Známý politolog doporučuje Babišovi, jak se má vyrovnat se svou minulostí

22.01.2014 21:11

POLITOLOGOVÉ Protiestébácká rétorika, se kterou vyrukovaly v souvislosti se služebním zákonem TOP 09 a ODS, není něčím, co může přivádět nové voliče k pravicovým stranám, ale utvrzuje je to v pocitu, že jsou v tom správném táboře. Politolog Jan Kubáček se domnívá, že od TOP 09 je to dobrá taktika, která ji staví do role hlavního antibabišovského a antivládního opozičníka.

Známý politolog doporučuje Babišovi, jak se má vyrovnat se svou minulostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Při ataku služebního zákona, který sněmovna v prvním čtení ve středu projednala, nešetřili představitelé opoziční TOP 09 silnými slovy. „Je to cynické obcházení lustračního zákona, cynické vyrovnání se s minulostí. Jediný důvod projednávání této novely zákona je umožnění estébákům usednout ve vedení ministerstev,“ chrlil ze sebe její první místopředseda Miroslav Kalousek a šéf strany Karel Schwarzenberg dodal ke služebnímu zákonu, že i nejlepší víno, když se do něj dá kus hovínka, bude zkažené.

Politolog Jan Kubáček to považuje za správnou taktiku, která pasuje TOP 09 do role hlavního antibabišovského a v podstatě i antivládního opozičníka. „A funguje tam především rozměr připomínání minulosti a otázky dekomunizace společnosti, což pro část voličů TOP 09 je důležité, ale zejména to hledisko účelovosti. Na to slyší celá řada voličů, že v podstatě se teď ´v zájmu jednoho člověka´ uzpůsobuje a protlačuje zákon,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček z Katedry marketingové komunikace Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

TOP 09 se služební zákon hodí k teatrálnímu rozčilování v televizi

Odlišného názoru je politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. „Své bývalé voliče TOP 09 od hnutí ANO nepřetáhne, protože ten, kdo volil ANO, tak musel vědět něco o tom, jaký má pan Babiš problém s lustračním zákonem. Od TOP 09 je to sklouznutí k příliš pohodlnému postoji, který sice umožňuje pěkné teatrální rozčilování v televizi nebo v rozhlase, ale nemyslím si, že to je právě to, co teď očekávají ti voliči, kteří ještě pravicovým stranám a speciálně TOP 09 věří,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

„Na jednu stranu není tato antikomunistická a protiestébácká rétorika něčím, co může zásadně nové voliče přivádět k pravicovým stranám, ale je to něco, co voliče utvrzuje, že jsou v tom správném táboře, ve kterém chtějí být. A k oslovení segmentu voličů pravého středu takováto rétorika patří. A tím, že se některá dosavadní tabu začínají měnit, tak se tato problematika může zase stát určitým symbolickým tématem,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog z Vysoké školy CEVRO Institut Petr Sokol.

Bývalí i stávající voliči ODS čekají na konstruktivní témata

Pozadu ve vyjádřeních nechtěla zůstat ani ODS a její nový předseda Petr Fiala prohlásil, že Andrej Babiš nemůže být bez lustrace ve vládě a že to je stejné jako chtít změnit zákon, aby nás mohl vozit řidič bez řidičského průkazu. „Kuriózně fenomén Babiš není tak zásadní pro bývalé voliče ODS, kteří v souvislosti se změnami ve vedení strany uvažují o návratu, jako pro voliče TOP 09, kteří to vnímají jako určitou prestižní záležitost,“ domnívá se politolog Jan Kubáček.

Podle něj ty voliče, jejichž návrat si nové vedení ODS slibuje, tohle téma nijak neosloví. „Voliči ODS, a to i ti bývalí, budou vyčkávat, kdy se strana začne profilovat pozitivně, kdy začne přicházet s konstruktivními tématy, která se budou týkat nejen ekonomiky státu, ale zejména sociálně-právní ochrany občanů. Opravdu čekají na ten pozitivní manifest, pozitivní program vůči mnoha sociálním a ekonomickým tématům, ale například i vůči možnostem a ochraně podnikání v zemi,“ upozorňuje Jan Kubáček.

Plamenné projevy ve sněmovně sloužily opozici jen k odlišení od koalice

„Skutečně nejhlasitější zastánkyní těchto etických principů byla v minulosti paní Němcová, se kterou ODS na kongresu poměrně razantně zúčtovala. Pokud by někdo chtěl sázet touto radikální rétorikou na návrat voličů k ODS, tak by to bylo dost nekonzistentní vzhledem k tomu, kdo na kongresu uspěl. Hlavně mám dojem, že je to zápas jen o velmi malou radikální skupinu voličů. To je jako kdyby se ODS a TOP 09 předháněly v tom, která z nich bude tou nejzásadovější pravicovou stranou se sedmi nebo osmi procenty voličů,“ míní pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Z debaty, která proběhla ve sněmovně, necítil zájem oslovit širší okruh voličů, kteří jsou třeba zklamaní tím, kudy se vydává vznikající středolevá koalice. „Plamenné projevy ve sněmovně si vysvětluji tím, že ještě není za co vznikající vládu napadat, tak pokud se chce opozice od koalice něčím odlišit, tak si musí najít nějaké velmi jednoduché zástupné téma a v tuto chvíli neexistovalo jiné, než je vypořádání s minulostí a lustrace související se služebním zákonem,“ vysvětluje Lukáš Jelínek s tím, že až bude nová munice, tak se nekonečné opakování minulosti Andreje Babiše vytratí, protože pro společnost to není vůbec nic nového.

Nové voliče to nepřivede, ale pominout tohle téma občanští demokraté nemohli

Ani Petr Sokol nepředpokládá, že by antikomunistická a protiestébácká rétorika mohly ODS přinést nějaký výrazný návrat voličů. „Na druhou stranu, kdyby se k těmto tématům ODS nehlásila, tak si myslím, že by jí to mohlo škodit. Drtivá většina pravicového voličstva v České republice totiž očekává, že pravice bude mít v těchto otázkách jednoznačný postoj. Z hlediska programu a hodnot, které ODS zastávala, je tedy správné, aby se k tomu hlásila,“ domnívá se politolog.

Volič si tedy může vybrat mezi útočnou rétorikou TOP 09 a ODS a apelem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který nabádá, abychom se zabývali přítomností, aby se začaly řešit problémy s fungováním státu, jeho rozkrádání, aby lidé vzali v potaz, jak velkou a úspěšnou firmu dokázal v posledních letech jako podnikatel vybudovat, a přestali se zabývat tím, co se stalo před desítkami let.

Babiš se k tomu měl postavit chlapácky a popsat nabídky tehdejšího Mefista

Jeho vyjádření bere politolog Jan Kubáček jenom jako obrannou argumentaci a snahu eliminovat největší handicapy. „Největší problém Andreje Babiše je zejména to, že se k tomu nepostavil jako člověk, který by popsal svou zkušenost z těch 70. a 80. let. V tomto ohledu vydal jen několik rozporuplných reakcí. To mnozí berou čistě jako politikaření a odvádění pozornosti, a to mu bude v podstatě jenom udržovat zájem, ale nebude mu to přidávat body ani upevňovat pozici,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Podle něj tomu chybí ten rozměr chlapáctví, který voliči Andreje Babiše ocenili v mnoha pohledech jiných, ať už v úspěšnosti podnikání, v razanci proti stávajícím elitám či přístupu ke změně politiky. „Kdyby se k tomu chlapácky postavil alespoň tím, že by popsal úskalí nebo prožitky, které s tím měl spojené, nebo tu svoji tehdejší zkušenost, nabídky toho tehdejšího Mefista v podobě komunistické strany a StB, tak by to možná bylo mnohem cennější než taková v podstatě oficiální politická komunikace,“ myslí si Jan Kubáček.

Některé voliče může debata o lustracích od volby ANO odradit

Soudě podle posledních zveřejněných preferencí slova Andreje Babiše zabírají, protože podstatná část voličů rozčarovaných ze stavu země a české politiky uvažuje velmi podobně. „Ale nemyslím si, že by si podobná vyjádření mohl dovolit pan Babiš za několik měsíců, protože to už bude ten, kdo ponese odpovědnost za chod státu, za podobu vlády a práci Ministerstva financí. Do té doby rétorika pana Babiše zabírat bude a bude určitě mnohem úspěšnější než rétorika, kterou předvedly TOP 09 a ODS,“ poznamenává Lukáš Jelínek.

Petr Sokol připomíná, že ANO dostalo hlasy i od lidí, na něž může mít znejisťující efekt, pokud se tato problematika otevře. „Část voličů z pravého středu hledala alternativu, když byli zklamáni z vládního účinkování ODS a TOP 09, a tak dali třeba hlas babišovcům. A když babišovci přijdou do vlády, kde budou pod mnohem větším drobnohledem, což se ukazuje i na služebním zákonu, tak to může některé voliče zase znejistit a od ANO odradit. Nemyslím si, že to bude něco masívního, ale je to určitě moment, který může mít vliv na rozhodování některých voličů,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…