Pravice může uspět. Přehlížíme totiž podstatnou věc, varuje zkušený pozorovatel Lebeda

15.10.2013 7:00

Mají se občanští demokraté bát, že budou rádi, když vůbec překročí pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do Poslanecké sněmovny, jak ukazují poslední průzkumy veřejného mínění? Podle politologa Tomáše Lebedy mají ještě naději, že někteří voliči, kteří chtějí volit, ale zatím nejsou rozhodnuti, komu vhodí svůj hlas, se nakonec rozhodnou pro ODS. A to je prý i věc pravice jako takové - její příznivci se ještě rozhodují, průzkumy to nezdůrazňují, čímž jí mylně věští katastrofu.

Pravice může uspět. Přehlížíme totiž podstatnou věc, varuje zkušený pozorovatel Lebeda
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslava Němcová na mítinku v Jičíně

Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše se už po několikáté ocitá na druhém místě preferencí politických stran v průzkumech veřejného mínění. Nepřekvapuje vás to po zkušenostech s Věcmi veřejnými?

Může se nám to zdát překvapivé, ale zjevně ta politická zkušenost s  Věcmi veřejnými v české společnosti nebrání tomu, aby veřejnost experimentovala podruhé. Možná lidé mají pocit, že v tomto případě je to něco jiného. To, co zůstává konstantní, je, že se jedná o politický subjekt, který není klasickou politickou stranou, která by měla nějaké ideje, jasný politický program, a která by vznikla jako standardní politická strana. Je to spíš hnutí na podporu jedné osoby, které pak dodatečně hledalo nějaký ideologický a programový profil. Myslím, že to je velký problém s životností takových stran. Samozřejmě není problém sehnat lidi na volební kandidátky ve chvíli, kdy se zdá, že by takový subjekt mohl uspět a mohl by se dostat do sněmovny, ale problém je, když pak ve sněmovně je, aby se ty osobnosti, které mají různé pohledy na věc, mezi sebou nerozhádaly a udržely jednotu.

Myslíte, že po volbách i u hnutí ANO hrozí, že může dojít k rozkolu jako u Věcí veřejných?

Jsem přesvědčen, že hnutí tohoto typu mají silný handicap, že když odstraníme ty lidi, na kterých stojí, tak nezbyde nic. Zatímco když si u standardní strany odmyslíme členy, zůstane program. ČSSD se hlásí k odkazu prvorepublikové sociální demokracie, a kdyby dnes sociální demokracii jako stranu někdo zrušil, tak ji můžete za padesát let klidně zase obnovit. Bude to samozřejmě sociální demokracie  pro jinou dobu, ale bude to prostě sociální demokracie. Podobné je to i s jinými tradičními politickými stranami, třeba s lidovci. Koneckonců si umím představit, že jasný program a jasné místo v tom ideovém spektru si za ta léta vybudovala i ODS, byť dnes prochází obrovskou krizí. Ale bohužel hnutí typu Věci veřejné nebo ANO vznikala jiným způsobem. Ale české veřejnosti to zatím zjevně moc nevadí.

Vy jste říkal, že hnutí ANO vzniklo na jednom člověku a že až potom hledalo své ideologické ukotvení. Nezdá se vám, že dříve působilo jako středolevá strana, pak zřejmě zjistili, že kvůli krizi pravice mají větší šanci, když se posunou trochu napravo?

Já se přiznávám, že nejsem schopen to pořádně vyhodnotit, protože hnutí ANO je pro mě v podstatě ideově a programově dost nečitelné. Ale jedna věc je program, druhá věc je, jak se bude strana chovat, jak bude reálně hlasovat a působit, jaká bude na jejím programu panovat shoda. A obávám se, že tady je právě největší kámen úrazu.

Zatím politici všech stran říkají, že do koalice by s Babišem rozhodně nešli. Ale kdyby ANO skutečně získalo dvanáct i více procent, jak dnes napovídají průzkumy veřejného mínění, nebude to taková síla, že s ní bude nutné v Poslanecké sněmovně počítat?

Nepochybně, navíc oni se nechovají nějak extrémně populisticky, na rozdíl třeba od hnutí pana Okamury nebo hnutí paní Bobošíkové. Koneckonců myslím, že se chovají stále ještě méně populisticky než zemanovci. To znamená, že oni si více méně říkají o to, že jsou potenciálním koaličním partnerem, navíc jejich ideová nevyprofilovanost může pro ně být i výhodou, protože budou schopni spolupracovat téměř s každým.

Nenahrává jim i nepříliš úspěšná předvolební kampaň pravice? Co říkáte kampaním TOPky s agentem 009 a programem ODS s hesly typu „máme doma hadici, proto volte pravici“?

Mně se zdá, že kampaň pravice není příliš viditelná. Nevím, jestli v posledním týdnu se něco zásadního změní, předpokládám, že TOP 09 vsadí na to, co jí pomohlo k postupu Karla Schwarzenberga do druhého kola prezidentské volby, a to zintenzivnění kampaně v posledním týdnu. Ale na druhou stranu jsou to volby do Poslanecké sněmovny, a to může být trochu jiná hra. Zatím se mi zdá, že pravice, která tady vládla v minulém volebním období, je v kampani velmi nečitelná a nejasná.

Myslíte si, že skutečně mohou volby dopadnout pro občanské demokraty tak tristně, jak dnes ukazují dva poslední průzkumy veřejného mínění, podle nichž má ODS přes šest nebo sedm procent podpory, nebo se podpora voličů může v posledních dnech ještě nějak ve prospěch pravice posunout?

To je velmi těžké říci od boku. Ale jedno je jisté, v těch volebních modelech nejsou uvedeni voliči, kteří nedokáží v daný okamžik odpovědět na otázku, koho by volili. To znamená: Nejsou tam voliči, kteří sice deklarují, že k volbám půjdou, ale neví, koho volit. Můj pocit je, že takových voličů je více na pravici než na levici. Takže je dost možné, že část pravicových voličů sice deklaruje, že se voleb zúčastní, a nakonec se jich zúčastní, a není schopna v tento okamžik říci, koho bude volit, a nakonec se k některé z pravicových stran přikloní. Jestli to bude ANO, nebo to bude TOP 09, nebo to bude ODS, nebo to bude ještě nějaký jiný subjekt, to je otázka. Ale tam je určitá naděje pro pravici. Ale nechci ji přeceňovat.

Senátor ODS Jaroslav Kubera paradoxně přivítal, že v průzkumech veřejného mínění má ODS nízké preference, protože jí to prý může pomoci, může zafungovat psychologický moment a lidé ve volbách dají občanským demokratům hlas. Má to podle vás logiku, nebo jsou to jen plané naděje?

Na to jsou různé teorie. Ale nejsem si úplně jist, jestli to může zafungovat, zvláště potom, kdy ODS má řadu skandálů, které jí asi řada voličů už odpustit nedokáže. Voliči ODS už v minulosti skousli leccos, ale uvidíme. Samozřejmě i něco takového tady zafungovat může, ale já bych v tom nebyl zase takový optimista.

Miroslava Němcová prohlásila, že Václav Klaus plánoval s Milošem Zemanem obnovit mocenský pakt haškovské ČSSD a ODS, a proto chtěl v minulých měsících ODS ovládnout. Mohl by mít zakladatel ODS takové záměry?

To nevím, nevidím Václavu Klausovi do hlavy. Ale není standardní, aby premiér a lídr velké pravicové strany postupně stranu opustil, v podstatě se jí zřekl a začal podporovat konkurenci, dokonce v populistickém vydání. To mi připadá jako skutečně zvláštní posun, který vypovídá něco nejen o Václavu Klausovi, ale který současně poškozuje ODS, tedy stranu, kterou Václav Klaus zakládal. Netuším, jestli plánoval nějakou další mocenskou spolupráci s Milošem Zemanem, ale na druhou stranu se tito dva pánové dokázali domluvit i za situací, kdy to nikdo nepředpokládal.

Myslíte si, že je oprávněná obava, že když po volbách bude mít ČSSD s KSČM ústavní většinu, udělá nějaké kroky, které by mohly vést k omezení svobody a demokracie, nebo které povedou k autokracii?

Stále doufám, že sociální demokracie je demokratická strana. Stále věřím tomu, že není důvod obávat se, že pokud bude s někým schopna utvořit ústavní většinu, že by k něčemu takovému mělo dojít. Na druhou stranu k poměrně vážným ústavním změnám se už ČSSD v minulosti chystala spolu s ODS. Takže je otázka, jestli by nás to mělo znepokojovat. Každopádně myslím, že není úplně šťastné, když ústavní většinu získá jeden ideový blok, protože je tradice, že se do Ústavy mohou začít prosazovat věci, které s Ústavou až tak nesouvisí, souvisí spíš s ideovou politikou. Byl bych skutečně  radši, kdyby ústavní většina v držení nějaké ideové skupiny nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…