Sobotka vyměnil ministry a jsou zde špatné zprávy. Experti se podívali pod pokličku vládní rošády

13.11.2016 14:45

POLITOLOGOVÉ Co dělal ministr pro lidská práva a legislativu ve vládě? „Argument, že nic neprosadil a neudělal, je zástupný, protože v agendě neměl zase nic takového, co by bylo pro voliče ČSSD kdovíjak důležité,“ zhodnotil kariéru ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera politolog Josef Mlejnek. Ale co hůř. Ať už jsou důvody jakékoli, systém „Dienstbier, Němeček ven a jiní sem“ nemusí mít vůbec žádný příznivý efekt. Preference padají, krajské volby nedopadly a premiér musí něco dělat, takže mění ministry. „Bohuslav Sobotka je v těžké defenzívě a dělá jen zoufalé kroky, aby se zachránil nebo aby něco dělal. Žádnou logiku to ale nemá,“ říká Mlejnek.

Sobotka vyměnil ministry a jsou zde špatné zprávy. Experti se podívali pod pokličku vládní rošády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Jiří Dienstbier ve straně setrvale klesá. Od té doby, co se účastnil prezidentských voleb, jeho pozice jde dolů i ve stranické hierarchii, možná ho i Sobotka obětoval, aby si usmířil prezidenta Zemana nebo nějaké proudy ve straně. Ale to, co měl na starosti, není agenda, kterou by mohl oslovit široké voličské skupiny,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Vůbec, posuzovat práci ministra bez portfeje, je podle něj problém. „Protože je výjimečný v tom, že žádné ministerstvo vlastně pod sebou neměl. Pak ho lze snadno obvinit, že nic nedělá nebo nemá výsledky. Když někdo přebere tento post, je snadno zranitelný i v tom, že si lidé mohou říct, co tam vlastně dělá? Agendu lidských práv si voliči spojují s Václavem Havlem. V jejich očích je pak Jiří Dienstbier představitel pravdy a lásky a mají odtažitý vztah. Pokud jde o mladé voliče, voliče z města, stejně to už nejsou voliči ČSSD a ani nebyli.“ Je prý složitější přesně říct i to, co se Dienstbierovi podařilo a co ne: „Když nemá podporu ve vlastní straně, těžko může něco prosadit,“ konstatoval Mlejnek.

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek oznámil, že vládu opustí ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Jako důvod byl prezentován neúspěch ČSSD v krajských volbách a skutečnost, že ČSSD teď chce působit jako strana kompaktní a čitelná. 

Sokol: Méně viditelný ministr, neoslovil voliče ČSSD

Podle politologa Petra Sokola se Jiří Dienstbier snažil posunovat zákony ve směru sociálních a liberálních témat, je jen otázkou, zda se mu to v nějakém viditelném bodě podařilo: „Minimálně rétoricky ale takto postupoval. To je to jediné, co po něm zůstane,“ zhodnotil Sokol, který upozorňuje, že část ČSSD nebyla spokojená s jeho politikou. „Většina představitelů sociální demokracie si nemyslí, že je možné získávat v hlavním městě liberální voliče způsobem, jak se o to snažil pan Dienstbier. Nakonec se rozhodl premiér představitele tohoto proudu na vládní úrovni obětovat,“ popsal situaci Sokol. „Byl méně viditelným ministrem, velký dopad na volební preference to ale nemělo. Spíš byl problém v tom, že mířil na někoho jiného, než na tradiční voliče ČSSD. Navrhoval například volební právo pro cizince. To sice není klíčová věc pro veřejné mínění, ale ukazuje to, na jaké myšlenky se zaměřoval,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Chvojka je zatím velká neznámá. A stejně to nemá logiku

A co si slibovat od Dienstbierova budoucího nástupce, poslance Jana Chvojky? „To je pro mě neznámá. S výjimkou pozměňovacích návrhů k zákonům, které měly omezovat střet zájmů ministra Babiše, Chvojkovy názory veřejnosti známé nejsou. Možná šlo o nějaké vyvažování, když na místo ministra zdravotnictví přichází člověk z Prahy, tak na další místo musel být vybrán někdo z krajů,“ říká Sokol.

Podle politologa Mlejnka změna v případě Jiřího Dienstbiera postrádá logiku: „Po krajských volbách premiér říkal, že je potřeba oslovit mladé voliče a voliče z města; pokud někdo má agendu, která by mohla sloužit k tomuto oslovení, je to ministr Dienstbier – a tak ho nahradí Chvojkou. Nemyslím si, že by tato výměna byla příznivá ve prospěch oslovení voličů z města. Mohl by si říct, že Jiří Dienstbier vyčerpal potenciál nebo typově netáhne, pak ho měl nahradit někým blízkým, ale nevím, zda je pan Chvojka typ, který bude oslovovat mladší ročníky,“ říká Mlejnek.

Němeček musel odejít, ale důvod není vidět

To, proč vlastně musel z kola ven ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, je pro politology pochopitelné ještě méně: „V případě ministra Němečka si myslím, že se jen hledal někdo další. Není navenek vidět nějaký důvod, který by odlišoval ministra Němečka od těch dalších, kteří zůstávají,“ reagoval Petr Sokol. „Jeho nástupce bude mít silnější pozici v rámci ČSSD, protože je předsedou krajské organizace ČSSD v Praze. Je ale trochu zvláštní taktika sociální demokracie v tom, že odchází ministr, který byl známý přestřelkami s hlavním rivalem sociální demokracie vicepremiérem Andrejem Babišem a v tuto chvíli odchází. V tomto je změna pro mě nepochopitelná,“ dodává.

A politolog Mlejnek přidává i tento názor na osobnost ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, který má Němečka nahradit: „Možná se může jevit mediálně jako schopnější, ale těžko říci. Musel by přinést něco viditelného do zdravotnictví, aby to voliči pocítili. Do voleb je rok, těžko prosadí viditelnější změny. Netvrdím, že to nemůže být jistá změna k lepšímu, ale neočekával bych, že jim raketově vystřelí preference, to asi těžko.“

Samotný princip by mohl ČSSD pomoci, protože rekonstrukce vlády je standardní princip, který se používá v případě, kdy se příliš nedaří. „Otázkou je, jaká reakce bude následovat i na to, jak vše bylo provedeno. Mediální obraz výměny vypadal tak, že se v podstatě vypisují vnitřní inzeráty na to, kdo bude ministrem. Takovou výměnu je potřeba oznámit a nedávat dlouhou dobu na spekulace. Provedení nebylo nejšťastnější,“ upozorňuje Sokol. „Změna není masivní a výrazná, abych čekal, že přínos bude velký, takže v zásadě to skončí neutrálně,“ dodal.

Sobotka střídá, ale k ničemu to není. ČSSD má na lavičce prázdno

Základní problém je zkrátka někde úplně jinde. „Straně se nedaří, musí něco dělat. Přirovnal bych to k tomu, že mužstvo prohrává, tak musí střídat. Každý trenér tohle udělá a doufá, že změna pomůže a někdo dá gól. Ale mně to připadá, jako že jde o zoufalý tah trenéra týmu, kterému to nehraje dobře a moc hráčů, ani lepších, na lavičce nemá. Takže jen tak střídá, protože má deset minut do konce a prohrává dva nula, ale herní projev se nijak moc nezlepší,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Je prý jistá naděje, že už na tom hůř ČSSD být nemusí, ale naděje na růst se neukazuje. „Se současným výsledkem budou menším koaličním partnerem ve vládě Andreje Babiše, pokud je tam vezme. Po Sobotkovi se žádá, aby vyhrál volby, pokud ne, musí odejít. Musí začít růst, ale mně se zdá, že strana nemá dostatečný potenciál lidský ani programový, aby růst mohla. Je to i problém Bohuslava Sobotky, který není přitažlivý lídr a má více charisma úředníka než politika, který strhne davy silnou řečí z tribun. Problémem pro ČSSD je i on, ale kdo by mohl být silnějším vůdcem? Nevidím nikoho, u koho bych mohl říct, že když vezme post předsedy, začnou preference stoupat. Haškovci jsou poražení, a Chovanec? Nikdo takový se mi tam teď nejeví,“ uvedl Mlejnek.

A jestli rošádami ve vládě premiér jen odklání pozornost od své vlastní osoby? „Od začátku se mu vytýká, že je slabý lídr. A snaží se to řešit tak, že mění ministry. Teď už to stejně bude ale cílit na něj. Samozřejmě, že on je problém. Jeho osobnostní charakteristiky… má charisma úředníka spíše než politického lídra. Když je v situaci, že má upoutat voliče, nedaří se mu. Je to těžké a talent nebo osobnostní formát na to nemá,“ říká Mlejnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…