Sobotka v ohrožení. Z antikampaně Blesku by se mohl stát obrovský skandál

26.01.2014 17:44

POLITOLOGOVÉ Pokud by se aktuální kauzy zneužívání poslaneckých náhrad předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou chytila veřejnoprávní média, sociální demokrat by nejspíš zažil svou největší premiérskou aféru a dopad by to mělo i na voliče s dlouhou pamětí. To je názor českého politologa.

Sobotka v ohrožení. Z antikampaně Blesku by se mohl stát obrovský skandál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Antikampaň nejčtenějšího bulvárního deníku Blesk, kterou spustil v pátek a pokračuje v ní i přes víkend, by mohla Sobotkovi srazit vaz nejen u jeho skalních levicových voličů, ale i u těch, kteří mají, mimochodem, delší paměť. Zejména, pokud by téma přešlo do veřejnoprávních sdělovacích prostředků. „Dopad by to mělo významný, protože by se téma dále udržovalo při životě, prodlužovalo a zejména oslovilo širší segment veřejnosti,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

V současnosti, díky bulvárnímu charakteru, cílí zejména na nejrizikovější skupiny veřejnosti, které Bohuslava Sobotka oslovuje, tedy na voliče středové a levicové a voliče starší. „Už takto je to pro něj poměrně dosti kritické. Ale s přechodem do veřejnoprávních médií by ho to začalo oslabovat i mezi voliči velkých měst a voliči středovými, tedy dejme tomu na politiku náročnějšími, kteří mají ovšem i delší paměť,“ prognostikuje Kubáček.

Tím by se problém stal dlouhodobějším a pamatovatelným. „Byla by to jedna z prvních premiérských kauz Bohuslava Sobotky,“ podotýká politolog.

Nelichotivá zahraniční popularita

Expert na politiku ale upozorňuje, že Česká televize a podobná média by pochopitelně téma musela pojmout jinak, ovšem možná s o to většími dopady na jeho závažnost. „Veřejnoprávní televize by musela udělat srovnání i vůči dalším politikům a jiným kauzám v minulosti, aby nečelila argumentům, že převzala bulvární kauzu,“ říká Kubáček s tím, že by se tak kromě jiného český premiér dočkal – byť nelichotivé – komparace i na zahraniční úrovni.

„Nesmíme zapomínat, že podobná velká aféra se objevila nakonec u desítek poslanců ve Velké Británii, což znamenalo nemalou politickou a ústavní krizi. Podobná témata se objevila v Německu v souvislosti s odstoupivším spolkovým prezidentem,“ zdůrazňuje možnou nadrepublikovou závažnost pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček, pokud by se širších vazeb chytila veřejnoprávní média, která by jistě hledala i české ekvivalenty podobných slabin v minulosti tuzemské politiky.

Poslanecké náhrady jsou problém

Celý problém spočívá v tom, že si Bohuslav Sobotka podle bulváru nechává vyplácet poslanecké náhrady za cestovné z jižní Moravy, přičemž už několik let žije s rodinou v pražských Stodůlkách.

„Premiér Bohuslav Sobotka žije s rodinou v luxusním bytě v pražských Stodůlkách. Přesto má trvalé bydliště psané ve Slavkově u Brna, kde ho už ale minimálně dva roky neviděli. A to se přitom z trvalého bydliště účtuje Sobotkovi cestovné," uvádí list, který je s průměrným více než milionem čtenářů stále nejčtenějším deníkem v republice a který před koncem loňského roku převzali společně s celou českou pobočkou vydavatelství Ringier významní byznysmeni Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Redaktoři bulvárního deníku Blesk se podle pátečního článku do Slavkova u Brna vydali, zjistili však, že by premiéra Sobotku v menší družstevní bytovce hledali marně. Sousedé následně dosvědčili, že předsedu ČSSD tam viděli naposled někdy v roce 2011.

Sobotka díky vyplaceným poslaneckým náhradám ušetří zhruba 310 tisíc korun ročně. Sám předseda vlády se brání tím, že se náhrady mohou účtovat buď od místa bydliště nebo místa regionální poslanecké kanceláře, kterou má ve Vyškově, a vzdálenost do Prahy je tedy podobná a na věci to proto nic moc nemění. Designovaný premiér ale využívá stranickou Škodu Superb, takže dopravu z bydliště do Poslanecké sněmovny má rovněž proplacenu.

Názor spolustraníků se redakci nepodařilo zjistit, oslovení sociální demokraté odmítl záležitost komentovat. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se tak vyjádřil jen exposlanec David Rath, který se Sobotky zastal. "Já bych to neviděl zas tak dramaticky. Každý člověk udělá někdy nějaké chyby. Pokud to nějak rozumně zhodnotí a napraví, tak to zase není takový problém, který by měl vést k nějakým zemětřesením. Beru to jako drobný přešlap, jakých člověk za život udělá mnoho, a možná i větších," uvedl Rath.

Opozice Sobotku vypráskala

„Je to absolutní ostuda, když premiér zneužívá veřejné peníze, ale jak víme, pan Sobotka je mistr dojení státu a funkcí - například od roku 2002 dokázal během šesti let zázračně "naspořit" 5 milionů korun na svůj byt v Praze, aniž by měl jiný příjem než ten z poslaneckých a vládních funkcí. Sobotka by měl zneužité nebo neoprávněně inkasované peníze okamžitě vrátit, výmluvy jsou směšné. Ze zneužívání veřejných peněz musí každý politik vyvodit jasnou osobní odpovědnost," řekl na adresu designovaného premiéra v nedělní anketě Blesku předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura.

Za nepřijatelné označuje Sobotkovo počínání také místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). Ten také připomíná, že se Sobotka s možným zneužíváním náhrad nepotýká poprvé. Někdejší místopředseda ODS Jiří Pospíšil označuje premiérovo počínání za nemorální. Miloslava Vostrá z KSČM prohlašuje, že jednání předsedy ČSSD není fér vůči voličům této strany.

Luxusní byt za sedm milionů

U Sobotky se nejedná o první skandál, který se dostal na veřejnost. V roce 2009 si tehdejší místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka koupil luxusní byt za více než 7 milionů korun a pro MfD pak přiznal, že zneužil poslanecké náhrady a na byt si našetřil právě z nich, přestože účel těchto náhrad z peněz daňových poplatníků je jiný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…