Profesor Krejčí: Piráti jsou dědici Bursíka. Víte, co navrhovala Albrightová?

14.03.2019 13:12 | Zprávy

ROZHOVOR „Jeden za všechny, všichni za jednoho?“ Představy o mušketýrské čestnosti a solidaritě v mezinárodní politice jsou podle politologa Oskara Krejčího naivní. Těm, kteří chápou NATO jako mušketýrskou organizaci, proto doporučuje přečíst Washingtonskou smlouvu o Severoatlantické alianci. A že sílí nacionalismus? „Co je America First!?“ K vyjádření bývalé ministryně zahraničí USA v souvislosti s aliančním bombardováním Jugoslávie profesor podotýká: „Ať si paní Albrightová vzpomene, co předkládala za návrhy. Zcela nepřijatelné pro jakýkoliv stát či národ, který si sám sebe váží.“ Vůbec nejzajímavější na oslavách v rámci 70. výročí pak považuje jejich střídmý charakter. Kde jsou bombastické summity? „Jsou cítit velké rozpaky a obavy z toho, co by z případných velkých oslav udělal a řekl Donald Trump,“ podotýká profesor.

Profesor Krejčí: Piráti jsou dědici Bursíka. Víte, co navrhovala Albrightová?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Při příležitosti oslav 20 let členství ČR v NATO měli v Praze občané možnost slyšet každou čtvrthodinu i speciální připomínkové hlášení, které upozorňovalo výročí vstupu do Aliance. „Byl to jeden z klíčových kroků, kterým jsme potvrdili naše směřování na Západ a posílili svou obranyschopnost. Jako zástupce vedení města bych si tímto s vámi rád připomenul tento významný den,“ znělo také v úterý z amplionů v pražském metru. Poslouchal jste speciální připomínkové hlášení? A jak berete vyjádření, že náš vstup do NATO byl jedním z klíčových kroků, kterým jsme posílili svou obranyschopnost?

Pokud jde o samotné hlášení, na těch slovech jsou důležité dvě skutečnosti. Za prvé, že primitivní politická výchova nám proniká pod kůži všemi možnými prostředky. Magistrát se rozhodl nezanedbat žádnou příležitost k tomu, aby nás osvítil. Dělá to způsobem sobě vlastním, a ve svobodné zemi má každý právo se zesměšnit. Za druhé, a to je důležitější, Piráti se ukazují jako přímí dědici Bursíkových Zelených. Svědčí o tom radikální pravicová orientace od vyvěšování tibetské vlajky až po zvláštnosti v podobě vyostřeného zahraničněpolitického postoje, který jako by nepatřil vůbec do jejich agendy. Je to ale dobře: lidé lépe vidí, jaký je obsah volebního balíčku „Piráti – česká verze“. Ideové dědictví je tu zřejmé a pravděpodobně i budoucnost Pirátů bude podobná jako u Bursíkových Zelených.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…