ale vrací ke speciálnímu usnesení sociálních demokratů, které hejtmanům uložilo, aby se do půl roku rozhodli a jednu funkci složili. „Přinejmenším je prazvláštní, že tohle téma permanentně otvírá a připomíná předseda ČSSD. Je to zvláštní o to víc, když se podíváme na kampaň před předčasnými volbami, kdy se toto hledisko vydávalo za obrovský bonus a hodnotu navíc. Jistě si vzpomínáte, jak Bohuslav Sobotka vyzdvihoval, že budou kandidovat populární hejtmani,“ připomíná Jan Kubáček.

Voliči si na populární krajské osobnosti soustředili a podpořili je svými hlasy. „Ale tohle přestalo, když skončilo hlasování a začala se sčítat utržená vítězství, ale i utržené prohry. A pak se to po volbách naopak otočilo a rázem to byl největší handicap kandidátů. Samozřejmě je to argument do diskuse, ale tady byl zneužit a sociální demokracii to pošramotí v očích veřejnosti,“ poukazuje politolog na to, že běžní voliči dávali hlasy oblíbeným hejtmanům a o stranickém usnesení, že se po volbách budou muset vzdát místa hejtmana, nebo ve sněmovně, mnohdy nic netušili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…