Trestat. A rychle. Zdeněk Zbořil a poučení z atentátu na Fica

20.05.2024 13:21 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Jak se má chovat stát poté, co na sousedním Slovensku atentátník na Roberta Fica již dříve vyhrožoval odpůrcům vlády, ale nebyl odhalen? Stíhat výhrůžky násilím? „Když někdo někoho zastrašuje, neboli terorizuje, měl by být souzen a odsouzen pokud možno co nejrychleji. Zastrašování, neboli teror, plodí terorismus a mělo by být věcí soudu o tom rozhodnout. Není k tomu třeba soudních znalců, ale jen soudní autority, která autoritou skutečně je a umí použít paragrafy TrZ v té části, kde se mluví o zločinech proti státu,“ soudí politický analytik Zdeněk Zbořil.

Trestat. A rychle. Zdeněk Zbořil a poučení z atentátu na Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Pane doktore, naše bývalé Československo zažilo nebývalou věc – politický atentát střelnou zbraní. A Robert Fico ho málem nepřežil. Znamená to, že se nám do našich životů v prostoru země, kde se stále ještě většina občanů narodila, vkrádá násilí?

Tento pokus o vraždu slovenského předsedy vlády je zřejmě motivován politickými okolnostmi, ale zase to není něco, o čem bychom v nedávných československých dějinách nevěděli. Jan Masaryk buď spáchal sebevraždu v roce 1948, nebo byl zavražděn a dodnes nevíme, jak k tomu vlastně došlo. Badatelka Václava Jandečková publikovala, nezávisle na Ústavu soudobých dějin a ÚSTRu, dvě práce o této události a podle kriticky posouzených archiválií se domnívala, že Jan Masaryk zemřel za jiných okolností, než se dosud jiní badatelé domnívali. Pokusy o fyzickou likvidaci politiků vyvolávají vždy velký zájem veřejnosti a nedostatek důvěryhodných informací dává vzniknout nekonečnému množství příběhů a jejich interpretací. Tak se dodnes vedou spory o havárii letadla Milana Rastislava Štefánika v roce 1919, stejně jako jsou vyslovována podezření o havárii auta Alexandra Dubčeka v listopadu 1992 dodnes. Politickou vraždou byl také Šoupalův atentát v roce 1924 na Aloise Rašína, jednoho ze zakladatelů československého státu. A to se zabýváme jenom politiky na nejvyšší státní úrovni. V euro-americkém politickém prostředí patří atentáty a vraždy k věcem spíše běžným, než výjimečným. Snad zejména proto, že je to místo, ve kterém se soustřeďují záští, zloba a nenávist více než kdekoliv jinde.

Dnes se právnické autority dohadují, zda existuje předsudečná nenávist, nebo jenom nenávist motivovaná stereotypy různého druhu, ale málo se zabýváme tím, jak a kde tato nenávist vzniká a kde je možné se jí naučit. Lidé se nerodí, až na patologické výjimky, nenávistní, ale mohou se nenávistnými stát, když se v tomto oboru nelidství budou vzdělávat. Když se před dnes už více než třiceti lety snažili odsoudit skupinu Orlík kvůli její písni Bílý jezdec, nikoho tehdy nenapadlo, že jeden z jejích členů, později herec Národního divadla v Praze, bude reagovat na pokus o úkladnou vraždu Roberta Fica mnohovýznamným zvoláním Pic ho! Ale nebyl sám, kdo se vzdělával a jiné vychovával k bezcitnosti ke svým bližním. A také ani nebyl prvním. Šibenicemi na demonstracích to začínalo, vykrvením prezidenta a „střílením Čechů a jejich dětí“ pokračovalo. A na veřejnosti se nepředváděli jen nešťastní deprivanti, ale i lidé s vysokoškolskými tituly, akademickými hodnostmi a vojenským epoletami.

Do médií jako první probublalo, že atentátník Juraj Cintula se v roce 2016 fotil s proruskou paramilitární organizací Slovenští branci. A příznivci naší vládní koalice tím bagatelizovali výklad, že za atentát nepřímo mohou liberálové. Později se ukázalo, že Cintula naopak dlouhodobě vstřebával liberální „strategickou komunikaci“ a dokonce veřejně křičel „Ať žije Ukrajina“. Jak jste vnímal informování médií v prvních hodinách po události?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vzpomínáte si jak celá Evropská unie se snažila, aby Fico nebyl zvolen?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 20.05.2024 13:56:26
Takže na otázku v čí prospěch je celkem jednoduchá odpověď.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…