„Kdyby byli wagnerovci hrozba, už by je zlikvidovali.“ Tažení na Moskvu. O co opravdu jde? Milan Syruček to ví

24.06.2023 17:23 | Rozhovor

Občanská válka v Rusku jen těžko bude. Stejně tak, jako že by wagnerovci převzali moc ve státě. Kdyby byli tak nebezpeční, dávno by je vojenské špičky rozprášily. A obyčejný občan? Ten je krmen ideologií z ruských masmédií... Autor literatury faktu, novinářský nestor a znalec Ruska Milan Syruček odpovídá na několik pro nás zásadních otázek.

„Kdyby byli wagnerovci hrozba, už by je zlikvidovali.“ Tažení na Moskvu. O co opravdu jde? Milan Syruček to ví
Foto: z internetu
Popisek: Wagner PMC

Hrozí v Rusku občanská válka?

Kalkulovat s možností, že v Rusku vypukne občanská válka, je asi stejné, jako si myslet, že roztají ledy na severním a jižním pólu, nebo že všichni čeští občané budou spokojeni. Kdo by ji připravil? Navalnyj, který sedí ve vězení? Podporuje-li i podle průzkumů opozičních médií 70 až 80 procent Rusů Vladimíra Putina, kdo by v ní bojoval proti režimu? Opoziční noviny byly prakticky paralyzovány, jejich redaktoři skončili ve vězení nebo emigrovali, jakýkoliv odpor proti současnému režimu je podle zákona trestný.
 
Pravda, existují jisté rozpory v generálním štábu a mezi tímto štábem a Putinem, ale jde spíše o to, „jak“ vést válku s Ukrajinou, a nikoliv „zda“ ji vést. Já osobně neznám reálnou sílu, která by byla schopná se protivit současnému režimu, třebaže ne se vším jsou lidé spokojeni. Ale Rusové tomu přivykli, republikánské zřízení poznali jen půl roku v roce 1917 za Kerenského, a kdo ze současníků to pamatuje?
 
Ani za minulých režimů tomu nebylo jinak. Znal jsem řadu lidí, kterým se tehdejší politika nelíbila, ale neodvažovali se o tom se mnou mluvit doma, nanejvýš při procházce po nábřeží, a to se ještě neustále ohlíželi. Jednou generální tajemník ÚV KSSS Leonid Brežněv z nějaké neopatrnosti natrhl doma v bytě tapety a pod nimi se objevily dráty odposlouchávacího zařízení – do takové míry byla společnost kontrolována.
 
To, že se malé skupině lidí kolem Lenina podařilo porazit carismus, bylo problémem carské neschopnosti a vůbec situace v první světové válce, ale nelze z toho odvodit nějaké poučení pro současnost.
 
 
A není to celé humbukem před dalším útokem na Ukrajinu?
 
Rozhodnutí napadnout Ukrajinu nepotřebovalo žádnou zástěrku, většina Rusů skutečně věří, že Ukrajina ani nemá právo na samostatnost, byly vždy tři Rusi – Velká Rus, Bělorus a Malá Rus, čímž se myslela Ukrajina. To naopak Ukrajina se podle obecného ruského názoru odrodila a za to musí být potrestána, zvláště když začala koketovat s Evropskou unií, s NATO a s jinými strukturami, které v Rusku vidí svého hlavního nepřítele. Tak to líčí státní média a fakticky není nikdo, kdo by to drtivé většině obyvatel vyvrátil.
 
Rusů jezdí do zahraničí kolem 120 tisíc ročně, ale to je kapička z mnohamilionového národa, který nemá jiné zdroje informací než provládní média. A navíc vůbec žádné jiné osobní zkušenosti. Když jsem hovořil s některými svými známými, kteří k nám přijeli s nějakým organizovaným zájezdem, tvrdili v duchu sovětské propagandy, že ty plné obchody u nás jsou jen proto, že před jejich zájezdem do nich navezli zboží, aby oklamali sovětské turisty. Dnes už sice možná nejsou tak naivní, ale stejně jsou přesvědčeni, že nejlepší je vše ruské. I státní zřízení.
 
 
Wagnerovci jsou žoldáci, nikoliv klasická pravidelná armáda...
 
Kdyby wagnerovci byli pro režim skutečnou hrozbou, byli by už zlikvidováni. Je to sice svérázná vojenská síla, ale nikoliv rozhodující. Nepodceňuji je, ale také nezveličuji jejich možnosti. Mohou i táhnout na Moskvu, ale stejně ji nedobudou a tím spíš nezlikvidují Vladimíra Putina, protože ani nevědí, kde se v daný okamžik skrývá. Stalin v době své slávy měl celkem dvacet úkrytů, které střídal, zatímco Hitler měl jen čtyři. A najděte ho, když jen Moskva má víc obyvatel než celá naše republika! Ostatně, ani Zelenskyj nemá jen jedno místo pobytu a zatím šťastně vyvázl z každého pokusu ho zlikvidovat, i když k tomu bylo vysláno několik ruských skupin, i wagnerovců.
 
Wagnerovci se nechtějí nikomu podřídit, ale udržet si svou nezávislost, aby nebyli zataženi do operací, s nimiž by nesouhlasili. Proto se nechtějí podřídit ruskému generálnímu štábu a chtějí operovat na vlastní pět. Jsou však dobře vyzbrojeni, vycvičeni a je jich poměrně dost, popravdě – stačí to na to, aby se mohli sami rozhodnout, kde a proti komu zakročí. Tak bojovali za ruské zájmy například v Sýrii či v Afghánistánu. Kreml však chce si je podřídit, a proti tomu oni protestují i svým pochodem na Moskvu.
 
Co na to všechno obyčejní občané Ruské federace?
 

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Drtivá většina Rusů ví jen to, co jim sdělí oficiální propaganda. Cizí noviny nedostanou, zahraniční rozhlasy a televize nechytnou, tak odkud mají čerpat jiné informace? A navíc, upřímně řečeno, mají vlastních starostí dost, než aby se zajímali, co se děje ve světě.
 
Pravda, s Ukrajinou je to něco jiného, mají tam známé či dokonce příbuzné, Ukrajina byla součástí jediného státu – SSSR, ale podle mínění většiny se vlastně sama odtrhla a zapojila do evropských struktur, které jsou Rusku nepřátelské. Navíc jim na počátku velitelé říkali, že jedou jen na manévry. A teď se řada z nich vrací domů v rakvích. Jak je to těžké pro jejich rodiny a příbuzné, přátele i známé...
 
A co na to Západ a Čína?
 
Nejlépe na to odpovídá vojenská materiální podpora Ukrajině, byť se Západ brání tomu, aby do konfliktu bylo oficiálně zataženo NATO, to by konflikt nabyl jiného rozměru včetně použití jaderných zbraní. To si ani nechci domyslet.
 
Čína se snaží působit spíše jako prostředník. Problém však je, že zatím obě strany nějaké jednání podmiňují podmínkami, které jsou pro druhou stranu nepřijatelné. Takže konflikt se dostal do situace, která se rusky nazývá tupik – slepá ulička. A nejsem prognostik jako Miloš Zeman, abych mohl odhadnout, kdy a jak konflikt skončí. Rozhodně si nemyslím, že to bude do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokrač. Pan Syrůček..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGeorg Karel , 24.06.2023 18:51:15
Mě choval důstojník RA když nás 1945 osvobodili, nevím jestli to byl Rus, Ukrajinec, Bělorus, Kazach, Gruzínec, to mě maminka neřekla. Říkáte, jak v Rusku není demokracie po "našem" ? Dobře chápu, že to říkáte Vy. Ale potom mě řeknete co je to tady, teď nyní u nás ? Je to ještě ta Vaše "demokracie" , když je porušována i Ústava ČR a lidé jsou stíháni za názor, postoj, za to co říkají ?

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…