Pragmatik Kalousek jako bojovník za Havla a morálku? Expert vysvětlil, proč se musel snížit k tomuto zoufalství

03.04.2016 9:18

POLITOLOGOVÉ „Kalousek se dříve o otázku Tibetu nezajímal a myslím, že se choval vůči Číně úplně stejně pragmaticky jako většina jiných politiků. Ovšem najednou, ve snaze uměle využít toto téma pro posílení svých pozic popularity, se oblékl do dresu tibetské vlajky a šel na demonstraci, kde se navíc ještě choval dost agresivně. To ale opravdu nepůsobí moc důvěryhodně,“ rozebírá pro ParlamentníListy.cz aktuální chování předsedy TOP 09 politolog Jan Bureš. Při tom všem si dává otázku, kam až může TOP 09 v preferenčních číslech klesnout, když se navíc Kalousek zbavuje jednoho politika po druhém...

Pragmatik Kalousek jako bojovník za Havla a morálku? Expert vysvětlil, proč se musel snížit k tomuto zoufalství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu demokracie a lidských práv v ČR, Číně, Tibetu a na Taiwanu u příležitosti návštěvy čínského prezidenta

Strana TOP 09 poté, co její otěže ve svých rukách drží Miroslav Kalousek, nemá zrovna moc důvěry u lidí, její preference stále klesají a podle některých agentur se strana ocitá téměř na hraně volitelnosti. Dá se předjímat, jakým způsobem se budou preference TOP 09 ubírat dál?

To se ještě uvidí, kam se stranické preference budou ubírat, ale je tady mnoho faktorů. Předně topce body tak trochu zvyšoval především Karel Schwarzenberg, který svým jménem a renomé oslovoval i voliče, kteří se mohli označovat jako sympatizanti protitotalitní politiky, jež klade důraz na ochranu lidských práv, svobod, životního prostředí a podobně, tedy na to, čemu se zjednodušeně říká pražská kavárna. Tady jde o moderně a liberálně uvažující voliče, kteří se kdysi stýkali a znali nejen s Václavem Havlem, ale i s dalšími ikonami roku 1989.

Momentální problém je také v tom, že Miroslav Kalousek je ekonom a byl vždy známý jako dravý ekonomický politik a nikdy se příliš neangažoval v otázkách lidských práv a svobod a podobně, tedy v takovýchto humanitárních záležitostech, zato teď se do toho snaží angažovat poměrně výrazně. Asi aby nahradil Karla Schwarzenberga. Otázkou ale je, nakolik je to pro voliče důvěryhodné. Samozřejmě že z průzkumů, kde preference topky spíše klesají, lze něco vyvodit. Na zamyšlení je, že v těch posledních průzkumech topku přeskočila i ODS, která byla vždycky za TOP 09.

Možná že to značí pro voliče nějakou nejednoznačnost směřování TOP 09 už s ohledem na to, že momentálně veřejnou diskusi zajišťují převážně vládní strany, tedy hlavně Andrej Babiš, ale často i sociální demokracie, a ten prostor, který zbývá pro skutečnou opozici, tedy pro ODS a TOP 09, je pak relativně malý. Jejich síla v parlamentu je také malá a vystupování na parlamentní půdě pak občas nešťastně sklouzává k určitým emocím a k vyvolávání mimořádných schůzí proti Babišovi – třeba ta poslední schůze naprosto jasně ukázala, jak to Babiš dokázal obrátit proti TOP 09. Koneckonců topkaři si tady vlastně naběhli sami.

Navíc jsme nyní v období, kdy není jasné, jaká má být alternativa vůči současné vládě. Dnešní kabinet totiž nedělá nějaké zásadní chyby, nejsou tam ani velké problémy a kromě Babiše se neodehrávají ani nějaké zásadní skandály. Proto se opozice dost těžko do něčeho strefuje, což bylo patrné v těchto dnech, kdy si hlavně TOP 09 kolem návštěvy čínského prezidenta nevedla zrovna příliš lichotivě. Jde o to, že si většina lidí uvědomuje podtext týkající se otázky lidských práv a svobod, ale na druhé straně ona návštěva vyzněla celkově ekonomicky přínosně pro ČR, což jistě ocení i řada pravicových voličů, takže není moc dobré se právě příliš strefovat do lidskoprávní tematiky. To ale Miroslav Kalousek dělal.

Na pražském Hradčanském náměstí v úterý došlo ke střetu podporovatelů a fandů Tibetu s policií, kdy protestující skupině s tibetskými vlajkami v ruce vévodil právě Miroslav Kalousek. Ten pak přes bariéru vyjednával s policisty. „Já potřebuji projít po této veřejné cestě. Jsem stíhán svými ústavními úkoly a potřebuji projít,“ rozčiloval se Kalousek a při tom se pokoušel prorazit zátarasy. Vedle Kalouska se ale u zátaras zjevili i exministr Michael Kocáb a předseda LES Martin Bursík, který ovšem o dva dny později řekl, že Kalousek zbytečně situaci vyhrotil, což je prý přímo proti myšlení dalajlámy. Nebylo tak od Kalouska toto chování zbytečně kontraproduktivní?

Samozřejmě že ano. Kalousek se dříve o otázku Tibetu nezajímal a myslím, že se choval vůči Číně úplně stejně pragmaticky jako většina jiných politiků. Ovšem najednou, ve snaze uměle využít toto téma pro posílení svých pozic popularity, se oblékl do dresu tibetské vlajky a šel na demonstraci, kde se navíc ještě choval dost agresivně. To ale opravdu nepůsobí moc důvěryhodně. Já si dokonce myslím, že stejně jako velkou část voličů obecně otázka Tibetu už nezajímá, respektive se u nich proměnilo vnímání této tibetské otázky, tak pak tento problém nezajímá ani voliče topky.

Z počátku devadesátých let se to zdálo být jako určité velké téma, jako zosobnění našeho odporu vůči komunismu, dnes ale už Tibet není pro většinu lidí nijak zajímavý a náboženský podtext už vůbec ne, protože dnešní společnost je obecně spíše ateistická a buddhistické náboženství tady nemá ani žádné kořeny. Navíc všichni vnímají spíše to, že Tibet je vnitřní záležitostí Číny, a když se proti tomu nebouří sami Číňané, tak proč by se proti tomu měli bouřit nějací Češi? Nadto Čína dlouhodobě zdůrazňuje, že si do těchto otázek nenechá mluvit, a to přesto, že v západním světě již pětadvacet let funguje hnutí na podporu Tibetu. Čína si prostě dělá svou politiku a západní důraz na otázku Tibetu ji nijak výrazně neovlivňuje.

Proto je to dnes už absurdní téma a politici – nevyjímaje Kalouska – by podle mne měli o trochu více vnímat realitu, kde dominují ekonomické vztahy. Čína je významná velmoc a představa, že nějaký český tlak na ochranu lidských práv může Čínu někam posunout, není úplně reálná myšlenka.

VŠE O NÁVŠTĚVĚ ČÍNSKÉHO PREZIDENTA V ČR

Někdejší dlouholetý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša opustil tento týden stranické řady TOP 09. Vysvětlil to tím, že se neumí ztotožnit s politickou linií, kterou zastává nový předseda Miroslav Kalousek. Podle Lukšy stranická politika kromě útoků a agresivity nic jiného nenabízí a zcela opomíjí práci ve prospěch občanů. Do kritiky svého stranického šéfa se ale dokonce pustil i nejmladší radní v České republice, Dominik Feri (TOP 09). Na svém facebookovém profilu poukázal na to, že podle posledního průzkumu by TOP 09 získala jen 5,5 %. „Ani nevím, jestli o nás má náš předseda vůbec zájem,“ rýpl si Feri do Kalouska. O čem to svědčí?

Největší problém topky je v tom, že je její vedení poměrně dost odtrženo od členské základny, respektive od místních organizací. Ty žijí svým životem, mají své starosty, kteří musejí řídit města, přičemž ze strany vedení jsou akcentována spíše okrajová témata. Tedy boj proti Babišovi, boj proti komunismu a v tuhle chvíli i boj za Tibet, to vše se ale děje ve chvíli, kdy má členská základna pocit, že se strana oddaluje od voličů svými postoji. To ale nijak nepřispívá k vnitřní stabilitě strany. Zřejmě je tady i vážný problém nekvalitní komunikace mezi vedením a úzkými buňkami.

Dalším problémem bude i jakási nevyjasněnost nad základními ideologiemi, tedy že tam jsou lidé s různými názory, kteří byli spíše spojeni sympatiemi k osobnosti Karla Schwarzenberga než s nějakými pevnými hodnotami. TOP 09 se preferuje jako konzervativní strana, ale na druhou stranu v ekonomických otázkách se chová spíše liberálně a k tomu ještě čelí vládě, která je levicovo-středová a dělá sociálně-levicovou politiku, což je pro občany spíše příznivé. A proto topka jakoby neví, kde si má najít svůj prostor. Abych to shrnul: Zatímco Kalousek a všichni ti hlavní vůdci kolem stranického centra v posledních týdnech a měsících zdůrazňují témata, která nejsou v centru pozornosti občanů, v místní politice nějaká ideologie není až tak moc důležitá, protože tam řešíte denní starosti měst a obcí. Říkám to proto, že TOP 09 do značné míry stojí na regionálních politicích.

A co Starostové a nezávislí, kteří mají smlouvu s TOP 09 opřenou hlavně o spolupráci na celostátní úrovni, ovšem v krajských a senátních volbách už nejsou s topkou nijak smluvně svázáni? Navíc to vypadá, že společně nepůjdou už ani do voleb do Poslanecké sněmovny. Nemůže toto topce ubrat preference?

To se uvidí spíš později. Ono ale popravdě Starostové a nezávislí topce nikdy nějaké velké preference nepřinášeli, byli pro partaj důležití jen v komunálních a krajských volbách. Tam šlo ale dříve spíše o ambice politiků ve sdružení STAN/NEZ, kteří zřejmě usoudili, že už jim pro komunální, respektive krajské volby spolupráce s Kalouskem spíše škodí a naopak by se do parlamentu bez topky jen stěží dostali.

Takže v tom nevidím primárně nesoulad s politikou Kalouska. Storostové navíc nejsou ideologičtí jako spíše pragmatičtí, a když vidí, jak Kalousek stranickou politiku zakládá na tématech, která u voličů nezabírají – čili antikomunismus, kritika Babiše a teď kritika Číny – tak se obávají, že jim to také může uškodit. Proto se od Kalouska spíše oddělují.

Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko tento týden upozornil na fakt, že TOP 09 má především personální problém...

Přesně tak. Totiž kromě toho Kalouska momentálně ve straně žádná jiná výrazná osobnost vskutku není, jenže to do jisté míry způsobil sám Kalousek, protože se mu paradoxně dost dlouho dařilo účinně bránit tomu, aby tam nějaké osobnosti vůbec vznikly. Vzpomeňte kupříkladu na situaci v Praze, kde Kalousek chtěl „zaříznout“ bývalého guvernéra ČNB Tůmu, který jim vyhrál komunální volby.

Ale protože se ukázalo, že by mohl dělat trošku jinou politiku, než si představuje Kalousek, tak jej pak v zastupitelstvu natolik znechutili, až z politiky odešel sám. Takže bránění tomu, aby ve straně nějaké výraznější osobnosti vyrostly, je zároveň velmi velkým problémem strany, protože s každou osobností, která ve straně vyrostla a stala se dobře viditelnou, se Kalousek nakonec rozešel, anebo ten člověk odešel sám.

Jak to tedy bude s těmi preferencemi TOP 09? A dá se předvídat, že pokud půjdou preference topky ještě dolů, kam a k jakým stranám budou voliči utíkat?

Čísla preferencí strany se musejí teprve objevit v nějakém průzkumu. Bude se to odvíjet od toho, jak bude vypadat situace ve vládní koalici, a bude hodně záležet i na tom, kam se pohnou pravicoví voliči, kolik jich dokáže oslovit ODS a kolik se jich k ODS vrátí. Pokud už ODS jdou čísla nahoru, tak to naznačuje, že se k nim určitá část voličů začíná vracet, že lidé asi slyší na rétoriku Petra Fialy, že již to nejhorší mají občanští demokraté za sebou a podařilo se jim stranu stabilizovat a u lidí zdůvěryhodnit. Je ale také otázka, zda voliči TOP 09 nepřecházejí k ANO, protože ANO je vlastně programově pravicová strana, což je třeba si uvědomovat.

Když už jsme nakousli odchod Karla Schwarzenberga z čela TOP 09, dá se nyní s odstupem času říci, do jaké míry je jeho odchod vlastně důsledkem toho, kde strana nyní je?

Tady je velkou otázkou, zda by preference topky byly vyšší nebo stejné, kdyby Karel Schwarzenberg v čele strany stál dál, protože jeho postava byla do určité míry mýtizovaná zejména v době prezidentských voleb. Jenže dnes se ukazuje, že řada jeho postojů je vlastně problematických a že by možná i ony vedly k tomu, že by ona partaj své preference neměla příliš vysoké, protože by možná kníže ještě více zdůrazňoval hodnoty, na kterých teď ulpívá právě Kalousek. To by pak voliče také zrovna moc nepřilákalo...

Zatímco před lety to byla jistá alternativa proti Miloši Zemanovi, tak dnes, když je již Karel Schwarzenberg – s odpuštěním – poměrně starý a přibývá mu i zdravotních problémů, tak i sami voliči pozorují, jak z té politiky odchází kvůli tomu, jak je často unavený a tak dále. Dnes už si snad málokdo dokáže představit, jak by reálně fyzicky zvládl vykonávat funkci prezidenta republiky – to ovšem samo o sobě také nepřispívá k nějaké důvěryhodnosti a možná že i toto vede k poklesu popularity strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…