„Nechcete? Zaberou vás Němci.“ Výroba potravin v ČR v háji, viník jasný

18.10.2023 9:48 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Mongolové a Ukrajinci jako pracovníci v masokombinátech a v jiné výrobě potravin? Jinak to nejde. „Berte to tak, že jestli má Madeta přežít, nemá zkrachovat a být opuštěna, tak je to za cenu takřka otrocké práce Mongolů a Ukrajinců. A kdyby se nám nelíbilo to vykořisťování, klidně ty provozy můžeme zavřít. V Německu, Polsku i Rakousku spustí linky na třísměnný provoz a rádi zaberou tuzemský trh,“ říká ParlamentnímListům.cz moravský bloger a hospodář Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. A viník, proč výroba potravin neuživí Čecha? Hypermarkety, nižší DPH a vyšší dotace v okolních zemích, tvrdí Sterzik.

„Nechcete? Zaberou vás Němci.“ Výroba potravin v ČR v háji, viník jasný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Popelka našeho hospodářství, tak jste nazval zemědělství. Pojďme si říct, kolik si tak vlastně zemědělec, tedy výrobce jídla, u nás vydělá a jak se mu žije. Jednak zemědělec-samostatný hospodář, jednak prostý zaměstnanec v zemědělství.

Zemědělec musí na každý hektar vydat zhruba třicet až čtyřicet tisíc korun, aby z hektaru sklidil zhruba čtyřicet až padesát tisíc korun. Vydělá tedy na jednom hektaru cca deset tisíc korun. Z toho polovinu tvoří zemědělské dotace. Z těchto peněz pak zemědělec kupuje novou techniku, platí hypotéky, skupuje pozemky a platí zdravotní a sociální. Snadno si spočítáte, že samotný zemědělec jednotlivec musí obdělávat sto hektarů a zemědělská rodina musí zvládnout víc. 
Potravináři naopak mají své provozy podobné, jako provoz automotive. Pracuje se s minimální marží (kolem tří procent), čas pracovníků je spočítaný na vteřiny a každý výpadek takřka okamžitě generuje ztrátu. Dost často se stává, že továrna na potraviny za miliardy spadne do červených čísel a šup... už ji kupuje Agrofert.  Čím větší konglomerát, tím větší odolnost proti krizovým jevům. 
Dělat zemědělce není špatný život... tedy, pokud zrovna nepřijdou tři suché roky po sobě a vy nemáte splacený traktor, ale dělat bourače masa někde na lince v masokombinátu, to je rasovina za opravdu mizerný obolus.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
 
No právě. Máme rádi maso a uzeniny, ale odbory stále apelují na mizerné platy v masokombinátech, na jatkách apod. Proč jsou tak mizerné třeba v porovnání se Škodou Mladá Boleslav? A je to taková bída třeba i v Rakousku?
 
Platy v masokombinátu jsou mizerné, protože Škodovka neprodává auta v hytlermarketu a nejedná se o rychloobrátkové zboží. To je celé. Lidé auta nakupují jinak, než mlíko. Proto i v Německu nebo Rakousku v masokombinátech hákují Mongolové a v ubytovnách okolo to vypadá jak v opiovém doupěti. Ale proto také nikdy žádné hypermarkety neuspěly s prodejem aut. 
 
Potravinářské provozy prostě musejí vyrábět levně, jinak v hypermarketu neuspějí. Konkurence je veliká. Obzvlášť ze zemí, které mají lepší dotace, nižší DPH a jiná zvýhodnění. 

Berte to tak, že jestli má Madeta přežít, nemá zkrachovat a být opuštěna, tak je to za cenu takřka otrocké práce Mongolů a Ukrajinců. A kdyby se nám nelíbilo to vykořisťování, klidně ty provozy můžeme zavřít. V Německu, Polsku i Rakousku spustí linky na třísměnný provoz a rádi zaberou tuzemský trh. Ostatně... už to dělají. 

Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, vede zabíjačku

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Víte, vy dáváte najevo sympatie k Babišovi, ale nemá i Agrofert máslo na hlavě? Ostatně, přestrojená Saša Uhlová svědčila i o tom, jak dřou mj. Ukrajinci při výrobě Vodňanského kuřete.

Pokud se to Saše Uhlové nelíbí, může zkusit prosadit nějaký zákon, který tyto praktiky Babišovi zakáže a donutí ho, aby zaměstnancům platil mzdu jak ve Škodovce. Ale výsledek bude jediný. Babiš Vodňanské kuře zavře a bude nahrazen nějakým kuřetem z Ingolstadtu. Nebo prostě provoz přesune do Polska, kde mu tamní vláda dá dokonce ještě nějaké daňové úlevy a pro udřené Ukrajince nebude mít už vůbec žádné pochopení. 
 
Aby se v tomto ohledu něco změnilo, musí se celá zemědělská politika změnit z gruntu. Proto, kdybych já byl na místě Marka Výborného, snažil bych se především narovnat podmínky. Nikdy to tady nebude v pořádku, když německý zemědělec dostane na hektar třikrát takové dotace a když Kostelecké uzeniny své maso do Německa prostě nevyvezou, protože jim tam veterináři nahážou takové klacky pod nohy, že se to prostě nevyplatí. Mluvit v takovém prostředí o volném trhu, to je prostě výsměch. 

V Polsku proběhly volby a zřejmě bude vládnout opozice. Oddychne si Stanjura, že Češi už nebudou jezdit nakupovat do Polska?

Já bych tamní volby nepřeceňoval. Poláci si jeli svoje, ať byl u moci kdokoliv. Rozdíl je jen v tom, že když Merkelová jednala s Kaczinským, tak jí z toho rozbolelo břicho, ale když jednala s Tuskem, tak odcházela s úsměvem. Ale oba dva z Němců vydřeli, co vydřít šlo. Ani teď bych neočekával žádnou výraznou změnu v polském kurzu na cestě dějinami. Bez ohledu na to, kdo složí vládu, Polsko bude dál nadšeně bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, bude kupovat americké zbraně a dělat dlouhý nos na EU. 
Nevím, jestli se Stanjura bude radovat, ale v Polsku v podstatě přestanou vládnout tamní (a mnohem lepší) ODSáci. PiS se identifikovala jako pravicová strana a v europarlamentu byla s ODS ve stejné frakci. Nevím, jestli je důvod z toho mít radost. Už teď to začíná vypadat, že tu Petr Fiala zůstal tak trochu jako kůl v plotě. Ale pochybuju, že by to profesor politologie z Brna registroval. Ten je přesvědčený, že příští volby vyhraje, i když teď všem zvedl daně a už druhým rokem jede rekordní inflaci. 


V podcastu Insider moderátoři Půr a Jirsa bědovali nad posledním průzkumem Kantaru, kde se ODS a celé SPOLU hodně, hodně zřítilo. Že už se nedá zastírat průšvih „v poločase“ vlády. A že Fiala musí přejít do ofenzivy! Umíte si takovou „ofenzivu“ představit?

Petr Fiala sám sebe označuje za Jürgena Kloppa – trenéra fotbalového Liverpoolu, takže zkusím takovou trenérskou paralelu. Někdy se prostě stane, že mužstvo začne prohrávat. Z jedné porážky jsou dvě, pak tři, pak je to celá série porážek. A v určitou chvíli je jich už prostě tolik, že mužstvo přestane svém trenérovi věřit. I kdyby to byl mnohem lepší trenér, než je Petr Fiala premiérem, v určitou chvíli už je úplně jedno, co udělá, protože jeho svěřence to stejně nenakopne, protože veškerou svou důvěryhodnost už prostě promrhal. Pak nezbyde, než trenéra vyměnit. 
A myslím, že právě do této fáze se náš Blyštivý Péťa dopracoval. I kdyby teď šel do sebe a začal dělat správná rozhodnutí, už mu je nikdo neuvěří. Ta inflace, drahota a neschopnost už prostě trvaly moc dlouho. Ať Fiala udělá, co udělá, stejně na to doplatí. 
Pětikoalice se rozhoduje už jen o jedné jediné věci. Jestli skončit hned a opozice bude mít po předčasných volbách většinu anebo ještě vydržet a potvrdit svojí neschopnost „i v dalším zápase...“ a opozice bude mít po řádných volbách ústavní většinu. 
Víte, že už si skoro přeju, aby to Fiala ještě nějakou dobu vydržel? 


Co se týče hlasování o nedůvěře vládě, to vláda přežije, o tom není sporu. Zaujalo vás na průběhu jednání vůbec něco?

Zaujalo mě, že už to nikoho nezajímá. Moji čtenáři včera diskutovali o všem možném, ale nezaznamenal jsem snad ani jeden komentář, který by chtěl napřít naši pozornost do Poslanecké sněmovny. Všichni to vidí stejně jako vy – vláda hlasování ustojí a bude pokračovat ve své demoliční politice dál. Nikdo nepředpokládá nic jiného. 
 
Měl bych ale jednu drzou otázku. Co myslíte, věří veřejnost víc tomu, že vládu shodí nějaká demonstrace, nebo že vládu shodí hlasování o nedůvěře? Nemohu si pomoci, ale v demonstraci věří víc lidí. 

Ještě předtím Sněmovna schválila vládní konsolidační balíček. Škrty výdajů a vyšší daně. Už víte, za kolik do toho orientačně „zahučí“ vaše rodina a vaši známí?

Víte, já zrovna teď ukončuju svoje dvanáctileté působení „u Babiše“ ve firmě a stávám se blogerem na volné noze. A když vidím, co na mě naše vláda nachystala, tak mám sto chutí jít prostě na pracák. Za pětadvacet let mé pracovní kariéry jsem nebyl ani jeden jediný den na nemocenské a vlastně vůbec nevím, jak to na pracovním úřadě vypadá, protože jsem nikdy nebyl nezaměstnaný, ale teď bych nejraději využil všech svých možností, jak podojit stát.  
 
A řekl bych, že o tom nepřemýšlím jen já. Hromada lidí si spočítá, že po tomto konsolidačním balíčku bude lepší se válet doma na dávkách a občas jít někam na nějakou černotu. Další si zase nepořídí dítě, protože budou mít co dělat se splácením hypotéky a všichni dohromady budeme přemýšlet, jestli nepřišel čas na defenestraci. 

V naší veřejné debatě se odráží nový izraelsko-palestinský konflikt. Zase se tu šikují příznivci té a té strany. Nepřijde vám to pitomé?

Ano, to je vždycky nejlepší. Dějiny začaly včera. Nebyla tu žádná dlouhá předlouhá historie konfliktů, terorismu, zločinů, nerespektování práva a neochoty k míru, vše začalo předminulou sobotu... Hlavně rychle zaujmout správné stanovisko a nepřemýšlet, jaké to může mít důsledky, protože my jsme henten Západ, jsme nejsilnější, nejmorálnější a nejdokonalejší. Cokoliv děláme, dobře děláme. A kdo si to nemyslí, ten je PaleSStinec. 
 
Nám prostě nestačí jeden černobílý konflikt dobra a zla. My potřebujeme ještě jeden. A možná pak ještě mezi Čínou a Tchaj-wanem, abychom měli tři fronty a k tomu hodně proruských, propalestinských a pročínských kolaborantů. Pak to konečně bude cajk. 
Nejprve se horečně odstřiháváme od ruských energií, protože vyznáváme ty evropské hodnoty a teď se zřejmě odstřihneme od arabských energií... také máme ty evropské hodnoty. Tentokrát jsme je ovšem vylepšili. Sice jsme na straně Izraele, ale Palestincům ztrojnásobíme transfery peněz. Ale co mě to překvapuje. Vždyť stojíme pevně i na straně Ukrajiny, ale ropovodem Družba k nám nikdy neteklo tolik ruské ropy jako teď...
 
Asi budu raději ten kolaborant. To se alespoň nebudu stydět sám před sebou a nebudu urážet svůj rozum touhle šaškárnou. 

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí
 
„A mezitím na Ukrajině“, dala by se vytvořit nová rubrika. Protože Ukrajina najednou není hlavní téma. Je tam vlastně co podstatného sledovat?
 
Ale jak to bylo jednoduché, že? Stačí konflikt o dva tisíce kilometrů jinde a naše neochvějná a nikdy nekončící podpora Ukrajině vzala svůj konec. A to Zelenského tak ujišťovali, že budou s Ukrajinou tak dlouho, jak bude třeba. Po ramenou ho klepali, do Kongresu ho zvali, přesvědčili ho, aby s Ruskem žádný mír neuzavíral, protože na jeho straně stojí celý Západ. 
 
A on nám to uvěřil. Banderovské nadšení a západní zbraně vyhrají nad Ruskem. Já ho vlastně začínám litovat. Až to prokoukne jeho národ, který této vizi obětoval statisíce životů, tak bych nechtěl být členem jeho ochranky... To si tak válčíte a válčíte a najednou zjistíte, kde na žebříčku velmocenských hodnot skutečně stojíte. Ale nemusí mu to být líto. Izraelci také demonstrovali proti soudní reformě a vypadalo to jako nejdůležitější věc na světě... a najednou tak o šabatu zjistili, že mají mnohem větší problém. Tak velký, že kvůli tomu museli mobilizovat a Američané rychle přisunuli dvě letadlové lodě... 
 
Jo, jo, od začátku války proti terorismu se cítím mnohem bezpečněji.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vidlak jako vzdy kvalitne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 18.10.2023 10:41:20
Ale neodpustim si poznamku. Po vlade fialovy aspenske smecky uz to tady nikdo neda dohromady. Budeme znicena, rozkradena zadluzena zeme. Jako po valce, mozna horsi, protoze funkcni zemedelstvi neexistuje a voda a prirodni zdroje nepatri CR. Take energeticke nosice v zasade nepatri CR, ale sibrum na burze. Ja jezdim nakupovat k farmarum. Ceny tam ale rostou a je otazka, do kdy na to z duchodu budu mit. Zatim ale dobry. Krasny brambory po 25kg za 16, cesnek za 150 atd. Problem je, ze loni na vysocine byly brambory za 8 az 10. Taky praseci pulky - 2 roky zpet 50, loni 70, letos skoro kilo a to se uz koupit pulku moc nevyplati. No, vydim to tak, ze my stari to tady doklepem a mladi se rozprchnou. Demokratickym pokrokem demokrati tuto kdysi prumyslovou zemi, kde naklady na bydleni byly marginalni, totalne pohrbili. Nebavim se o komunisticky, nebo demokraticky propagande, ale o cislech. Staci vyprezentovat cisla pred uchopenim moci fialovou smeckou a ted. A to jsou pouze 2 demonraticky roky, z pohledu dejin vubec nic.....

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…