„Prachy došly, na dávky není. Ale…“ Co Fiala neřekne. Stíhačky, ceny, Václavák, budoucnost

30.08.2023 4:40 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Prachy došly, na dávky není, zato bude mít každý možnost drobně podnikat. Konec lipské burzy, místo stíhaček pořizovat dálnice, Lipavského poslat do Moskvy pro plyn. To by řekl moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, nově ustavenému Fialovu poradnímu týmu, který má zachránit Česko. S ParlamentnímiListy.cz mluvil též o situaci mezi Ukrajinci a Čechy, reálných cenách potravin i o novém významu demonstrace na Václaváku.

„Prachy došly, na dávky není. Ale…“ Co Fiala neřekne. Stíhačky, ceny, Václavák, budoucnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Daniel Sterzik, bloger známý jako Vidlák, ředitel Institutu českého venkova a drobný zemědělec

Opět zde musíme řešit něco, co souvisí s vírou. Papež František řekl mladým ruským katolíkům v Petrohradu: „Přeji vám, mladí Rusové, abyste byli řemeslníky míru uprostřed tolika konfliktů a uprostřed tolika polarizací, které přicházejí ze všech stran a sužují náš svět.“ A pokračoval: „Nikdy nezapomeňte na dědictví. Jste dědici velkého Ruska – velkého Ruska svatých, králů, velkého Ruska Petra Velikého, Kateřiny II, velké osvícené země, velké kultury a velkého lidstva. Jste dědici velké matičky Rusi. Pokračujte v tom.“ Jak se to poslouchá?

No, mně osobně se to poslouchá celkem neutrálně a nehledal bych za tím nic víc, než zdvořilost. Ale naší líbodémo z toho musí prasknout žilka. Papež si dovolil říct, že Rusko nejsou jen negramotní mužici v zemljankách, ale mají na světovém dědictví svůj podíl, který není úplně malý. Kdyby se takové papežské manýry roznesly, tak by to mohlo oslabit naší neochvějnou víru ve velkolepé vítězství nad mongoloidními hordami.

Jinak ale papež František neřekl nic jiného, než běžné diplomatické krasořečení. Diplomaté to tak dělají, když nechtějí válku a nechtějí spálit všechny mosty. To jen Lipavský plive na Rusko a pak se diví, že se s ním tam nikdo nechce bavit a přemýšlí, jak nastartovat novou etapu vztahů s Ruskem... Překvapivě zjistil, že ostatní státy méně štěkají a více jednají.

Já si z toho celého odnáším, že ti chytřejší na našem kolektivním Západě už zjistili, že Rusko nebude rozparcelováno, nerozpadne se, Putin neumírá, jeho armáda neprohrává a co je nejhorší, stále má všechny suroviny, bez kterých jsme tady v EU úplně v troskách.

Špatně se to poslouchá mnoha českým katolíkům, kteří se zhrozili. Senátor Pavel Fischer a mnozí další. Reakce jen prší. Pochopili papeže špatně? Či co?

Naopak... pochopili ho velice dobře. Pochopili, že Rus jaksi vzdoruje jejich snaze odejít na smetiště dějin, a tak je dost pravděpodobné, že se na totéž smetiště budou muset poroučet oni sami, když na tu válku dali tolik peněz, zbraní i Ukrajinců. To víte, Politico napsal, že se válka nevyvíjí dobře, Tucker Carlson řekl, že se válka nevyvíjí dobře, papež řekl, že se válka nevyvíjí dobře, ale tihle Fischerové a další na to vsadili svoje kariéry... To víte, že z toho nemají radost. Příliš jim to ukazuje jejich vlastní konec.



Jindřich Rajchl chystá demonstraci. Ono už je to takové únavné: Liberálové tvrdí, že tam přijdou hlupáci a možná nikdo nepřijde, Rajchl tvrdí, že teď to bude opravdu největší demonstrace. Co čekáte vy?

Víte, od poslední demonstrace se toho hodně namluvilo. Liberálové věnovali opravdu hodně času, aby národu vysvětlili, že protesty slábnou, že je v tomto státě všechno v pořádku a že máme nejlepší vládu známého vesmíru. Rajchl objel několikrát celou republiku, aby lidem vysvětlil, že jsme v docela velkém průseru, který se každý den zvětšuje a že je zapotřebí, aby se lidé proti vládě postavili.
Tak bych řekl, že je nejvyšší čas se podívat, jak si to národ přežvejkal v kotrbě, ne? Dává víc za pravdu Rajchlovi, nebo Fialovi? Byl realitě blíž Rajchl, nebo Stanjura? Myslím, že nebudu jediný, koho to bude zajímat. I Fiala i Rakušan si pěkně pustí televizi a budou nervózně čekat na telefonu, jestli je na Václaváku víc anebo míň lidí než posledně... Od dubna se totiž mnohé změnilo. Už to není jen Rajchl, který vládu kritizuje. Už to občas dělají i velká média, ba i ‚Sotva sto chvilek pro demokracii‘ jaksi vyrazilo na Klárov. Kalousek už také Fialu kritizuje. Já na demonstraci budu a s chutí našemu Péťovi zatluču další hřebíček do budoucí rakve.



V minulých dnech jste popsal účastníky demonstrací či setkání, kterých se účastníte, jako ty, kteří dělali revoluci v roce 1989 a teď jsou nespokojeni s tím, co vidí kolem sebe. Na základě čeho toto pozorování stavíte? Na něčem konkrétním?

Mluvím s nimi. To je to, co nikdo z České televize a Seznam zpráv nedělá. Všichni ti Reflexové a Respekti se tyto lidi jen snaží shodit a dehonestovat. Žádný intervjuk za nimi nejde, aby se jich bez předsudků zeptal, co jim vadí a proč. Pokud už za těmito lidmi jdou, tak jen, aby je ukázali v tom nejhorším světle. Ale když demonstruje sto chvilkařů, tak tam jsou všichni. Možná proto dnešní novináři musejí mít miliardářského majitele nebo koncesionářské poplatky. Neuživili by se.

Já prostě poslouchám, co ty účastníky demonstrací ponouká, aby na to náměstí přišli. A zjišťuju, že jsou to ti stejní, kteří už tam kdysi byli a cinkali klíči. Chtěli lepší svět. Chtěli svobodu. Ale nikdo jim tenkrát neřekl, že to zaplatí tím, že se staneme kolonií Západu. Vidí, že se řítíme proti zdi. Představují si, co to pro jejich životy asi bude znamenat. Když velká média tvrdí, že na demonstrace chodí hlupáci, lžou si do kapsy a o to drsnější bude jejich probuzení do reality.



Fiala tvrdí, že se ceny potravin snižují. Protože ale asi ne dost, přispěchal s tvrzením, že za jejich vysoké ceny mohou výrobci. Opět se opakuje to, co jsme už řešili: Firmy z Agrofertu mají zisky. Není ono na tom něco pravdy?

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Víte, ona ta čísla vypadají impozantně. Samozřejmě vám Česká televize neřekne, že většina těchto firem měla v předchozím roce nepatrné zisky, nebo dokonce byla ve ztrátě. Když se ze ztráty dostanete do zisku, tak ta procenta vždycky vypadají zajímavě. Když se podíváte na velikost tržeb, zjistíte, že většina těchto firem má marže okolo 5 % z tržeb. Když se pak podíváte na tržby Agrofertu a tržby obchodních řetězců, tak zjistíte, jak malý ten Babiš v té globální ekonomice vlastně je. Zjistíte, že Babišovi potravináři dodali hytlermarketům zboží, které představuje asi 2 % z jejich obratu.
Petr Fiala nedávno prohlásil, že Babiš by mohl jediným rozhodnutím snížit ceny potravin, protože potravinářské firmy jsou jeho a on by si mohl nastavit nižší zisk. Podle stejné logiky by vláda mohla snížit ceny energie, protože vlastní hlavní energetický gigant a mohla by mu nastavit nižší zisk.

Položil panu premiérovi takovou otázku nějaký mainstreamový intervjuk? Nepoložil. To dělají pouze alternativní média. O důvod víc, proč vyhodit televizi z okna a odhlásit koncesionářské poplatky.

Vláda sestavila ekonomický poradní tým, který má zajistit, aby Česko nešlo do kelu, protože mu ujíždí vlak. Z hlediska výkonnosti, inovací, infrastruktury apod. Kdyby vás tam přizvali, co byste jako moravský hospodář řekl?

Neříkejte. Už? Po roce demonstrování, po roce bezprecedentního propadu hospodářství, bezprecedentní inflace, bezprecedentního bezpečnostního ohrožení, bezprecedentní migrace a bezprecedentního zpřetrhání vazeb? Konečně si všimli, že nám ujíždí vlak a povolali odborníky?

Je pravda, že jsem někde zaznamenal, že Jurečka zaměstnává odbornici Danuši Nerudovou a jestli ostatní odborníci budou stejně fundovaní, tak to abychom šli naší státnosti pomalu vykopat hrob, ne?
Já vím, že mě tam nevezmou, ale kdybych jim do toho mohl kecat, tak bych jim musel zarazit henten grýndýl, musel bych jim zrušit emisní normu EURO 7 i EURO 6, musel bych jim zrušit prodej energií na lipské burze, asi bych je nutil, aby se zadlužovali stavbou silnic a železnic a ne kupováním stíhaček, vyhlašoval bych výjimečný stav, aby se dalo snáze stavět nové přehrady i elektrárny a zřejmě bych Lipavského nechal poslat do Ruska s tím, že bez levného plynu se nemá vracet.

Pak bych asi musel předstoupit před národ a říct mu, že prachy došly, na sociální dávky není, a tak se nově nebude chodit na úřad práce, ale bude dovoleno drobně podnikat takřka bez omezení a bez byrokratických klacků pod nohama.



Další téma, které se táhne, s prominutím, jak smrad, jsou vztahy Ukrajinců a Čechů. Teď to přiživil jakýsi kolotočář, který zmlátil dvě Ukrajinky. Bít ženy je špatné, na tom se asi shodneme. Co nám ale tento případ řekl?

Celý tento případ nám řekl, že se situace vyhrocuje. Ochoty pomáhat uprchlíkům jaksi ubývá a nevraživosti přibývá. A v takové situaci se hodně lže, manipuluje, podvádí, říkají se věci, které by se jindy neříkaly a dělají se věci, které by se jindy nedělaly. Píchá se noži, bijí se ženy, ministři zaujímají postoje, policie je pod několikanásobným tlakem, nikdo si nemůže být ničím jistý... Všechno, co by pomohlo uklidnit situaci, se samozřejmě nesmí použít, protože to je rasismus, xenofobie a odporuje to evropským hodnotám.

Víte, v Německu už to mají dlouho... tam už jim vraždí kamiony a nespecifikovaní lidé znásilňují o státních svátcích... my to budeme mít také, protože pokrok s touto vládou nezastavíš. Stejné příčiny mají stejné následky a musíte být českým ministrem vnitra, abyste dělali stejné věci a očekávali jiné výsledky.



Minulý týden prezident Pavel u Českého rozhlasu při výročí 21. srpna 1968 citoval, co mu oné noci řekla jeho babička: Že až bude velký, pochopí to. A hned začal všude vyskakovat Pavlův vlastní životopis z roku 1987, kde dnešní prezident – tehdejší důstojník ČSLA a člen KSČ – tvrdí, že problematiku roku 1968 mu úměrně věku vysvětlil jeho otec – také důstojník. Nejste z toho zmatený?

Nopak... já cítím uspokojení, že jsem našeho generálprezidenta odhadl dobře. A také cítím naději, že tento profesionální převlékač kabátů včas zvětří, že je třeba změnit rektum, do kterého je zapasovaný a spolu s řití změní i své názory. Nové postoje samozřejmě bude vyznávat stejně odhodlaně a horlivě, jako ty dnešní. Možná nám pak řekne, že měl ještě jednu babičku, která mu to zase vysvětlila jinak.

Porovnejte Pavla se Zemanem, který jen lakonicky konstatoval, že jen blbec nemění své názory...



Generál Petr Mikulenka, někdejší velitel vzdušných sil, zapochyboval o tom, zda stíhačky F-35 potřebujeme a zda nebudou stát o stomiliardy Kč víc. Ministryně Černochová ho zdrbla, že dřív jejich nákup doporučoval. Co si z toho odnášíte?

Řekl bych, že brzy bude muset další důstojník na převýchovu na Libavou. S madam Černochovou se o takto bytostných otázkách přece nediskutuje. Když jde o výzbroj proti zlému Putinovi, tak tam není žádná částka dost velká...

Víte, já si představuju, jak někdy kolem roku 2030 sedí ministr obrany ve své sesli a vysvětluje všem těm generálům a náčelníkům štábu, že peníze fakt nejsou, závazky z dob paní Černochové je nutné platit, takže platy půjdou dolů, personál půjde dolů, každý voják smí vystřelit jeden náboj a uniforma mu musí vydržet deset let, ale mohou se jít do Čáslavi podívat na ta krásná letadla z USA a ještě hezčí tanky z Německa. Karma je zdarma. To je totiž jediný možný výsledek celé té šaškárny.

Budu se opakovat, ale nemám pocit, že by na Ukrajině stíhačky hrály jakoukoliv roli a kdybych do toho mohl mluvit, snažil bych se nakoupit ty hračky, díky kterým se předchozích třicet let programů výstavby letectva ukázaly jako vyhozené peníze. Člověk si někdy říká, že nám to ten Rus dělá schválně. Nechal naše transatlantické bratry vyvíjet nechutně drahá letadla, aby je pak nad bojiště nepustil díky nějakým raketkám za pakatel.  Ale třeba to za rok Černochové dojde... to je současná rychlost otáčení mozkových závitů naší vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černochovou jsem vždycky vnímal, už jenom jako poslankyni, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVasco , 30.08.2023 11:07:22
za odporně arogantní, haštěřivou čůzů, která nesnese jakoukoliv kritiku a neumí přiznat chybu. Ta její vystoupení ve sněmovně bala na přesdržku a bylo vidět, že je to jednoduchá nána, která přičichla k moci tím, že udělala politickou kariéru. Takoví jsou nejhorší. Teď ve funkci ministryně je to už hotová katastrofa. Každý blbec vidí, že v současné válce konvenčními zbraněmi jsou drahé stíhačky naprosto zbytečný luxus. Daleko důležitější je kvalitní a dostatečná protivzdušná obrana a účinnější levné drony. Obzvlášť zemi naší velikosti jsou předražené F35 totálně k ničemu. Ovšem pouze pokud zase nechceme dělat užitečné idioty na nějakých zahraničních misích!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…