„Několik hodin jsme byli blízko válce.“ Drulák zúčtoval se Zelenským. I s vládou

18.11.2022 7:00 | Rozhovor

„Šlo o pokus vtáhnout NATO do války s Ruskem,“ říká otevřeně politolog a diplomat Petr Drulák o výbuchu rakety v Polsku. „Naštěstí převládl ve Washingtonu rozum, ale několik hodin jsme v úterý byli blízko válce,“ dodává s tím, že se jedná o další důkaz, že mírová jednání jsou nutná. A politici, kteří se hned vrhli na Rusko? „Ukazuje to, že nemají co dělat ve vysokých funkcích, v nichž dnes jsou. Svojí nekompetencí a neloajálností vůči českému zájmu neuvěřitelně škodí,“ prohlašuje kategoricky Drulák.

„Několik hodin jsme byli blízko válce.“ Drulák zúčtoval se Zelenským. I s vládou
Foto: Repro Raptor TV
Popisek: Profesor Petr Drulák

Svět se zabývá neštěstím, které vedlo ke smrti dvou polských občanů, kdy na území státu NATO dopadla raketa z Ukrajiny. Prezident Zelenskyj na počátku tvrdil, že jejich raketa to nebyla, USA a NATO to nicméně vyvrátily. Jak tento incident komentovat?

Šlo o pokus vtáhnout NATO do války s Ruskem, což je dlouhodobý cíl ukrajinského vedení. Vše začalo dezinformací, kdy americká agentura AP s odvoláním na vysokého představitele zpravodajských služeb oznámila, že šlo o ruskou raketu. Zelenskyj pak veřejně vyzval, aby NATO reagovalo. Naštěstí převládl ve Washingtonu rozum, ale několik hodin jsme v úterý byli blízko válce. To je jen další důvod, abychom důsledně prosazovali zastavení bojů, příměří a mírová jednání.

Čeští vládní politici se předbíhali v ostrých komentářích vůči Rusku, mnozí měli okamžitě jasno o viníkovi a následně své příspěvky mazali. Včetně ministra zahraničí. Co to o nich vypovídá?

Ukazuje to, že nemají co dělat ve vysokých funkcích, v nichž dnes jsou. Svojí nekompetencí a neloajálností vůči českému zájmu neuvěřitelně škodí.

Mluvilo se dokonce o aktivaci článku 5 alianční smlouvy. Z mnohých komentářů se zdálo, že bychom měli začít bombardovat Moskvu. Je za určitých okolností představitelné přímé vojenské zapojení NATO?

To se bohužel nedá vyloučit. Pokud by skutečně došlo k ruskému útoku na území členského státu NATO, aliance by musela reagovat. Proto jsme v tak nebezpečné situaci, kterou lze i zneužít provokací nebo operací pod falešnou vlajkou.

Mezi tím na Ukrajině začíná padat sníh a Ukrajinci se logicky obávají zimy. Může změna počasí přinést urychlení konfliktu nebo rovnou zvraty?

Odborníci spíše očekávají utlumení vojenských operací, ale nejsem si jist, zda tomu tak bude. Každopádně velmi těžká bude zima pro ukrajinské obyvatelstvo, neboť ruské rakety ničí základní infrastrukturu. Lidé budou přes zimu bez vody, elektriky, tepla. Pokud se v této zoufalé situaci dají do pohybu, můžeme mít obrovský problém s miliony nových migrantů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Ukrajině se perou o moc USA a Británie., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 18.11.2022 9:40:12
Británie vymýšlí a Amerika provádí jako biorobot Británie. Avšak Americe se to nelíbí, že si malá Británie bere větší kus sousta než jí náleží. Británie(vymyslela provokaci) s Ukrajinou(provedla provokaci) chtěly touto provokací poslat NATO do války na Ukrajině a domluvily se s Polskem! Avšak Polsko je americké a ne britské, proto to také nevyšlo. Technická poznámka - S 300 max. fyzický dostřel 75km při ideálním úhlu odpalu. - Proto to nemohli být ani náhodou Rusové ! Kdyby to v Rusku odpálili, pak po 75 km by to Ukrajinci museli na ramenou donést do Polska !!! :)))

|  5 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…