„Nechcete? Zaberou vás Němci.“ Výroba potravin v ČR v háji, viník jasný

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
18.10.2023 9:48 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Mongolové a Ukrajinci jako pracovníci v masokombinátech a v jiné výrobě potravin? Jinak to nejde. „Berte to tak, že jestli má Madeta přežít, nemá zkrachovat a být opuštěna, tak je to za cenu takřka otrocké práce Mongolů a Ukrajinců. A kdyby se nám nelíbilo to vykořisťování, klidně ty provozy můžeme zavřít. V Německu, Polsku i Rakousku spustí linky na třísměnný provoz a rádi zaberou tuzemský trh,“ říká ParlamentnímListům.cz moravský bloger a hospodář Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. A viník, proč výroba potravin neuživí Čecha? Hypermarkety, nižší DPH a vyšší dotace v okolních zemích, tvrdí Sterzik.

„Nechcete? Zaberou vás Němci.“ Výroba potravin v ČR v háji, viník jasný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Popelka našeho hospodářství, tak jste nazval zemědělství. Pojďme si říct, kolik si tak vlastně zemědělec, tedy výrobce jídla, u nás vydělá a jak se mu žije. Jednak zemědělec-samostatný hospodář, jednak prostý zaměstnanec v zemědělství.

Zemědělec musí na každý hektar vydat zhruba třicet až čtyřicet tisíc korun, aby z hektaru sklidil zhruba čtyřicet až padesát tisíc korun. Vydělá tedy na jednom hektaru cca deset tisíc korun. Z toho polovinu tvoří zemědělské dotace. Z těchto peněz pak zemědělec kupuje novou techniku, platí hypotéky, skupuje pozemky a platí zdravotní a sociální. Snadno si spočítáte, že samotný zemědělec jednotlivec musí obdělávat sto hektarů a zemědělská rodina musí zvládnout víc. 
Potravináři naopak mají své provozy podobné, jako provoz automotive. Pracuje se s minimální marží (kolem tří procent), čas pracovníků je spočítaný na vteřiny a každý výpadek takřka okamžitě generuje ztrátu. Dost často se stává, že továrna na potraviny za miliardy spadne do červených čísel a šup... už ji kupuje Agrofert.  Čím větší konglomerát, tím větší odolnost proti krizovým jevům. 
Dělat zemědělce není špatný život... tedy, pokud zrovna nepřijdou tři suché roky po sobě a vy nemáte splacený traktor, ale dělat bourače masa někde na lince v masokombinátu, to je rasovina za opravdu mizerný obolus.
 
No právě. Máme rádi maso a uzeniny, ale odbory stále apelují na mizerné platy v masokombinátech, na jatkách apod. Proč jsou tak mizerné třeba v porovnání se Škodou Mladá Boleslav? A je to taková bída třeba i v Rakousku?
 
Platy v masokombinátu jsou mizerné, protože Škodovka neprodává auta v hytlermarketu a nejedná se o rychloobrátkové zboží. To je celé. Lidé auta nakupují jinak, než mlíko. Proto i v Německu nebo Rakousku v masokombinátech hákují Mongolové a v ubytovnách okolo to vypadá jak v opiovém doupěti. Ale proto také nikdy žádné hypermarkety neuspěly s prodejem aut. 
 
Potravinářské provozy prostě musejí vyrábět levně, jinak v hypermarketu neuspějí. Konkurence je veliká. Obzvlášť ze zemí, které mají lepší dotace, nižší DPH a jiná zvýhodnění. 

Berte to tak, že jestli má Madeta přežít, nemá zkrachovat a být opuštěna, tak je to za cenu takřka otrocké práce Mongolů a Ukrajinců. A kdyby se nám nelíbilo to vykořisťování, klidně ty provozy můžeme zavřít. V Německu, Polsku i Rakousku spustí linky na třísměnný provoz a rádi zaberou tuzemský trh. Ostatně... už to dělají. 

Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, vede zabíjačku

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vidlak jako vzdy kvalitne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 18.10.2023 10:41:20
Ale neodpustim si poznamku. Po vlade fialovy aspenske smecky uz to tady nikdo neda dohromady. Budeme znicena, rozkradena zadluzena zeme. Jako po valce, mozna horsi, protoze funkcni zemedelstvi neexistuje a voda a prirodni zdroje nepatri CR. Take energeticke nosice v zasade nepatri CR, ale sibrum na burze. Ja jezdim nakupovat k farmarum. Ceny tam ale rostou a je otazka, do kdy na to z duchodu budu mit. Zatim ale dobry. Krasny brambory po 25kg za 16, cesnek za 150 atd. Problem je, ze loni na vysocine byly brambory za 8 az 10. Taky praseci pulky - 2 roky zpet 50, loni 70, letos skoro kilo a to se uz koupit pulku moc nevyplati. No, vydim to tak, ze my stari to tady doklepem a mladi se rozprchnou. Demokratickym pokrokem demokrati tuto kdysi prumyslovou zemi, kde naklady na bydleni byly marginalni, totalne pohrbili. Nebavim se o komunisticky, nebo demokraticky propagande, ale o cislech. Staci vyprezentovat cisla pred uchopenim moci fialovou smeckou a ted. A to jsou pouze 2 demonraticky roky, z pohledu dejin vubec nic.....

|  20 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…