„Média se spojila, aby vyhrál Pavel.“ Bývalý ředitel Slovenské televize ukázal jak

12.02.2023 20:35 | Rozhovor

„Systémová média už dávno nejsou hlídacími psy demokracie, jelikož nahradila své informační poslání produkcí účelově manipulativní virtuální reality. Média hlavního proudu cíleně a synchronizovaně podporovala Petra Pavla za účelem navození efektu takzvaného skupinového myšlení,“ říká Radim Hreha. Mediální analytik a bývalý ředitel Slovenské televize pro ParlamentníListy.cz rozebral chování médií v době prezidentských voleb.

„Média se spojila, aby vyhrál Pavel.“ Bývalý ředitel Slovenské televize ukázal jak
Foto: Archiv R. Hrehy
Popisek: Ing. Radim Hreha

Poté, co se novým prezidentem stal Petr Pavel, ozývá se od jeho odpůrců kritika vůči českým médiím s tím, že ho otevřeně podporovala a upřednostňovala. Měl jste stejný dojem, nebo jde jen o zhrzenost poražených?

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí
Předně je nutné zdůraznit, že naše systémová média už dávno nejsou hlídacími psy demokracie, jelikož nahradila své informační poslání produkcí účelově manipulativní virtuální reality. Proto není namístě konstatování o tom, že média v průběhu prezidentské kampaně selhala. Realitou je pravý opak, protože mainstream své zadání bezezbytku naplnil. Média hlavního proudu totiž cíleně a synchronizovaně podporovala Petra Pavla za účelem navození efektu takzvaného skupinového myšlení. Mediální synchronizace alias mediální kampaň je proces, jímž se v nějaké kauze dosáhne shodného stavu drtivé většiny mediálních výstupů. Tato metoda se používá všude tam, kde by neorganizovaná činnost jednotlivých aktérů ovlivňování veřejného mínění nevedla k vytyčenému cíli. Tím bylo v tomto případě zvolení generála Petra Pavla prezidentem a vrchním velitelem Armády České republiky. Média proto bezvýhradně podporovala Petra Pavla stejně jako předtím Jiřího Drahoše či Karla Schwarzenberga. Jejich soupeře Miloše Zemana to však na rozdíl od Andreje Babiše nejen nerozhodilo, nýbrž posílilo.

Jak si podle vás jednotlivé televize vedly v debatách prezidentských kandidátů?

V podstatě všechny stejně. Žádná televize nesměla na generála útočit, aby ho v případě vypjaté debaty přiměla k duševnímu striptýzu stejně, jako to dělaly s Babišem. Pavel moc nemluvil, jelikož věděl, že jednotliví moderátoři na něj tlačit nebudou, jen aby si vystačil s naučenými frázemi. Nelze mu však upřít, že v neverbální oblasti bodoval, jelikož řeč těla většina lidí spojuje s charakterem dotyčného, jenž díky vojenskému drilu působil klidně, rozvážně a dominantně. Nicméně na zkušenější část voličského spektra působil dojmem uspávače hadů. Jeho působení v Severoatlantické alianci zůstalo pro veřejnost zcela utajeno, jelikož generál neobdržel možnost veřejně analyzovat nejasnosti kolem operace, která byla podle Wikipedie zaměřená na vyproštění francouzské vojenské jednotky. Ta prý byla pod minometnou palbou „chorvatské“ fronty.

Není tudíž jasné, jestli šlo o klasické ženijní práce a následný poklidný transport Francouzů do bezpečí, anebo se jednalo o chrabrý a neohrožený boj českých a slovenských vojáků pod velením tehdejšího podplukovníka Pavla s chorvatskými, potažmo srbskými nebo blíže nespecifikovanými nebezpečnými bojovníky. Pan generál rovněž nedostal možnost charakterizovat takzvané humanitární bombardování NATO a zejména veřejnost obeznámit s principy vrchního velení a euroatlantickými hodnotami, na jejichž půdorysu se pak generálové NATO rozhodují mezi užitím humanitárního či klasického bombardování nepřátelské země a jejich obyvatel včetně dětí. Jinak řečeno, žádná televize nevyužila možnost poskytnout Petru Pavlovi prostor k obhájení jeho image významného hrdiny.

Kdo si vedl nejlépe a kdo nejhůře a proč? Jaké postřehy z debat máte?

Nemyslím si, že přínos televizních debat s prezidentskými kandidáty je úměrný úsilí všech profesionálů, kteří se účastní jejich přípravy a realizace. Ani sebelepší produkce či výkon moderátora totiž nemohou pozvednout úroveň pořadu, jehož scénář má navlečenou svěrací kazajku. Nejpatrnější to bylo v České televizi, jejíž zpravodajství a publicistika již zcela rezignovaly na jakoukoliv objektivitu. 

Když se podíváme na srovnání českých a slovenských médií z pohledu voleb, co k tomu můžete říci?

Slovenská média ve srovnání s českými médii byla donedávna mnohem nezávislejší, jelikož je globalisté neovlivňovali natolik, jako je tomu u nás. Výjimkou bylo několik týdeníků s okrajovým vlivem včetně dezinformačního deníku SME a zejména Deníku N, jehož šéfkomentátor Martin Šimečka absolvoval stáž v tuzemské dezinformační vlajkové lodi, v týdeníku Respekt. Po slovenských prezidentských volbách a úspěchu globalistů v parlamentních volbách se však situace změnila. Nový management veřejnoprávní RTVS zřejmě vnímá obsah zpravodajství a publicistiky České televize coby svůj vzor, což naznačuje vysílání zpravodajského kanálu :24. Jednostranný informační servis zprostředkovaný černobílou optikou, skladba hostů a výběr takzvaných expertů z různých českých institutů či neziskovek, které doplňují realitě obdobně vzdálení slovenští europoslanci, působí dojmem jakéhosi Béčka ČT. Proto byla Pavlova glorifikace vedle Babišovy dehonestace ve veřejnoprávní televizi naprosto pochopitelná.

Navíc mediální bulvarizace a důraz na osobní image je na Slovensku poněkud rozměrnější, čehož důkazem je hláška o Pavlovi, jenž některým novinářkám připadá coby táta Toma Cruise.  K vyšší míře bulvarizace slovenská komerční média tradičně inklinovala s výjimkou dlouhodobě seriózní privátní zpravodajské televize TA3. Tradice je však věcí jednou a tlak globalistů či progresivistů věcí druhou. Výsledkem pak byl stejný přístup k českým prezidentským kandidátům jako ve zbytku slovenského mainstreamu. Míru poklesu úrovně TA3 nejlépe dokládá fakt, že o komentář k výsledku českých prezidentských voleb televize požádala novináře Respektu Ondřeje Kundru. Není se proto co divit, že informační pestrost, chcete-li komplexnost, pak zůstala stejně jako u nás pouze na alternativních médiích. Příkladem je nabídka serveru Hlavnespravy.sk a mnoha dalších, které jsou trnem v oku většiny slovenských probruselských demokratů sdílejících Pavlovy výhrady ke svobodě slova ve smyslu korigování zpravodajských výstupů.

Například Česká televize čelila kritice kvůli tomu, že devět prezidentských kandidátů nechala první hodinu diskutovat spolu a potom vybrala podle průzkumů tři favority. Zbylí kandidáti jim měli pokládat otázky. Bylo to v pořádku?

Bylo to v pořádku. Prostor k položení dotazů favoritům samotnými v uvozovkách vyřazenými kandidáty je nejvyšší mírou svobodné otevřené diskuse za předpokladu, že dotazující disponují nadhledem, odstupem a nepociťují potřebu znevážit jednoho z kandidátů. To však bylo možné očekávat jen v případech skutečně apolitických kandidátů, jakými byli Tomáš Zima a Karel Diviš.  Zbytek kandidátů kromě Babiše a Jaroslava Bašty lze charakterizovat jen jako generálovo křoví.

Pamatujeme, pod jakou palbu médií se dostal Andrej Babiš kvůli své komunistické minulosti. Generál Petr Pavel byl přitom členem represivní složky minulého režimu a cvičil se na zpravodajce. Zamlčel také, že jeho otec byl spolupracovníkem vojenské rozvědky, a označil ho za profesionálního vojáka. Měřilo se s ohledem na tyto skutečnosti všem stejným metrem?

Stejný metr je v mediální branži fikcí a klišé, kterému mohou věřit pouze mediální analfabeti. Nicméně Pavlova charakterová pružnost, naprostá oddanost představeným, umocněná schopností v každé éře takzvaně jít s dobou, jsou důkazem dokonalého osvojení jakýchsi VIP demokratických principů a euroatlantických hodnot, které si většina europoslanců osvojí záhy po přistání první výplaty na jejich účtu. Prezidentova minulost je proto zcela bezpředmětná, což dokázali jeho voliči, jejichž vůli nelze jinak než respektovat.

Ze strašení válkou byl obviněn během volební kampaně na prezidenta expremiér Andrej Babiš (ANO) za to, že na billboardy nechal napsat: Nezatáhnu zemi do války. Jsem diplomat, ne voják. Oproti tomu už dávno český premiér Petr Fiala oznámil, že Česká republika je ve válce a náčelník generálního štábu Karel Řehka pro ČTK mluvil o případné mobilizaci, pokud by došlo ke střetu Severoatlantické aliance a Ruska. Jak to vnímáte?

Coby Babišův volič to vnímám pozitivně, tedy jako mírový štváč, jak nás, mírumilovné občany, roztomile charakterizují různí reinkarnovaní Goebbelsové. Ten text totiž naznačuje, že Andrej Babiš je ve vztahu k veřejnosti nesrovnatelně odpovědnějším politikem, než je tomu v případě našeho nového prezidenta, jenž se nezalekne nikoho a ničeho.

O Andreji Babišovi se však povídá, že v politice skončí.

To je zbožným přáním Babišových odpůrců, kteří poznali jeho misi pořádku a řádu v hospodaření státu včetně vyššího výběru daní a jejich snižování. Pavlova vize pořádku a řádu bude zaměřena na okleštění svobody slova a informací, což ale státní pokladnu nenaplní, spíš naopak. Nicméně Babišovo znechucení či pocit zmaru je namístě jako u každého občana po velkém neúspěchu.  Analýza jeho příčin a schopnost se jim v budoucnu vyhnout je pro psychicky odolné politiky základním předpokladem jejich příštích volebních úspěchů. Volební prohry jsou součástí života politiků, zejména těch, kteří disponují potenciálem potírání korupce bílých límečků a následného zvyšování prosperity společnosti včetně životní úrovně jejich obyvatel. V případě finančně nezávislého manažera, jehož cílem na rozdíl od drtivé většiny politických nadšenců není zbohatnutí, nýbrž trvalé zvyšování prosperity společnosti, lze ukončení jeho politického angažmá nadneseně přirovnat k vlastizradě.

Myslíte, že Andrej Babiš může uspět v příštích parlamentních volbách?

Rozhodně. Hnutí ANO v čele s Babišem volby vyhraje, jelikož životní úroveň dvou třetin obyvatel v důsledku dlouhodobé války na Ukrajině značně poklesne. Fialova vláda s prezidentovou podporou sice oznámí zvýšení úrovně strategické komunikace a demokratického omezení svobody slova, případně omezené mobilizace. Inflaci však nezvládne, stejně jako ceny energií, které zlomí krk mnoha českým firmám, jejichž zaměstnanci se ocitnou na dlažbě, což bude odrazovým můstkem pro Babišův návrat.

Co se podle vás na Hradě od příchodu Petra Pavla změní?

Obrazně řečeno, změní se všechno a za trvalé mediální podpory mainstreamu. Petr Pavel je pro globalisty natolik důležitou figurou, že mu zajistí permanentní mediální podporu. I proto si mohl dovolit záhy po svém zvolení odhodit masku konsenzuálního člověka a být sám sebou. Petr Pavel působí šarmantněji než Andrej Babiš a vnější dojem hraje u části mládeže, dámského pohlaví či různých dalších pohlaví důležitou roli. Preferování Petra Pavla mládeží však může rychle ukončit jakákoliv mobilizace a nedej bůh bojové nasazení našich vojáků.

A jak hodnotíte jeho start prezidentování – tedy telefonát s Tchaj-wanem, slova o vyčištění hradu, auditu a trestním oznámení kvůli dění na Hradě a tak podobně?

Petr Pavel vyvolal v mnoha voličích dojem klidného, rozvážného a snad i smířlivého člověka. V rámci prvního dojmu, k němuž byl celoživotně cvičen, působí klidně a rozvážně. Přes opakování naučených frází mohl vyvolat dojem, že už není vojákem, nýbrž politikem. Záhy po zvolení však dokázal opak, což budí rozpaky v souvislosti s informacemi z parlamentních kuloárů o novelizaci legislativy ohledně mobilizace. Uspávače hadů už rozhodně nepřipomíná.

Směrem na Hrad byly od médií slyšet stížnosti, že dostatečně nekomunikuje. Změní se to nyní?

Zaručeně. Navíc bude mít k tomu profesionály, kteří většinu strategické komunikace provedou za něj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výsledek voleb: vyhrál Petr Pavel, prohrál český národ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNN , 13.02.2023 8:08:14

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…